Gata cu liderii otrăvitori!

Există lideri care ne conduc şi lideri care nu mai conduc, dar ne strică, ne otrăvesc. Şi dacă ei au uitat să pună mâna pe plug şi au uitat cum se mai ară, ei nu sunt încă niște "boi inutili", ci pluguri ruginite, înţepenite în pământul dur al societăţii şi al culturii pe care noi o dezvoltăm.

În acest ţărm de vaste orizonturi am ajuns să vedem astăzi cum apun liderii de ieri şi spălătorii de creiere şi iubitorii sistemului terminator şi dominant îşi pun piciorul în gura noastră, în pragul nostru, şi ne vizează de fapt buzunarul şi devoţiunea noastră, asta pentru că ei cred - şi o pot şi demonstra - că ideologia lor este transformaţională.  

Este transformaţională, dar nu în sensul în care înţelegem noi transformarea! În termenii leadershipului modern transformarea începe odată cu asumarea responsabilităţilor; doar că nu puţini ştiu că rensposabilităţile se pot "asuma" prin realizare, rezultate, viziune. Liderul fără rezultate poate fi lider al orice altceva, dar nu lider de oameni. Şi acelaşi lucru este valabil cu privire la viziune: dansezi după cum ai fost învăţat, sau dansezi după cum îţi fluieră şi/sau îţi dictează alţii.

Dictează. Acesta este cuvântul la care doream să ajung.

Am ajuns în zilele de astăzi să nu mai avem lideri care să ştie ce înseamnă să fii prieten cu cei pe care îi coordonezi, conduci, călăuzeşti, sau cum vrei să numeşti tu "munca" pe care o face un lider în societate - indiferent dacă este lider de la un loc de muncă, lider într-o biserică, lider într-un spital, într-o şcoală sau dintr-o puşcărie. Pentru unii lideri de astăzi poziţia lor (sau rangul lor) dictează şi postura lor: "Eu sunt şeful tău, tu eşti subordonat, eşti ca un sclav al meu! Închinare dă-mi acum, degrabă!"

Problema se pune altfel atunci când ne referim la lideri din diferite puncte de vedere. De exemplu, un lider de biserică (sau orice lucrare bisericească în care este el/ea implicat/ă) nu are doar responsabilităţi, dar are şi aşteptări din partea altora care sunt lideri deasupra lui. Şi să fii lider de lideri este o poveste şi mai complicată - acolo nu dansezi cum îţi fluieră liderul, ci execuţi şi... cu asta basta! 

De astfel de lider am dat eu zilele trecute. Parcă şi acum regret clipa întâlnirii cu un astfel de om, pentru că a fost un timp irosit. Nu are rost să dau nume, pentru că nu contează foarte mult. Ceea ce contează este "demascarea" pe care am reuşit să o înţeleg din discuţia cu acest individ, care este lider într-un departament pe care nu îl pot divulga - şi o spun aşa pentru a înţelege modul în care ceea ce veţi citi mai jos va trebui interpretat, înţeles şi, de ce nu, abordat prin comentarii diferite.

Discuta de vremurile bune. Apoi au apărut vremurile mai puţin bune pentru unii şi prea bune pentru alţii. A avut de a face cu un pastor bi-vocaţional. Chiar mi-a plăcut exprimarea şi felul cum acel pastor se prezenta la cei cu care se întâlnea: "Bună. Mă numesc.... Sunt pastor şi om de afaceri!" Le administra el bine pe ambele, nu ştiu să vă zic, dar am întrebat pe om ce fel de predici avea acest pastor afacerist, şi fără să termine el să-mi răspundă, îi răspund eu, "despre bani, dărnicie, zeciuială, desigur!" Exact aşa şi era! Un om cu pasiune face infuzie în jurul lui! Dacă avea minte doar la câştig - să nu spun "la Mamona" - dădea din "clopoţei" până auzeau toţi ceea ce vroia să expună. El de fapt era un şarpe deghizat! Otrăvea cu o predicare stricată: câştigul personal, cât mai mult câştig, dominare, şi mulţi care să i se închine şi să-l aduleze, şi postul lui să nu-l ia nimeni nicicând, niciodată! A fost ales acolo de Dumnezeu şi ăsta e locul lui până la Răpire! (aceasta este de fapt o ideologie foarte comună în bisericile evanghelice din România şi Diaspora, dacă nu este corect ceea ce scriu aici, vă rog să lăsaţi un comentariu care să infirme această spusă a mea.)

Dar toate lucrurile au un început şi un sfârşit. Deşi el nu va admite niciodată că ar fi predicat pentru câştigul personal, nu a fost în stare să slujească la cei care nu aveau unde să-şi pună capul. Şi asta pentru că el primea bani de la străini şi banii nu erau puţini!!! Într-un final şi străinii i-au picat în plasa lui, dacă vroiau să viziteze "parohia" acestui bi-vocaţional... trebuiau să pregătească şpaga. Un lider adevărat nu acceptă şi nu va accepta niciodată mituirea! Asta cred că este cea mai mârşavă şi mai ticăloasă mutare pe care o poate face vreodată cineva care vrea să manipuleze mulţimile, indivizii, familiile, organizaţiile, Uniunea Europeană şi să mai considere apoi că el are un loc pregătit în Rai de către Mântuitorul nostru! Nu are aşteptări prea mari un astfel de om, nu-i aşa?

camile printr-un ac - poză de pe realitatea.net
Mântuitorul nostru spunea în Evanghelia după Marcu 10:25este mai lesne să intre o cămilă prin urechea unui ac decât un bogat să intre în Împărăţia lui Dumnezeu. Şi bogăţia cuiva nu este numărată neapărat în câţi bani de aur are el în casă, ci de mărimea organizaţiei unde este el/ea lider. Pe câţi îi fură el/ea ca buzunarele lui să fie veşnic pline, maşinile lui să fie cele mai mari, casele lui să fie cele mai luxoase, mai ascunse de paparazzi, de presă sau de ochii curioşilor... ca să nu vadă "stânga ce face dreapta", sau să nu ştie vecinii ce lucruri stricate, demoralizatoare şi scărbeşti face acest lider.

Nu. Mărinimia casei cuiva nu înseamnă că este un lider adevărat! Un lider adevărat are uşa deschisă la casa lui şi primeşte pe nevoiaşi la el şi îi ajută, le oferă sfaturi, de mâncare, o mângâiere, o ureche deschisă. Ce multe aş putea scrie aici şi acum legat de ceea ce trebuie să facă şi de felul cum trebuie să fie un lider autentic în epoca tehnologiei şi a dezvoltării din jurul nostru....

Şuieră în jurul nostru tot felul de şerpi cu nume de lideri. Ei au învăţat să dea la femei "fructul oprit", o ideologie stricată, şi apoi condamnă pe bărbaţii şi femeile care nu fac ceea ce spun ei. Am ajuns să avem biserici unde altă dispută în afară de facerea de mulţi copii şi baticul legat sub barbă nu se predică altceva. În alte biserici se predică doar de dat bani că se face lucrarea Domnului, dar nu se mântuiesc nici curvele, nici drogaţii şi nici politicienii din ţara aceasta. Banii ăia se scurg undeva şi punga aia unde au intrat nu are fund..... Şi lideri sunt şi cei care îi strâng, cum a fost şi Iuda, administrator al finanţelor din viaţa Mântuitorului. Doar că el când şi-a venit în fire... banii lui şi viaţa lui au fost egal cu zero pentru că slujirea la doi dumnezei nu a fost şi nu va fi posibilă niciodată! Nu poţi să te declari că eşti un lider de la Dumnezeu şi în acelaşi timp să manipulezi pe oameni pentru că aşa îţi cere cultul din care faci parte. Ori te laşi crucificat pe cruce şi te asemeni cu Hristos în moartea Lui, identificarea zilnică cu El, purtarea crucii Sale, ORI otrăveşti pe toţi din jur, îi bagi în iad cu ideologiile cultice şi cu ameninţări religioase, baticuri şi obiceiuri şi tradiţii lumeşti care nu doar că sunt fără sens, fără rost, dar sunt o închinare la alţi şerpi.

Orice lider care nu produce închinare la Adevăr este un şarpe! Şi cine slujeşte unui şarpe, este un otrăvit. E timpul să ne trezim din conducerea care otrăveşte atât de subtil minţile noastre cu altceva decât realitatea Creatorului nostru: ce seamănă omul aceea va şi secera! Nu vă lăsaţi singuri înşelaţi - şi aici adaug şi eu ceva, nu înşelaţi pe alţii! Uitaţi-vă în oglindă şi vedeţi care e scopul, ţelul, viziunea şi direcţia unde mergeţi. Apoi căutaţi să vedeţi unde îi duceţi pe alţii şi ordinele cui urmaţi şi din ce motivaţie. Probabil că acolo, în faţa oglinzii o să auzi "clopoţeii" sunând în mintea ta. tentant - Te lepezi de Satan? Sau vrei să fii lider de-al lui? 

Notă: Fotografia din această postare este preluată de pe site-ul mlatc.edu. Poza a doua este preluată de pe google images (realitatea.net). Dacă folosiţi sau citaţi această postare în altă parte, păstraţi şi această notă de final şi să menţionaţi că a fost preluat de pe acest blog.




Niciun comentariu:

Disclaimer:
Comentariile cu conținut off-topic, cu tentă de jignire, amenințare, ofensatoare, injurii, sau cuvinte porcoase/profane sunt șterse automat. Comentați doar dacă ceea ce aveți de spus este relevant și aduce discuții/subiecte noi. Comentariile cu pseudonime sunt "by default" sterse. Comentariile cu link-uri sunt moderate pe Disqus, pe Blogger, sterse. Daca doriti sa faceti publicitate la un site, rog sa ma contactati pentru o cotatie de pret, rezolvam. :)

Un produs Blogger.