Profeţie pe bani - o altă ameninţare apocaliptică

Avem fiecare din noi o dorinţă de a ştii şi a cunoaşte ceea ce nu ne este accesibil: viitorul nostru. De mai bine de câţiva ani am descoperit pe internet - şi nu numai - câteva site-uri şi persoane care oferă servicii - contra cost, desigur ... - prin care poţi afla detalii despre viitor. Unii prezic data când o să mori, alţi prezic alte lucruri. Recent am dat de un site al unui Master Profet - după cum se intitula chiar măria sa - scuzaţi-mi vă rog exprimarea, dar acest tip de persoană mi s-a părut că se adulează aşa de tare încât nu m-am putut abţine să nu spun şi eu altfel... - care promitea să îţi trimită gratuit - atenţie, gratuit! - o profeţie legată de tine, de viaţa ta, de viitorul tău, în maxim 48 de ore.

Părea ispititor mesajul acestui "paşă" profetic. Am încercat şi eu să văd "ce iese din treaba asta". Iniţial l-am descoperit printr-un anunţ publicitar, ceea ce m-a făcut să mă gândesc că... această persoană investeşte în ceea ce vrea să ofere. Sau investeşte în ceea ce crede el că poate să ofere.

Din motive de siguranţă şi personale am ales să nu ofer adresa şi nici numele acestei persoane. Iată cum au decurs lucrurile:

Trebuia să-mi scriu pe site-ul respectivului datele mele personale (nume, prenume, data naşterii - ciudat, nu? - adresă de email, adresă poştală, telefon). În timp ce scriam am şi pus sub semnul testării această "chestiune" a acestui presupus profet. Nu i-am oferit date exacte, mă aşteptam ca el, în dăruirea şi exaltarea pe care o prezenta pe site-ul său, să îmi aducă 2 indicii din ceea ce eu am completat incorect. Nu a făcut-o. Aici a fost prima sa greşeală.

Normal era ca după 48 de ore să primesc un răspuns. Aici a fost a doua greşeală. Nu a respectat termenul. Însă mi-a trimis pe email o carte scrisă de el, ceva mesaje standard legat de lucrarea unui profet şi alte sfaturi. Ceea ce am uitat să menţionez era că la finalul fiecărui mesaj exista ceva scris îngroşat: donează 52 dolari să primeşti profeţia ta! Sau ai rabat acum şi plăteşti doar 27 dolari şi primeşti profeţia şi instrucţiunile din partea profetului tău personal! Era a treia greşeală, profetul ăsta se făcea profetul tău personal dacă îi dădeai valoarea unui galon de benzină, vorba vine. Bună tehnica de marketing, nu?

După vreo 4 zile primesc un mesaj de la tip. Deci nu după 48 ore cum a promis, deci "cuvânt de cuvânt" avea în el. Îmi scria de importanţa şi valoarea unui profet în viaţa unui credincios, aducea drept apologie diverse versete din Scriptură - scoase din context, asta ar deduce oricine dintre cei care ar primi un asemenea mesaj - care să susţină profeţia, profetul, lucrarea unui profet... şi dependenţa de un profet. Era un fel de marketing, vrei acest serviciu, îţi oferim acum ceva promoţional, primeşti mai mult dacă plăteşti acum o anumită sumă.

Ceea ce mi-a trimis acest profet a fost ceva inutil, confuz, bizar şi chiar anormal. Spunea ceva că voi câştiga o moştenire de la cineva, cumva, ascuns. Nu am nici o moştenire de câştigat de la nimeni, e chiar inutil această spusă, nici chiar dacă aş vrea nu aş putea obţine aşa ceva. Apoi spunea că voi avea nu ştiu ce bani legat de o călătorie, ceea ce tot nu prea se potriveşte cu nimic pentru că stau cam prost cu timpul. Şi în cel mai rău caz cred că ceea ce spunea el era un fel de a gâdila portmoneul meu ca să contribui spre a primi ceva mai "consistent" din partea lui. O altă greşeală pe care nu o pot înghiţii.

Cartea gratuită care mi-a trimis-o se numeşte "ştiinţa profeţiei". Bizar. Profeţia este un dar, nu o ştiiţă, şi nu văd cum ai putea face dintr-un dar ştiinţă să o poţi transmite la alţii, şi să o şi vinzi. Profeţia este un dar de la Dumnezeu, şi în Cuvântul lui Dumnezeu darurile sunt gratuite. Fără bani am primit, fără bani să dăm. Dacă vezi că îţi cere cineva bani ca să îţi ofere o profeţie, ceva e stricat acolo. Şi asta nu o spun eu, o spune Sfânta Scriptură.

Hai să admitem totuşi titlul cărţii sale. Nu văd însă de ce ai putea să faci ceea ce faci şi să ceri bani. Domnul Isus de ce nu a cerut bani de la nimeni când i-a vindecat? Apostolii şi ucenicii care au venit după El, de ce nu au cerut bani când au făcut un bine cuiva? Când erau la Atena, apostolii erau să primească sacrificii, jertfe pentru ceea ce au făcut ei acolo prin puterea Cuvântului lui Dumnezeu şi prin Duhul Sfânt, şi chiar ei au oprit pe oamenii de acolo de la astfel de acţiuni. De ce există în modernismul de astăzi un creştinism care mereu cere bani?

La această întrebare trebuie să venim nu doar cu unu sau mai multe răspunsuri, ci cu multe alte întrebări.

În primul rând, banii nu aduc fericirea. Banii sunt doar un mijloc prin care supravieţuim, ne plătim facturile, hrana de zi cu zi, etc. De ce cauţi banii? Vrei să fii nefericit? Vrei să te îngrijorezi mai mult?

În al doilea rând, cei care cer bani ori nu au destui, ori vor să aibă mai mulţi. Când se adevereşte una din acestea atunci putem pune următoarea întrebare: de ce îmi cere un pretins profet bani ca să îmi spună ceva ce crede el că este de la Domnul? Şi de aici putem începe cu alte întrebări de genul, De unde ştiu eu că ceea ce îmi spune el este de la Domnul? De ce aş crede eu că ceea ce îmi spune el este de la Domnul? Dacă ceea ce spune el că este de la Domnul, atunci de ce nu pot înţelege ceea ce îmi spune? Dumnezeu este un Dumnezeu al confuziei şi are nevoie de bani? etc.

În al treilea rând, orice lucrător creştin care solicită bani pentru ceea ce face el trebuie să dea socoteală pentru acei bani înaintea lui Dumnezeu şi înaintea oamenilor. Dacă nu vrea să dea socoteală, atunci care mai e motivul pentru care îi cere? Sau dacă îi cere şi nu dă socoteală nimănui şi nicăieri, de ce nu îşi sapă singur groapa de acum?

Am auzit de misionari care spun că merg în India, să facă misiune pentru Domnul. Strâng bani din biserici, merg, fac poze şi nici un rezultat. Ulterior, după multe studii, analize şi cercetare a Cuvântului lui Dumnezeu, ajungem să tragem concluzia că ei nu au făcut misiune, ci turism religios pe banii altora!

Mi se pare că profeţii din zilele noastre care au apărut pe internet şi care cer bani nu sunt mai prejos de aceşti turişti misionari. Ei nu fac altceva decât să cheltuie în felul lor banii care îi primesc de la alţii, când ar putea foarte bine să pună mâna pe o sapă, şi să îşi câştige singuri pâinea prin sudoarea frunţii lor, aşa cum o facem şi noi ceilalţi!!!

Dacă ar fi să trag câteva concluzii finale legată de profeţii din zilele noastre ar fi următoarele:

  • să nu mai fie mândrii
  • să nu se mai intituleze pe ei înşişi profeţi (gura altora să te laude, nu gura ta - ştiţi proverbul acela?)
  • să nu mai spună că vorbesc în numele Domnului când ştiu sigur că ceea ce rostesc este de la ei, sau din alte surse (măcar de ar fi cinstiţi şi oneşti, ar da şi sursa care o citează, care o plagiază, etc.)
  • să nu se considere a fi ei ultimii oameni de pe pământ (şi eu pot să profeţesc şi pot să vorbesc clar şi concret ceva, şi să nu traduc aceleaşi cuvinte din altă limbă cu alte cuvinte în româneşte, să fim serioşi acum)
  • să nu ceară ei respectul care nu îl merită
  • să se pocăiască
  • să caute mai degrabă să audă ei personal vocea lui Dumnezeu şi să fie schimbaţi
  • să ne mai lase o dată cu prezicerile generale (exemplu, o să plouă mâine, anul acesta o să fie cutremure, şi chestii de acest gen), ne-am săturat cu toţi să auzim profeţii care le auzim şi la cei de la canalele de ştiri, starea vremii, etc.
  • să trăiască o viaţă de sfinţenie, asta va vorbi mai tare decât ceea ce pretind ei că e o profeţie şi un cuvânt de la Dumnezeu
  • să tacă când trebuie să tacă şi să vorbească când sunt întrebaţi. Punct.
  • să nu-şi mai justifice cuvintele care le ies pe gură (asta am observat că este boala comună la mulţi profeţi / proroci atunci când le judeci pe moment, imediat ceea ce au rostit ei - şi de fapt la asta am şi fost chemaţi, să analizăm ceea ce profeţeşte cineva, nu trebuie să primim tot ce bolboroseşte cineva în spatele bisericii şi dacă mai spune la final că "Isus Hristos a venit în trup" nu trebuie să fie neapărat şi ceva ce a spus Domnul - asta poate face oricine!). Dacă Dumnezeu a spus un cuvânt, acel cuvânt va fi confirmat în duhul tău, va fi confirmat de Scriptură, va fi confirmat de Duhul Sfânt, ce rost mai are o justificare personală a unui om aici? Doar cei care nu vorbesc de la Domnul justifică vorbele lor. Nici un profet din Sfânta Scriptură nu am văzut vreodată să se fi justificat pentru vorbele care le-a rostit, vorbe care le transmitea din partea lui Dumnezeu. Aici nu facem studiu pe prorocii / profeţii din Biblie, probabil o să fie o serie şi pe această temă pe viitor.
  • să trăiască şi să cunoască Cuvântul lui Dumnezeu - în cele din urmă nu poţi profeţi ceva care nu este în acord cu Cuvântul lui Dumnezeu. Atâta timp cât un proroc / profet rosteşte ceva ce nu este în acord cu Cuvântul lui Dumnezeu, acolo este ceva greşit. Nu mai e nevoie să dau aici exemple de câţi nu au profeţit că mâine vine sfârşitul, deja ne-am săturat de atâţia prevestitori pervertiţi de nişte calcule care nu au nici noimă, nici logică, şi nici sens. Dacă un lucru ne este ascuns de Dumnezeu şi nu ni-l revelează, de ce să forţăm noi nota să spunem din burta noastră ceva ca şi când ar fi "destăinuirea" Domnului? E ca şi când am ucide pe cineva şi apoi am spune că de fapt i-am zgâriat doar, ca să vedem dacă curge sânge vişiniu, aşa cum par a fi venele la unii oameni.

Dacă doriţi să vă convingeţi ce fel de profeţi sunt cei care îi auziţi în jur, comparaţi-i cu Cuvântul lui Dumnezeu - este cel mai bun algoritm. Şi aici nu trebuie să ştii multă matematică pentru a-ţi da seama dacă o ecuaţie este corectă sau greşită. Un profet ori spune ceva de la Dumnezeu, ori de la el, ori de la diavolul. Am încheiat discuţia.



2 comentarii:

  1. Ha, mai auzi formulari de genul "traim in anul de gratie 20xx" sau "suntem in secolul XXI" - so what, daca niste oameni inca mai profita de fraieri - nu gasesc un termen mai nimerit - care sa caste gura la tot felul de "preziceri", "profetii", "ghiciri" si alte de astea. Daca Dumnezeu voia sa stim ce anume ne asteapta maine sau peste un an, cred ca ne punea in cap vreo glanda, ceva, care sa aiba capacitatea prevederii temporale. Desigur, nu avem habar cam ce tensiune ar crea asa ceva in viata noastra DE AZI, cam cum ne-am da cu capul de pereti stiind ca maine intram intr-un necaz mai mare ca noi. Sau ca murim poimaine.

    Daca Dumnezeu ne-a lasat liberul arbitru, apoi darul "prevederii" l-ar cam cotonogi pe acest arbitru, ori Dumnezeu e un jucator cinstit. Cine nu crede, sa sune la Iliuta Numerologie sau la Mama Omida!

    RăspundețiȘtergere
  2. M-ai dat pe jos de ras... lol


    E drept ce zici. Unii au capul cu glande stricate si spun ca sunt preziceri, si cineva le-a dat ideea sa faca bani din asta. E bine si atat, decat deloc... heheheheheheh


    Nu stiu daca am mentionat in articol, am dat 2 mailuri la tipul de mai sus, asta cu prezicerile, profetiile pentru un galon de benzina, si toate mailurile mele veneau inapoi. Cred ca e un scam toata treaba asta. Pentru cei care nu ati experimentat asta... acesta este un avertisment. :)


    Daca il cauti pe tipul ala pe internet, sa vezi ce poze are pe site-ul lui... umbla in sutane de zici ca e Ioan Botezatorul remixed. :D

    RăspundețiȘtergere

Disclaimer:
Comentariile cu conținut off-topic, cu tentă de jignire, amenințare, ofensatoare, injurii, sau cuvinte porcoase/profane sunt șterse automat. Comentați doar dacă ceea ce aveți de spus este relevant și aduce discuții/subiecte noi. Comentariile cu pseudonime sunt "by default" sterse. Comentariile cu link-uri sunt moderate pe Disqus, pe Blogger, sterse. Daca doriti sa faceti publicitate la un site, rog sa ma contactati pentru o cotatie de pret, rezolvam. :)

Un produs Blogger.