10 lucruri pe care nu le știați despre mișcarea Penticostală

1. Islamul nu este cea mai în creștere credință de familie din lume. Penticostalismul este. În timp ce Islamul a început de la 0 în anul 610 d. Hr. la 1,6 miliarde astăzi (1403 ani), Penticostalismul a început de la zero la (circa) un miliard din 1906 până în prezent (107 ani).

2. Penticostalimsul este în chintesență american. Acesta a început (deși au existat și pre-șocuri pentru multe secole) în cadrul Trezirii de pe Azusa Street din Los Angeles, o întâlnire multi-etnică. Aceasta este fără îndoială cel mai influent export al nostru de acest fel.

3. Bisericile plantate de denominațiile principale americane (Episcopalienii, Luteranii, Presbiterienii, Metodiștii, UCC, etc.) în partea de sud a globului sunt în majoritate penticostali/carismatici în pietatea lor. De exemplu, un luteran din Etiopia (Mekane Yesus) ar fi considerat cu certitudine penticostal dacă ar fi în vizită în Statele Unite ale Americii.

4. Penticostalii/Carismaticii sunt feluriți. Ei pornesc de la spectrul celor cu sânge albastru de la Oxford/Cambridge din vecinătatea Kensingtonului, în Londra, până la mânuitorii de șerpi din Appalachia. Arhiepiscopul curent de Canterbury, Justin Welby, este un produs al celei mai mari congregații a Bisericii Angliei, Holy Trinity Brompton, care este una din cele mai influente congregații carismatice din lume. Şi nu este diversificată doar din punct de vedere economic. Dacă te găsești într-o congregație multi-culturlă din SUA la un serviciu de duminică dimineața, probabilitatea imensă este că tu te aflii într-un serviciu de închinare penticostal.

5. Penticostalii nu sunt anti-intelectuali. Neoficialul "Papă Penticostal", Jack Hayford din Los Angeles este un cercetător biblic al școlilor biblice. Oral Roberts University, Regent Seminary (Virginia Beach) și Southeastern University (Lakeland, Florida) sunt câteva din centrele cheie de învățare înaltă pentru această mișcare. Cel mai mare seminar din cadrul Bisericii Angliei (și probabil din întreaga comuniune anglicană) este St. Mellitus College / St. Paul's Theological Center din Londra, patronată în mod spiritual de Biserica (Carismatică) Holy Trinity Brompton. Ei își deschid acum filiale pretutindeni în lume.

6. Penticostalii au fost liderii din cadrul ordinării femeilor. Deoarece ei sunt mai puțin birocratici și mai mult "bazați pe daruri", penticostalii au fost primii (și nu protestanții liberali) care să ordineze/hirotonească femeile. Aimee Semple McPherson a fost una din primele femei pastor din America ce a păstorit o mega-biserică (Angelus Temple din L.A. care avea la începutul său servicii cu 5.000 de persoane la o slujbă).

7. Majoritatea denominațiilor principale din SUA precum și Romano-Catolicii au mari minorități carismatice. De fapt, sunt mai mulți carismatici romano-catolici decât sunt totalul membrilor din majoritatea tuturor celorlalte denominații. Luteranii și episcopalienii au fost pionierii din cadrul mișcării carismatice (Larry Christenson și Dennis Bennet).

8. Organizația Jesus Movement (Mișcarea Isus - numiți și "Jesus Freaks", adică "Ciudații lui Isus") condusă de Calvary Chapel din Costa Mesa, California, mai mult sau mai puțin au inventat CCM (Christian Contemporary Music - adică muzica creștină contempornă). Așa cum a fost Calvary Chapel (și încă mai este) o mică congregație carismatică, pietatea Penticostală a fost transmisă practic către orice congreație din țară care a cântat vreodată un cântec de laudă, sau au avut pe cineva care să ridice o mână în închinare.

9. Cei din America Latină nu sunt în majoritatea lor romano-catolici. O foarte mare minoritate este penticostală. Când cei din America Latină au părăsit biserica Romano-Catolică, lucru pe care îl fac în numere mari, cele două direcții ale lor sunt secularismul sau Penticostalismul. Cu certitudine că există penticostali latino în zona ta (dacă te afli în America de Nord).

10. Un cuvânt despre mișcarea "Word of Faith" ("Cuvântul Credinței", cunoscut și sub titul de Word Faith sau doar Faith - Credință). Acesta este un segment al Penticostalismului care este cel mai înclinat spre excese (numește-o / revendic-o). Totuși, această mișcare este de asemenea destul de diversificată și ghidată de conceptul central al faptului că "credința face o diferență". Astfel, ei tind să ia promisiunile biblice cu privire la rugăciuni și credință în mod literal. Aceasta duce mai degrabă la o teologie sistematică sofisticată ce a fost expusă prima dată în profunzime de Kenneth Hagin (bătrânul) și care continuă să fie desfășurtată de Joseph Prince (din Singapore) și alții.

Mai jos aveți o listă cu 3 cărți în limba engleză (titlurile sunt puse și în română dar cărțile nu sunt încă disponibile în română, sau dacă sunt, nu vă pot oferii informații despre unde se pot găsi; faceți click pe titlu sau pe coperți și veți fi direcționați pe paginile de unde pot fi comandate carțile), dacă doriți să vă familiarizați cu mișcarea Penticostală:

Light your Church on Fire without Burning it Down Fire from Heaven Sober Intoxication of the Spirit
Light your Church on Fire without Burning it Down (Înflăcărează-ți biserica fără să-i dai foc de tot) de David Housholder Fire from Heaven (Foc din Cer) de Harvey Cox, o carte cu informații de bază cu privire la mișcarea penticostală Sober Intoxication of the Spirit (Sobra Intoxicare a Duhului) de Raniero Cantalamessa, predicator al papei în perioada termenului papei Ioan Paul al II lea.

David HousholderNote: Materialul de mai sus este o adaptare/traducere a unui articol scris de David Housholder (foto alăturat, preluată de aici) publicat de Alex Kocman în Charisma News. David este un autor, blogger și pastor senior la Robinwood Church. El se descrie a fi un "Bible nut" (înnebunit după Biblie), hobbiurile sale includ surfingul, pilates și citirea Bibliei în originalul evreiesc și grecesc. El a fost un Cercetător Fulbright la University of Bonn din Germania.

Dacă citați acest material în altă parte, păstrați toate linkurile și nota de la final. Fotografia din această postare este preluată de pe site-ul Charisma News unde a apărut inițial articolul pe 12 iunie 2014.



Niciun comentariu:

Disclaimer:
Comentariile cu conținut off-topic, cu tentă de jignire, amenințare, ofensatoare, injurii, sau cuvinte porcoase/profane sunt șterse automat. Comentați doar dacă ceea ce aveți de spus este relevant și aduce discuții/subiecte noi. Comentariile cu pseudonime sunt "by default" sterse. Comentariile cu link-uri sunt moderate pe Disqus, pe Blogger, sterse. Daca doriti sa faceti publicitate la un site, rog sa ma contactati pentru o cotatie de pret, rezolvam. :)

Un produs Blogger.