Căsnicia este un legământ - cheia succesului în relaţiile maritale

Cuplu proaspăt căsătorit - sau cel puţin aşa se pare - imaginea preluată de pe site-ul thebridaldetective.comNu vi se pare ciudat că cuplurile de astăzi cheltuiesc mii de dolari pe nuntă şi aproape nimic pe căsnicia lor? Majoritatea cuplurilor din America, de exemplu, cheltuiesc între $18.900 şi $31.500 pentru ziua nunţii lor. Conform cu www.costofwedding.com, cuplurile din Statele Unite cheltuie în jur de $25.200 pentru nunta lor, şi din această sumă este exclus costul lunii de miere şi al inelului de logodnă. Aceste date sunt din anul 2015 (sursă informaţie).

În zilele de astăzi cuplurile care se căsătoresc nu au nici cea mai vagă idee despre ceea ce este căsătoria. Ei intră într-o relaţie de care nu ştiu prea multe lucruri... şi apoi când experimentează despărţiri, divorţ, probleme, se întreabă unde au greşit. În articolul de faţă vom discuta despre căsnicie. Voi fi sincer şi direct cu voi şi voi pune o întrebare personală: ai o căsnicie de succes? Una care aduce o reală fericire şi satisfacţie? Sau, dacă nu eşti căsătorit/ă, cum sunt prietenii tăi? Câte cupluri cunoşti tu personal, care au acel tip de căsnicie pe care tu însuţi ţi-ai dori să-l ai dacă ai fi fost căsătorit/ă?

Îmi amintesc că discutam o dată cu un tânăr care a venit la mine să ceară ajutor legat de căsnicia lui. El era un slujitor din cadrul unei mari şi bine-cunoscute denominaţii. Doar că experienţa lui din cadrul slujirii l-a lăsat din nefericire cu o stare de decepţie. Mi-a spus, "Frate Prince, cunosc în jur de de patruzeci de cupluri destul de bine. Câteva dintre acestea sunt în cadrul slujirii din biserică alături de mine. Dar, să-ţi spun adevărul, nu mă pot gândi la un cuplu care să fie într-adevăr fericit." Aţi numi aceasta batjocoritor sau doar realistic?

Aşa cum am menţionat anterior, vrem să discutăm despre faptul că este chiar posibil să ai o căsnicie de succes. Există o cheie spre o astfel de căsnicie. Ştiu, pentru că eu am găsit-o.

Dar, mai întâi de toate, să vă ofer puţin din trecutul meu, calificările mele, dacă vreţi. Vreau să înţelegeţi că ceea ce vă spun acum este bazat pe experienţă, nu doar pe teorie. Mă tulbur uneori când aud un aşa-zis expert în mariaj sau cămin sau familie sau orice altceva care are o frază psihologică lungă, gen jargon, şi atunci când le examinezi propriile vieţi aceştia sunt în multe din cazuri produsul unor cămine destrămate şi adesea ei au cel puţin un mariaj eşuat în trecutul lor. Personal nu pot să ascult de un astfel de expert pentru că dacă cineva nu poate face lucrurile să funcţioneze în propria sa viaţă, nu ştiu cum este el/ea capabil/ă să consilieze sau să sfătuiască ori să ajute pe alţii.

În cazul meu, doresc să ştiţi că ceea ce spun acum nu este bazat în principal pe gradele universitare sau pe foile de ordinare. Da, le am pe ambele, am absolvit Cambridge University din Britania şi deţin şi acte de ordinare. Doar că baza de unde vă vorbesc acum este din experienţă.

Prima mea căsnicie cu Lydia a durat exact treizeci de ani. Aceasta s-a încheiat cu moartea ei în 1975. În timpul nostru împreună am crescut o familie de nouă fiice, aşa că ştiu ceva legat de creşterea copiilor. Am trecut prin multe experienţe dificile. Eram în cadrul unui război, acel război care a dus la naşterea statului Israel. Am fost confruntaţi cu asediu, foamete şi pericol. Ne-am mutat dintr-o ţară în alta şi dintr-un continent în altul. Am lucrat în Africa, în Canada, în Europa şi în Statele Unite. Dar căsnicia noastră era fermă, fericită, de succes.

Vreau să înţelegeţi că succesului unei căsnicii nu depinde de lipsa de tensiune sau probleme, ci depinde de stabilirea unei realţii care poate sta şi învinge acele tensiuni şi probleme. Nu cred că majoritatea căsniciilor sunt uşoare în sensul acceptat.

Acum vreau să vă spun că sunt din nou căsătorit şi a doua mea căsătorie şi al doilea mariaj este tot fericit şi armonios. Poate veţi spune, "Păi, unde ai găsit cheia acestui tip de căsnicie?" Răspunsul meu estte foarte simplu, "în Biblie". Vreau să ştiţi că Biblia este adevărată, relevantă, o carte actuală. Cred că ea are răspunsurile la problemele vieţii de astăzi. Cred că tot ceea ce trebuie să facem este să o aplicăm în viaţa noastră şi va funcţiona. Biblia ataşează o mare importanţă asupra căsniciei - cu mult mai mult decât realizează majoritatea creştinilor care merg la vreo biserică.

Conform Bibliei, istoria umană a început cu o căsnicie. Dumnezeu l-a creat pe Adam şi atunci El a spus că nu este bine ca omul să fie singur, şi El a format şi i-a adus omului o soţie, un ajutor potrivit pentru el. Căsnicia a fost iniţiată în inima lui Dumnezeu, nu în gândul omului, şi personal cred că odată ce ne depărtăm de conceptul lui Dumnezeu despre căsnicie, aceasta nu va mai funcţiona. În plus, Biblia se încheie cu o nuntă. Punctul culminant al întregii istorii a umanităţii este ospăţul nunţii Mielului. Spre aceasta duce toată istoria. Aşadar, cred că veţi fi de acord cu mine atunci când voi spune că dacă vedem Biblia în mod obiectiv, ea pune o importanţă extraordinară pe căsnicie.

Căsnicia a fost zămislită în Biblie, a fost concepută în inima lui Dumnezeu şi exact acolo vom găsi cheia unei căsnicii de succes.

În Efeseni capitolul 5, Pavel discuta despre căsnicie. El compară acolo relaţia lui Isus Hristos cu biserica Sa cu relaţia dintre un mire şi mireasa lui. El concluzionează această comparaţie cu următoarea declaraţie, "Acesta este un mare mister". Una din traducerile moderne spune "un mister profund". El vorbeşte despre căsnicie. Acum trebuie să înţelegem că în limbajul Noului Testament cuvântul "mister" (sau taină, cum apare în versiunile din română) avea un înţeles specific. Acesta însemna că este un secret pe care nu-l cunosc majoritatea oamenilor, însă ar putea fi învăţat dacă treci printr-un proces de iniţiere şi cu grupul corect. Asta este aşadar căsnicia. Este un secret pe care majoritatea oamenilor nu-l cunosc, însă poate fi învăţat dacă vrei să mergi prin procesul de iniţiere. Şi exact acest lucru încerc să vă ajut să faceţi în cadrul discuţiei de astăzi şi cele ce vor urma.

Acum, pentru a ajunge la acest secret care este cheia unei căsnicii de succes, vreau să deschidem la ultima care din Vechiul Testament, cartea Maleahi. În vremea acestei cărţi poporul Israel nu era foarte aproape de Dumnezeu. Dumnezeu le-a dat legea Sa dar, în majoritatea cazurilor, ei au fost oarecum neascultători şi, ca urmare, ei nu se bucurau de binecuvântările pe care le-a promis Dumnezeu pentru ei. Ei aveau multe probleme şi unele din problemele lor erau precum problemele multora din zilele de astăzi, aveau loc în cadrul căminelor şi a căsniciilor lor. Şi Dumnezeu îşi pune degetul pe motivul problemelor lor. Să citim din Maleahi 2:13-14:

"Iată un alt lucru pe care-l mai faceți: acoperiți altarul DOMNULUI cu lacrimi, cu plânsete și cu gemete, pentru că El nu mai ține seama de darurile voastre și nu le mai primește cu plăcere din mâinile voastre." (v. 13, NTR)

Ei erau oameni religioşi, se rugau mult însă Dumnezeu nu le răspundea rugăciunilor lor. Şi ei întrebau, "Din ce cauză?" Şi Domnul le dă răspunsul: (v. 14, NTR)

"Pentru că DOMNUL a fost martor între tine și soția tinereții tale, față de care ai fost necredincios, deși ea este consoarta ta, soția ta prin legământ."

Vreau să observaţi trei puncte cu privire la aceste lucruri de mai sus. În primul rând, religia nu produce în mod necesar căsnicii de succes. Aceşti oameni erau foarte religioşi, ei se rugau tot timpul, erau la templu, şi căminul lor era într-un dezastru total. Ştiţi că acest lucru este adevărat cu privire la multe situaţii din vremea de azi? O grămadă de căsnicii religioase nu au un cămin fericit. Aşa că băgaţi bine în cap, religia nu produce în mod necesar un cămin fericit.

Apoi, al doilea punct pe care vreau să-l notaţi este că o relaţie greşită dintre un soţ şi o soţie împiedică o relaţie cu Dumnezeu. Dumnezeu a spus că nu le asculta rugăciunile lor şi ei au întrebat "De ce?" şi El le-a spus, "Pentru că nu te-ai comportat drept cu soţia ta. Ai fost necredincios faţă de soţia legământului tău".

Şi alte versete din Scriptură ne spun acelaşi lucru. În 1 Petru 3, Petru îi instruieşte pe bărbaţi să fie atenţi la felul cum îşi trăiesc viaţa cu soţiile lor în aşa fel încât rugăciunile lor să nu fie împiedicate. Cu alte cuvinte, dacă te rogi din cadrul unei căsnicii nefericite, şi aceasta nu este un cămin ordonat, rugăciunea ta nu va fi eficientă. Dumnezeu spune să-ţi pun casa în rânduială.

Apoi al treilea punt care vreau să vi-l aduc este şi cel vital - acesta este cheia. Este ultimul cuvânt al acelui pasaj, cuvântul "legământ". Acesta este cheia spre o căsnicie de succes. Este realizarea, din cadrul Scripturii, că mariajul este un legământ. Legământul este unul din conceptele cheie ale Bibliei. Acelaşi cuvânt care este tradus prin "legământ" este tradus şi prin "testament". Vedeţi clar că Biblia a ajuns la noi sub forma a două legăminte sau două testamente. Cred că aceasta arată importanţa pe care o ataşează Dumnezeu la un legământ în care întregul Său cuvânt, cuvântul Său scris, vine la noi în formă de legământ.

Sunt două caracteristici esenţiale în cadrul unui legământ care afectează căsnicia. Prima: Un legământ necesită dedicare - totală, fără rezerve, o dedicare cu întreaga inimă. Şi aceasta este parte a căsniciei. Mariajul nu este o relaţie experimentală, nu este o testare. Aceasta poate avea succes doar pe baza unei dedicări totale. A doua: într-un legământ Dumnezeu este cel care setează termenii pentru un angajament. Nu omul este cel care pune termenii, ci Dumnezeu. Aceasta era şi problema lui Israel în zilele lui Maleahi, ei încercau să seteze termenii modului în care să fie mariajul şi Dumnezeu a spus "Nu voi accepta aceasta". Aşadar, ţineţi tare de aceste două puncte importante, mai întâi de toate, mariajul începe cu o dedicare; al doilea, Dumnezeu stabileşte termenii. Într-un mesaj viitor vom trata natura legământului şi voi explica într-un fel practic cum funcţionează acesta în cadrul căsniciei.

Derek PrinceNOTĂ: Materialul de mai sus este o adaptare după un mesaj audio rostit de Derek Prince (foto alăturat) preluat în formă scrisă de pe site-ul Derek Prince Ministries. Derek Prince a fost tată, om de stat, învăţător şi lider, un om remarcabil pe care unii l-au descris ca fiind unul dintre cei mai marei gânditori creştini ai secolului 20. Derek Prince Ministries este o lucrare condusă de mai mulţi oameni, care îşi propune să continue să aducă cu pasiune adevărurile şi lucrurile esenţiale care sunt de folos spre creşterea într-o relaţie mai profundă cu Dumnezeu. Pentru mai multe resurse accesaţi site-ul derekprince.org. Acest material poate fi reprodus pe alte site-uri cu menţiunea de a se păstra toate link-urile şi notele de subsol (introducerea acestul articol nu face parte din materialul prezentat de Derek Prince; sperăm ca în viitor să prezentăm şi celelalte părţi ale acestei serii despre cheia succesului unei căsnicii).




Niciun comentariu:

Disclaimer:
Comentariile cu conținut off-topic, cu tentă de jignire, amenințare, ofensatoare, injurii, sau cuvinte porcoase/profane sunt șterse automat. Comentați doar dacă ceea ce aveți de spus este relevant și aduce discuții/subiecte noi. Comentariile cu pseudonime sunt "by default" sterse. Comentariile cu link-uri sunt moderate pe Disqus, pe Blogger, sterse. Daca doriti sa faceti publicitate la un site, rog sa ma contactati pentru o cotatie de pret, rezolvam. :)

Un produs Blogger.