Patru perspective diferite cu privire la biserică şi munţii culturali

Mount Tate and Mount Tsurugi from Mount NunobikiÎn decursul ultimilor 15 ani, Trupul lui Hristos a făcut un mare pas cu privire la chemarea credincioşilor de a influenţa orice munte de cultură pentru Hristos înspre o reformă a societăţii (munţii culturali precum religia, familia, educaţia, politica, media, artele/entertainmentul, economia şi multe altele).

De prea multă vreme biserica locală a funcţionat ca o cămaşă de forţă care limita exprimarea lui Hristos faţă de simplele lucruri spirituale şi viaţa viitoare. Rezultatele au fost catastrofice pe măsură ce biserica a abandonat cultura, ceea ce a dus la decădere morală propice pe fiecare munte cultural!

Ca răspuns la dualismul regretabil dintre ordinea spirituală şi cea naturală, mulţi (inclusiv eu) au făcut apel la o paradigmă de schimbare teologică ce chema biserica înapoi în tipul de implicare ce validează, echipează şi comisionează pe credincişi în vocaţiile lor de piaţă în conformitate cu mandatul cultural din Geneza 1:28. Prin urmare, au existat câteva extreme în diferite direcţii în timp ce noi de agăţam de felul cum să aducem domnia lui Hristos asupra întregii creaţii.

În general, mulţi evanghelici care predică Împărăţia sunt într-un acord de fapt cu ţelurile lor, însă au diferenţe în ceea ce priveşte definirea termenilor, înţelegerea naturii şi a rolului bisericii precum şi abordările metodologice. Următoarele lucruri de mai jos sunt câteva subiecte cu care mulţi dintre noi ne confruntăm:

1. Este biserica Împărăţia lui Dumnezeu?

Împărăţia lui Dumnezeu domneşte peste toţi (Psalmul 24, 145:11-13; Daniel 4:34). Astfel, Împărăţia lui Dumnezeu este influenţa sau guvernarea lui Dumnezeu care emanează de la tronul Său, care este cerul. Biserica nu este împărăţia ci agentul principal şi reprezentantul împărăţiei şi ar trebui să funcţioneze ca sarea pământului şi ca lumina lumii (Matei 5:13-16).

În istorie, mulţi din cadrul denominaţiilor istorice precum Biserica Romano-Catolică, au învăţat că biserica lor corporativă este Împărăţia lui Dumnezeu, ceea ce a dus la o dihotomie dintre sacru şi secular. A mai dus şi la puterea centralizată din mâinile liderilor bisericii, ceea ce în trecut, în cadrul bisericii romane, avea puterea politică şi economică mai mare decât regii pământului! Cu această perspectivă, biserica este Împărăţia lui Dumnezeu pe pământ!

Astăzi, mulţi evanghelici din cadrul ţărilor cu paradigmă catolică iau mesajul împărăţiei şi îl aplică propriilor biserici locale într-un fel care duce la clădirea propriilor lor imperii politice şi economice, în loc să împuternicească pe liderii lor de piaţă să influenţeze cultura. Ori de câte ori o putere mare este centralizată în mâinile unei singure entităţi (incluzând biserica), corupţia şi tirania concentrată pe egoism poate fi următorul lucru ce va urma!

2. Este biserica parte a muntelui religiei?

Multe persoane din cadrul acestei mişcări spun că biserica este unul din munţii culturali pe care trebuie să-l influenţăm. Cu toate acestea, alţii, printre care şi eu însumi, iau o poziţie în care biserica, drept reprezentativ principal al împărăţiei, este parte a muntelui lui Dumnezeu (citiţi Isaia 2:2-3) care ar trebui să influenţeze fiecare munte cultural. Biserica nu este împărăţia ci este în împărăţie drept ierarhie a sa. Astfel, biserica este chemată să reprezinte şi să influenţeze întregul pământ.

Dacă biserica ar fi fost pe muntele religiei atunci ar exista confuzie între natura şi misiunea bisericii, între esenţă şi extinderea sa. Astfel, ar fi straniu după mine să spun că biserica noastră locală este pe muntele religiei şi apoi să ne întoarcem şi să spunem că trebuie să ne câştigăm pe noi înşine! Nu, eu cred că biserica adevărată este pe muntele împărăţiei care ar trebui să influeţeze muntele religiei, ceea ce ar include Creştinismul, Islamul, Budismul convenţional, şi fiecare altă religie a lumii care nu este înrădăcinată în Hristos. Prin urmare, nu cred că adevărata biserică este pe acelaşi munte ca şi Islamul, Budismul şi Hinduismul.

3. Biserica micro faţă de biserica nucleară

Termenul de "micro biserică" în mod general înseamnă o extensie a bisericii locale condusă de liderii de piaţă ce se conectează în locul lor de muncă spre a face ucenici şi a influenţa muntele lor cultural. În opinia mea, biserica micro ar trebui să funcţioneze doar ca o extensie sau ca braţ al bisericii nucleare (locale) şi niciodată să nu ia locul bisericii nucleare.

De exemplu, ar putea fi doi sau trei adunaţi în numele lui Isus pe holurile puterii politice pentru a face un studiu Biblic, sau să facă o echipă împreună spre a adopta politica publică cu un cadru biblic. Doar că aceasta nu înseamnă că aceste persoane nu trebuie să aparţină unei biserici locale (nucleare) pentru echiparea apostolică şi grija pastorală. În plus, Pavel a călătorit cu mulţi ucenici însă niciodată nu şi-a numit trupa sa de hoinari o biserică (conceptul de biserică mobilă). Nu, cu trupa sa el a stabilit biserici sau a mers la biserici locale deja consacrate pentru a le întării, însă niciodată nu şi-a numit grupul său de tovarăşi ce călătoreau cu el o biserică. De sigur, ar putea fi uneori circumstanţe atenuante în naţiunile prigonite (China, Iran, etc.) în care credincioşii trebuie să găsească căi ascunse prin care să se adune laolaltă spre ucenicizare (în uzinele lor, sau în cadrul afacerii, sau celulele de temniţă) deoarece o adunare tipică de biserică ar fi nepractică. Dar este foarte important să nu facem niciodată din excepţie regula generală. Să urmăm Scriptura ca regulă generală a noastră şi să admitem totodată şi excepţiile, după cum ne călăuzeşte Domnul.

Dacă facem din micro biserică o entitate în sine, ca un ideal, atunci vom avea liderii de piaţă care vor numi afacerile lor biserici, angajaţii lor congregaţiile lor, şi să-i mai şi facă să dea zeciuială către afacerile lor! Liderii de piaţă au nevoie de cele cinci slujbe eclesiastice (Efeseni 4:11) pentru a-i echipa şi a-i păstorii, şi apoi au nevoie să se întâlnească în mod regulat pentru oxigenare şi să asculte ceea ce Duhul spune către şi în bisericile locale!

4. Punerea în funcţie a liderilor de piaţă cu titluri eclesiastice

Cred că toate cele cinci slujbe de lucrare vor produce lideri de piaţă (şi eclesiastici) după felul lor. Astfel, un apostol eclesiastic ar putea reproduce apostolii de piaţă care nu vor fi niciodată în lucrarea de biserică cu normă întreagă.

Totuşi, nu cred că, dacă am da politicienilor şi liderilor de piaţă titluri care sunt înţelese şi folosite în biserica nucleară, le-ar folosi la ceva în chemarea lor. Unii din cadrul mişcării noastre comisionează "apostoli de guvernare", "profeţi ai economiei", etc., în care ei atribuie titlul celor cinci slujbe asupra lor. Cred că aceasta este în regulă dacă este necesar, dar numai dacă liderul de piaţă este conectat în mod relaţional cu o biserică locală şi/sau de apostoli eclesiastici care să-i ucenicizeze, şi liderii de piaţă astfel puşi în funcţie echipează şi ei, la rândul lor, pe sfinţi (criteriul găsit în Efeseni 4:12). În multe cazuri, aceşti lideri de piaţă nu se văd pe sine ca separaţi de bisericile lor locale deoarece ei sunt atât de interconectaţi cu viaţa şi conducerea bisericii. Totuşi, dacă noi am deschide doar teoretic o uşă pentru a oferi titluri eclesiastice - către liderii de piaţă, fără a califica aceasta cu criteriul de a avea vreo legătură cu o biserică nucleară - atunci mulţi dintre aşa-zişii apostoli şi profeţi de piaţă ar putea cădea în eroarea micro bisericii de substituire a locului lor de afacere cu o biserică locală şi/sau să se pună pe sine în egalitate sau superioritate faţă de toate slujbele eclesiastice, ceea ce va rezulta în gândirea că biserica locală este irelevantă.

În concluzie, mulţi oameni buni sunt în dezacord cu concluziile mele. Trebuie să lăsăm loc pentru mai multă discuţie în timp ce ne agăţăm de găsirea soluţiilor referitoare la rolul şi natura bisericii în cultură. Mulţi dintre premergătorii Trupului lui Hristos, care au în vedere evaghelismul şi misiunea, au provenit dintr-o mentalitate para-biserică şi nu şi-au înrămat misiunea lor cu centralitatea bisericii nucleare. De sigur, o mare parte a vinei stă pe biserica nucleară adormită şi concentrată pe sine, care a deschis uşa la abordările netradiţionale faţă de slujire. Cred că trebuie să avem o balanţă între cele două: avem nevoie de biserici locale sănătoase ce sunt concentrate pe împărăţie, nu pe construirea propriilor imperii în numele Împărăţiei lui Dumnezeu! Trebuie să trecem de la biserico-centric la împărăţio-centric. Însă a fi împărăţio-centrici mai înseamnă şi a avea o biserică nucleară puternică care este temelia şi stâlpul adevărului (1 Timotei 3:15).

În final, mulţi lideri de piaţă pe care-i cunosc personal, şi au cea mai puternică chemare apostolică şi profetică asupra vieţilor lor, nu se consideră pe sine deconectaţi de biserica locală, ci doar extensii ale bisericii locale în sfera lor de influenţă. Pastorii locali ar trebui să disciplineze aceşti lideri de piaţă cu o perspectivă biblică şi apoi să facă apel la ei în ceea ce priveşte felul cum să aplice specific Scriptura la domeniile lor de expertiză în cultură. Această decentralizare ar oferi atât păstorilor eclesiastici cât şi discipolilor de piaţă o mare relaţie funcţională şi ne va oferi echilibrul funcţional pe care-l căutăm

La finalul zilei poate că nu vom fi de acord în privinţa termenilor şi a metodologiei, însă cu toţi dorim ca împărăţia Lui să vină şi ca voia Lui să se facă pe pământ precum în ceruri!

Notă: Articolul de mai sus a fost adaptat dintr-un material scris de Joseph G. Mattera (foto alăturat) în World View Church. Tradus şi folosit cu permisiunea în scris din partea autorului. Joseph G. Mattera este episcop supraveghetor la Resurrection Church, Christ Covenant Coalition (Biserica Învierea, Coaliţia Legâmântul lui Hristos), din Brooklyn, N.Y. Pentru mai multe resurse şi materiale puteţi accesa site-ul său josephmattera.org sau îl puteţi urmări pe facebook şi twitter. Imaginea de la începutul acestei postări este preluadă de pe mediawiki.org. Dacă citaţi acest material în altă parte, păstraţi această notă de final.





Niciun comentariu:

Disclaimer:
Comentariile cu conținut off-topic, cu tentă de jignire, amenințare, ofensatoare, injurii, sau cuvinte porcoase/profane sunt șterse automat. Comentați doar dacă ceea ce aveți de spus este relevant și aduce discuții/subiecte noi. Comentariile cu pseudonime sunt "by default" sterse. Comentariile cu link-uri sunt moderate pe Disqus, pe Blogger, sterse. Daca doriti sa faceti publicitate la un site, rog sa ma contactati pentru o cotatie de pret, rezolvam. :)

Un produs Blogger.