Să mai schimbăm din obiceiurile de sărbătoare!

Păine pe o farfurie - fotografie din colecția personalăDacă fiecare sărbătoare are ceva ”tradițional” care să ne spună ce este acea sărbătoare, cu siguranță că toți am fi capabili să spunem ce fel de zi este aceea. Adică de Paște vezi ouă vopsite; de Crăciun vezi cozonaci și șorici; de Anul Nou vezi salate de beouf și fripturi... și în restul anului dacă pui astea pe masă... nu e sărbătoare, ci doar un fel de mâncare. Și dacă pui usturoi și ceapă sau pizza ce este atunci? :)

De prea multe ori asociem sărbătorile noastre cu ceea ce punem pe masă și uităm de fapt ceea ce este esențialul, ce este de fapt acea sărbătoare. Nu, nu vreau să facem acuma haz de necaz de ce fac unii în aceste zile de sărbătoare, dar mă gândeam ce putem face noi ca sărbătorile noastre să nu fie la fel ca anul trecut, ca anul celălalt... Scriam acum 7 ani în urmă un articol interesant despre Cum să ai sărbători fericite după ce s-au terminat sărbătorile (articol pe care vi-l recomand să-l recitiți, când aveți timp) în care am lansat câteva provocări pe care poate că unii le-au luat / le vor lua / în considerare. Dar ce ar fi dacă am schimba ceva din obiceiurile noastre de sărbătoare și să nu mai fim la fel de monotoni, la fel de păpușari ca anul trecut?

De exemplu, dacă mergi la biserică în aceste zile, nu găsești momente în care să nu se pomenească despre nașterea pruncului Isus (care cu siguranță că nu s-a născut pe 25 decembrie!). Apoi, după doar 7 zile uită toți de nașterea lui Isus și se pun pe chefuit și pe petrecut că... este trecerea dintre ani. Oare numai atunci poți să te bucuri în viață? Oare numai atunci contează să îți amintești ceea ce a fost și să te gândești la ceea ce urmează? Dacă îi băgăm în seamă doar atunci pe cei dragi nouă... oare ce fel de oameni suntem noi? Prea multe întrebări, prea puține răspunsuri...

Poate că ar fi bine ca la bisericile unde mergem de Crăciun să nu se mai predice aceiași predică de anul trecut și din același text. Știu, unii doar schimbă titlul, dar predică același mesaj pentru că răciturile, cârnații și sarmalele de acasă le-au creat disconfortul fizic de a mai putea fi în stare să pregătească un mesaj provocator pentru enoriași. Auzi, dar cât costă să pui mâna pe o carte și să citești ceva și să dezvolți o idee interesantă prin care să pui întreaga comunitate să facă ceva, să se schimbe lucrurile în jur? E... de neprețuit, nu?

De fapt noi am ajuns să ne plângem de lucrurile care nu merg bine doar atunci când suntem până în gât în probleme, în necazuri, în politică coruptă, în noroi, în știri negative care le auzim zi de zi în jurul nostru, și biserica nu face nimic decât ține aceleași slujbe an de an, lună de lună, aceiași oameni merg și participă la programe și aceiași oameni merg mereu în același fel de umblare și nu se mai schimbă nimeni și nimic.

Nu e greu să vrem o schimbare. Doar că ne place confortul. Ne place să mâncăm o pâine proaspătă, iar atunci când pâinea este de 2-3 zile începem să ne bosumflăm și să ne plângem că e veche, că nu e proaspătă... dar cei care nu au ce pune pe masă oare se plâng?

Și mai e ceva acum... nu am găsit nicăieri în Scriptură că noi trebuie să ținem sărbătorile care nu sunt în Scriptură. Am ajuns să ținem sărbători inventate de alți oameni - care au sau nu o mai mare semnificație pentru noi, pentru comunitate, pentru biserică - și devenim și noi la fel ca cei din lume. Ne complacem și mergem și noi cu valul... ca să nu râdă lumea de noi, nu? Dar ce ar fi dacă de Crăciun s-ar predica despre altceva în biserici? O să iasă zarvă că toți adormiții erau obișnuiți să li se predice despre iesle, despre magi, despre cadouri, despre restul. Sau să se predice de Anul Nou despre orice altceva în afară de rezoluții noi, decizii noi, promisiuni noi și restul.

Dacă ne-am obișnuit să dansăm mereu la fel după aceiași muzică pe care am auzit-o cântându-se în urechile noastre, probabil că trebuie să schimbăm melodia ca să putem avea alt tip de dans, nu? Poate trebuie să schimbăm partiturile. Poate trebuie să vedem și noi ce ar merge la public și la suflet și să nu mai vorbim an de an despre aceleași lucruri mereu.

Imaginați-vă că după Anul Nou toate bisericile din România și din lumea întreagă ar avea oamenii în biserică la rugăciune. Cei care conduc să stea și să se roage înaintea Domnului și să ceară de la Domnul îndurare, milă și schimbare peste țară. Poate facem și noi cum au făcut cei de la întâlnirea de la Fayetteville, unde nu a fost nici o împărtășanie, nu s-a strâns nici o colectă, nu s-a predicat nici un mesaj special, ci oameni din diferite denominațiuni s-au adunat doar să stea împreună la rugăciune ca Dumnezeu să schimbe ceva în națiune. Dacă bisericile din lumea întreagă ar face acest simplu gest, cred că oamenii ar vedea cu alți ochi esența sărbătorilor pe care le ținem an de an.

Sau poate vă place să dormiți atunci când trebuie să mergeți și nu v-ați dat seama? Imaginați-vă ce accidente am vedea în jurul nostru. În loc ca oamenii să se concentreze pe ceea ce este esențial și profund, se axează pe telefoane mobile, pe ce au mai văzut la televizor, pe ce să mai bârfească de alții... și ajungem de râpă cu toți. Și apoi ne plângem că a fost plictisitor la biserică, că nu se mai schimbă nimic, că degeaba vreau eu schimbare și pastorul e un căscat și restul niște adormiți și... cum vreți voi să le mai spuneți. Dacă nu începe schimbarea de sus, atunci nu e nici o schimbare. Și dacă nu ne molipsește pe toți atunci nu e schimbare aia! E o manipulare a maselor! 

Ce ai face tu în aceste sărbători ca întreaga ta comunitate să fie provocată să aibă un impact în jur? Ce mesaj ai predica tu de la amvon care să nu fie identic/similar cu ceea ce s-a mai predicat în aceiași zi/sărbătoare din anii trecuți? De ce nu ai vrea să fi altfel? [left-sidebar]




Niciun comentariu:

Disclaimer:
Comentariile cu conținut off-topic, cu tentă de jignire, amenințare, ofensatoare, injurii, sau cuvinte porcoase/profane sunt șterse automat. Comentați doar dacă ceea ce aveți de spus este relevant și aduce discuții/subiecte noi. Comentariile cu pseudonime sunt "by default" sterse. Comentariile cu link-uri sunt moderate pe Disqus, pe Blogger, sterse. Daca doriti sa faceti publicitate la un site, rog sa ma contactati pentru o cotatie de pret, rezolvam. :)

Un produs Blogger.