Cum să ai sărbători fericite după ce s-au terminat sărbătorile?

christmas_fireplaceV-aţi întrebat dacă după ce se termină sărbătorile de iarnă mai puteţi avea alt fel de sărbători? De fapt care e rostul acestor sărbători şi cine le-a inventat? Personal nu am găsit nicăieri în Sfânta Scriptură vreo menţiune despre Crăciun, Christmas sau că trebuie să sărbătorim Naşterea lui Isus. Pe cât de ciudat vi se va părea ceea ce voi scrie aici, pe atât de adevărat va şi fi. Crăciunul de astăzi nu doar că a devenit ceva FOARTE tradiţional, dar este pe departe ceea ce vor unii să fie. Sau ce trebuia de fapt să fie…

Se pare că devine din ce în ce tot mai adevărat faptul că la noi, la români, Revelionul este mai important decât Crăciunul. Chiar şi termenii aceştia par atât de nebiblici, bizari, la prima privire. Cuvântul revelion, provine din franţuzescul reveillon, şi înseamnă ajun. Foarte interesant că la noi în limba română acest cuvânt a ajuns să fie tradus în
Noaptea dintre 31 decembrie şi 1 ianuarie, în care se sărbătoreşte Anul Nou; petrecere care are loc în această noapte” (DexOnline).
Pe partea cealaltă, Crăciunul, a ajuns să definească la noi pe un moş, care aduce nişte daruri la copiii cuminţi. M-am uitat să văd din ce rădăcină provine cuvântul acesta la noi din română… şi am descoperit, de data aceasta, că are la bază latinescul creatio, care înseamnă naştere (şi totuşi, dicţionarul nu este prea sigur dacă acesta să fie cuvântul rădăcină sau nu… vedeţi aici toate explicaţiile).

Redau mai jos o definiţie a Crăciunului care nu doar că m-a frapat… dar m-a şi lăsat cu gura căscată:
Crăciunul sau Naşterea Domnului (naşterea lui Iisus Hristos / Isus Hristos / Isus Cristos) este o sărbătoare creştină celebrată la 25 decembrie (în calendarul gregorian) sau 6 ianuarie (în calendarul iulian) în fiecare an. Ea face parte din cele 12 sărbători domneşti (praznice împărăteşti) ale Bisericilor bizantine, a treia mare sărbătoare după cea de Paşti şi de Rusalii. În anumite ţări, unde creştinii sunt majoritari, Crăciunul e de asemenea sărbătoare legală, iar sărbătoarea se prelungeşte în ziua următoare, 26 decembrie: a doua zi de Crăciun. De la debutul secolului al XX-lea, Crăciunul devine şi o sărbătoare laică, celebrată atât de către creştini cât şi de către cei necreştini, centrul de greutate al celebrării deplasându-se de la participarea în biserică la rit spre aspectul familial al schimbului de cadouri sau, pentru copii, „darurilor de la Moş Crăciun”.” (Wikipedia)
Dacă ar fi să stăm acum să studiem de unde s-a pornit această tradiţie, în aşa zisa lume creştină, probabil că nu ne-ar ajunge spaţiul să prezentăm toate aspectele, istorice, culturale, religioase, etc. Important este să ştim că… este o sărbătoare. Problema e că fiecare o vede cum vrea. Unii cu îmbuibare, alţii cu colinde, alţii cu posturi şi spălături… şi acestea sunt doar câteva din sutele de tradiţii anexe acestei sărbători.

Cu câteva zile înainte de sărbătorile lunii decembrie primesc în poştă un plic alb, pe care scria, “Cum să ai sărbători fericite – Află aici!”. Cred că vă imaginaţi ce era în el. Nu, nu era o scrisoare cu mesaj electoral (deşi pe 6 decembrie… când românii sărbătoresc pe alt moş… noi aveam alegeri prezidenţiale), şi nici o scrisoare de la vreo rudă. Era o scrisoare de la un grup financiar care stimulează populaţia spre împrumuturi de care nu au nevoie, şi asta cu nobilul motiv… al serbării Crăciunului cu de toate pe masă, în casă, pe tine, sub tine, în buzunar şi aşa mai departe. Sună chiar acum! Era o scrisoare spam. Au aflat românii că ceea ce trimit comercianţii pe email şi nu corespunde anumitor criterii este catalogat drept mesaj spam (mesaje nesolicitate). Odată cu tehnologia, în creştere şi la noi în ţară, au apărut sute de modalităţi prin care să ajungi la buzunarul omului. De data aceasta au folosit motivul sărbătorilor de iarnă ca să profite de cei slabi la minte să profite de ei. Cred că mulţi le-au căzut în plasă. Poate că o şi meritau.

moneyDe când cu mesajul acestei scrisori mi-a venit şi mie ideea să le răstorn mentalitatea lor – şi a multora care nu ştiu ce înseamnă o sărbătoare şi cum să o ţi corect – şi să folosesc această ocazie, imediat după ce s-au terminat sărbătorile, să le răstorn ideea greşită de sărbători cu bani în buzunar.

Am ajuns să dorim să fim mai cu bani în preajma sărbătorilor. Să cerem prime de la angajatori, care poate că le merităm mai mult sau mai puţin, şi apoi să le cheltuim pe lucruri care, mai mult sau mai puţin, ne-ar trebui. Materializăm sărbătoarea pentru că este un sezon bun pentru comercianţi. Pretutindeni s-a înstrăinat ideea de sărbătoare reală şi de un eveniment care merită atâta cinste. Mă refer la sărbătorile biblice în general, care au ajuns să fie de acum şi pentru lumea laică un motiv în plus de a fi mai cheltuitori.

Vă prezint mai jos o schiţă personală despre cum să ai sărbători fericite după ce s-au terminat sărbătorile. Indiferent de ce reacţii vor avea unii dintre cititori, îmi asum riscul celor scrise şi declară încă de pe acum că sunt sigur că la unii nu le va plăcea ceea ce vor citi în continuare.

diferent_food 1. Alege să mănânci ceva diferit. Dacă de fiecare dată în familia ta se făceau sarmale, ouă umplute, cozonaci şi cine ştie ce alte feluri de mâncare, de data aceasta treci cu vederea peste ele. Încearcă ceva nou. Nu ştiu. Orice altceva. O să te simţi cu siguranţă mai diferit, dacă nu chiar invidios că nu ai parte de îmbuibarea de altă dată. Ai merita să mănânci ceva care să fie consumat în mod raţional şi scurt. Nu ceva care să ţină până după anul nou, ci ceva care să te facă să te simţi bine pe moment. Cred că aceasta este mâncarea care produce bine minţii, corpului şi ulterior va influenţa şi starea de spirit din jur.

fireworks 2. Alege să nu te mai uiţi pe fereastră la artificii. Ar fi bine să se scoată bubuiturile, chiuiturile şi gălăgia din timpul sărbătorilor de iarnă. Este o tradiţie stupidă de acum. Te uiţi pe geam şi vezi grupuri răzleţe de oameni care nu au altceva mai bun de făcut decât să se îmbrace şi să se deghizeze în cine ştie ce personaje şi animale… pentru că aşa au făcut şi anii trecuţi… doar ca să mai strângă nişte bani – care ulterior îi vor cheltui pe băutură sau alte nimicuri. După mine, cred că gălăgia produsă de chiuitori, colindătorii care cântă nişte cântece ce pentru ei nu au nici un înţeles, şi multe altele de acest gen, sunt doar o modalitate de a întreţine şi a distra, pe moment, pe unii care vor arunca cu bani la ei. Unii chiar plănuiesc din timp ce să facă, unde să meargă, să adune câţi mai mulţi bani într-o pungă. Ei chiar nu înţeleg că pe unii îi deranjează gălăgia lor. Dacă ei consideră gălăgia ca fiind parte din cultură cu certitudine că ar trebui să facă astfel de lucruri în alte locuri, ori special amenajate sau să le facă în mod înţelept. Auzi grup de colindători cum cântă “Deschide uşa creştine” pe nişte voci de cârlani de îţi vine să arunci în ei cu vreo oală spartă decât să le plângi de milă. Măcar de ar avea pic de respect pentru cel ce a scris cântecul şi să-l intoneze adecvat.

friends-mosaic 3. Alege să petreci timp cu prietenii în altă parte decât acasă. Da, chiar dacă este frig afară sau nu, cred că este o idee bună să petreci cu prietenii prin oraş sau la o plimbare. Mai treci pe lângă grupuri de aşa zişi colindători şi auzi cum se ceartă pentru banii încasaţi. Acolo, în acele clipe, se nasc cele mai adevărate glume, din fapte trăite, şi văzute cu ochii tăi. Unora le place să sărbătorească şi să spună că sărbătorile sunt pentru familie. Dacă o fi aşa cum zic ei, oare de ce nu se adună familiile laolaltă să facă lucruri împreună – să cânte ceva într-un parc şi să nu accepte bani de la alţi trecători, să cureţe maşinile de zăpadă şi apoi să înceapă şi o bătaie cu bulgări, să se urce pe o colină şi să stârnească o mică avalansă de ecouri, şi ideile pot continua. Atunci când stai închis în casă, când e cald şi ai mâncat… ultimul gând care îţi vine în cap e somnul dulce... Acasă, în singurătate, începe şi tristeţea, şi începi să o înneci cu ceva care numai rău îţi face: televizorul, băutura, şi altele care pierd vremea şi energia omului, fără sens.

4. Alege să fii diferit. Dacă până mai acum ai tot mers la biserică de sărbători ca să auzi colindele care au fost şi anul trecut şi anul celălalt, poţi să încerci să mergi în altă parte. Nu trebuie neapărat să asculţi colinde ca să intri în atmosfera de sărbătoare. Tu poţi face sărbătoarea să fie unică şi autentică pentru tine. Dacă alegi să faci lucrurile familiare… deja eşti pe drumul spre înecul tradiţiei. Făcând acelaşi lucru mereu tu transformi o sărbătoare într-o jale. După ce se termină totul rămâi cu nişte amintiri amare. De ce nu ai făcut poze? De ce nu ai mers cu prietenii în oraş sau pe munte, sau în parc? De ce ai stat acasă şi te-ai holbat aiurea la un show stupid de la televizor? De ce ai mers la biserica unde s-a predicat mai mult decât s-a cântat şi s-au făcut multe lucruri tradiţionale în loc să se facă ceva mai diferit? Deja începi să ai remuşcări; te simţi de parcă totul ar fi un deja-vu liniar din cursul vieţii. Uneori este mai uşor să spui un nu greu decât să spui un da uşor şi apoi să-l regreţi.

love_hearts 5. Iubeşte şi fii iubit. Nu e nevoie să ceri dragostea cuiva când o poţi oferi tu însuşi celor din jur. Atunci când suni pe cineva la telefon şi faci un compliment sau îi faci o vizită, arăţi de fapt că îţi pasă, că ţi la persoana respectivă. Noi facem daruri la oameni ca ei la rândul nostru să ne facă şi ei daruri. Ideea de daruri nu este o idee rea. Rău este reciprocitatea la care se aşteaptă mulţi dintre noi. Aceasta nu mai este iubire, este egoism. Faci lucrurile condiţionat ca să creezi o atmosferă de acceptare din partea celor din jur. Când eşti diferit şi dăruieşti diferit arăţi că iubeşti cu adevărat, fără să aştepţi ceva în schimb. Când cei din jur văd aceasta vor ştii că tu ai ceva special în tine şi vor dori şi ei să fie la fel.

calendar_picture Cel mai important lucru dintr-o sărbătoare nu este mâncarea sau cei care o pregătesc, ori cei care o servesc. Sărbătoarea are un scop al ei şi a fost stabilită, transmisă şi păstrată pentru a fi un moment de fericire, bucurie şi de aducere aminte pentru toţi cei care o ţin. Indiferent care sărbătoare vei ţine după ce vei citi acest articol, aminteşte-ţi cu plăcere de ceea ce vei fi făcut. Poate că nu vei respecta întocmai cele câteva linii călăuzitoare expuse de mine. Important este să îţi aduci aminte cu bucurie de acele clipe. Aceasta cred că este într-adevăr sensul real al unei sărbători, aceasta va produce fericirea din sărbătoare.

Spre încheiere vă las cu o mică povestioară amuzantă. Se spune că un ateu şi un creştin s-au întâlnit şi ateul era tare invidios pe creştin de faptul că multe din sărbătorile lui au devenit legale. Îi spunea cum primăvara ei au sărbătoarea Paştelui, toamna Ziua Recunoştinţei, iarna Crăciunul şi ateii nu au nici o dată anume în care să aibă o sărbătoare a lor. După câteva clipe de cugetare creştinul îi spuse, “păi luaţi voi data de 1 aprilie să fie ziua voastră!” :)

Aşadar, în loc de o urare tradiţională, vă spun să fiţi sărbătoritori diferiţi! Toate cele bune şi să auzim de bine, unii de la alţii!




Niciun comentariu:

Disclaimer:
Comentariile cu conținut off-topic, cu tentă de jignire, amenințare, ofensatoare, injurii, sau cuvinte porcoase/profane sunt șterse automat. Comentați doar dacă ceea ce aveți de spus este relevant și aduce discuții/subiecte noi. Comentariile cu pseudonime sunt "by default" sterse. Comentariile cu link-uri sunt moderate pe Disqus, pe Blogger, sterse. Daca doriti sa faceti publicitate la un site, rog sa ma contactati pentru o cotatie de pret, rezolvam. :)

Un produs Blogger.