6 motive pentru care nu ar trebui să renunţi niciodată la biserică

Sunt multe biserici în jurul lumii care au calităţi similare cu Biserica lui Hristos. Cu toate acestea... mulţi creştini renunţă la biserică pentru că sunt răniţi de pastori sau de alţi creştini, sau pentru că ei s-au decis să "îşi vadă singuri de drum". I-am putea numii "terminaţii" - acei oameni care au "terminat-o" cu biserica. Aceşti "terminaţi" s-ar putea să urmărească vreo slujbă de biserică ocazional pe internet sau la televizor, sau să se întâlnească cu alţi creştini la o cafea undeva în oraş... un fel de versiune "lite" a bisericii. Ei (poate) încă se mai consideră a fi creştini serioşi, doar că nu mai vor nimic de la pastori, nu mai vor să aibă de a face cu zeciuiala, cu întâlnirile programate sau drama din cadrul bisericii.

Dacă tu, sau poate cineva pe care cunoşti tu, ai renunţat la biserică nu te condamn. Şi eu am avut parte de dezamăgiri în cadrul bisericii în decursul anilor, în special abuzul spiritual din partea unor conducători religioşi. Vreau să vă ofer mai jos şase motive pentru care nu ar trebui să laşi experienţa negativă să-ţi termine sau să-ţi încheie legătura ta cu oamenii lui Dumnezeu.

1. Biserica este trupul lui Hristos pe pământ. Cu toate defectele sale, biserica tot este Planul A al lui Dumnezeu. Isus a anunțat înainte de a merge la cruce, ”Şi Eu îţi spun: tu eşti Petru, şi pe această piatră voi zidi Biserica Mea, şi porţile Locuinţei morţilor nu o vor birui.” (Matei 16:18) Isus intenționează să folosească biserica - chiar și în slăbiciunea ei - ca uneltă primordiară a Sa de a atinge și câștiga lumea cu evanghelia. Cerul nu are un Plan B. Isus este capul bisericii Sale (vezi Coloseni 1:18) și noi suntem mâinile și picioarele Lui. A respinge biserica este a respinge strategia ultimă a lui Dumnezeu de a aduce împărăția cerului pe pământ.

2. Duhul Sfânt ne-a chemat să lucrăm și să funcționăm împreună. Atunci când am fost născuți din nou și botezați, Biblia spune că am fost uniți în mod mistic cu toți ceilalți credinicioși născuți din nou și conectați unul față de celălalt prin Duhul Sfânt. Și Domnul face legăturile dintre oameni în cadrul congregațiilor locale. Această legătură este sfântă și noi nu ar trebui să o privim cu ușurătate sau să o stricăm. Pavel a spus efesenilor să ”păstrăm unitatea Duhului în legătura păcii” prin a fi în părtășie apropiată unii cu/față de alții (Efeseni 4:3). A respinge această uniune a credincioșilor este a dezonora lucrarea Duhului.

3. Dumnezeu realizează mai mult prin intermediul grupurilor de oameni decât prin indivizii izolați. În cadrul Vechiului Testament Duhul Sfânt lucra în principal prin națiunea lui Israel, și prin indivizii care aveau chemări speciale și un curaj remarcabil. Dar în era Noului Legământ, Duhul locuiește în fiecare credincios creștin și biserica întreagă face un impact mai mare. Acesta e motivul pentru care Isus a zis ucenicilor Săi, după ce s-a dus la cruce, că ei vor face ”lucrări mai mari” decât a făcut El pe pământ (vezi Ioan 14:12). Și pentru că bisericile sănătoase pot unifica resursele și să organizeze voluntarii, ele sunt capabile să ofere o lucrare către copii, tineri, familii, cei singuri, cei în nevoie și cei pierduți de peste mări și țări - într-un fel pe care tu nu l-ai putea face niciodată în timp ce stai singur acasă.

4. Autoritatea lui Dumnezeu se revarsă prin biserica Sa, nu prin creștinii ”călăreți singuratici”. Unii oameni care au fost răniți de liderii de biserică simt că ei nu se pot supune niciodată unui alt pastor din nou, și nici nu ar mai onora o altă persoană care este chemată de Dumnezeu să îndeplinească autoritatea unui lucrător/slujitor. Cu toate acestea Dumnezeu a delegat anumiți oameni pentru sarcina de a zidi biserica (vezi Efeseni 4:11-12). Este acceptabil în totalitate pentru tine să părăsești o biserică nesănătoasă cu o conducere slabă, dar ar trebui să găsești repede o biserică nouă unde să poți fi echipat să îți îndeplinești lucrarea/slujirea ta. Nu a fost niciodată intenționat pentru un creștin să trăiască cu atitudinea ”felul meu sau... valea”.

5. Prin trăirea în comunitatea creștină noi învățăm să iubim și să slujim. Cartea către Evrei a fost scrisă unui grup de creștini evrei care se gândeau să abandoneze credința lor creștină datorită persecuției. Unii dintre ei chiar s-au oprit din a mai merge la biserică, însă Pavel s-a adresat deziluziei lor prin a spune: ”Să veghem unii asupra altora, ca să ne îndemnăm la dragoste şi la fapte bune. Să nu părăsim adunarea noastră, cum au unii obicei; ci să ne îndemnăm unii pe alţii, şi cu atât mai mult, cu cât vedeţi că ziua se apropie” (Evrei 10:24-25). Oamenii care trăiesc în izolare găsesc dificil faptul de a-și dezvolta caracterul și aceștia sunt adesea descurajați; cei care umblă împreună în părătășie îi inspiră pe alții, și ei se îmbunătățesc unii pe alții la fel cu fierul ascute fierul.

6. Dacă părăsești biserica datorită rănilor sau a resentimentului, pui în dificultate găsirea vindecării și a reconcilierii. S-ar putea să sune spiritual din partea ta când spui că te retragi din cadrul unui grup de oameni ca să te concentrezi pe Dumnezeu. Dar Noul Testament spune că relația noastră cu Dumnezeu este direct legată cu felul cum ne relatăm cu alții. Ioan a scris: ”Cine zice că este în lumină şi urăşte pe fratele său este încă în întuneric până acum” (1 Ioan 2:9). Poate că te-au rănit anumiți oameni, dar Dumnezeu va folosi totodată pe alte persoane ca să te vindece. Nu lăsa ca rănile durerii din trecut să te pună în colțul singuraticilor. Alege să ierți. Fă riscul și continuă să iubești.

Te rog să nu ieși din biserică sau să nu renunți la sfinții defectuoși ai lui Dumnezeu. Nu există nici o biserică perfectă - și chiar dacă ar fi fost, nu ar mai fi perfectă după ce te-ai alătura tu acesteia! Există un loc minunat pentru tine în familie eternă a lui Dumenezeu.

Notă: Materialul de mai sus este o adaptare după un articol scris inițial de J. Lee Grady (foto alăturat) în blogul său de la Charisma News pe 2 noiembrie 2016. El este fostul editor al publicației Charisma. Îl puteți urmări pe Twitter la @leegrady. El este autorul a mai multe cărți, ultima carte publicată este The Truth Sets Women Free (Adevărul face femeile libere), publicată de Charisma House. Pentru mai multe detalii despre Lee Grady și slujirea sa, The Mordecai Project, vizitați site-ul themordecaiproject.org. Fotografia de la începutul acestei postări a fost preluată din site-ul sursă, dacă citați acest material în altă parte, vă rog să păstrați toate link-urile și această notă de final și să oferiți sursa citării, adică acest blog. Mulțumesc.[left-sidebar]





Niciun comentariu:

Disclaimer:
Comentariile cu conținut off-topic, cu tentă de jignire, amenințare, ofensatoare, injurii, sau cuvinte porcoase/profane sunt șterse automat. Comentați doar dacă ceea ce aveți de spus este relevant și aduce discuții/subiecte noi. Comentariile cu pseudonime sunt "by default" sterse. Comentariile cu link-uri sunt moderate pe Disqus, pe Blogger, sterse. Daca doriti sa faceti publicitate la un site, rog sa ma contactati pentru o cotatie de pret, rezolvam. :)

Un produs Blogger.