6 declarații care pot ucide o biserică

om care vorbește mulțimilor - imagine preluată de pe google images, via crosswalk.comCuvintele pot ucide. Ele pot ucide și bisericile pentru că în spatele lor au adesea acțiuni mortale. Odată cu venirea primăverii am aflat despre mai multe biserici care au început să se destrame și aș dori să iau această ocazie să împărtășesc șase declarații/afirmații (cum doriți să le spuneți voi) pe care le auzim sau le-am auzit din partea unor membrii de biserică... iar biserica lor a murit.

Vă rog să citiți cu atenție ce am scris mai sus: Acestea sunt declarații din partea unor membri de biserică a căror biserici și-au închis deja ușile. Sunt convins că aceste afirmații au fost contribuțiile majore spre decesul bisericilor.

1. ”Noi îl plătim pe pastor să facă evanghelizarea.” Înțelesul comun din spatele acestei afirmații este că membrii nu au nici o intenție de a-și împărtăși credința lor. O biserică cu membrii ne-evanghelizatori este de fapt o biserică muribundă.

2. ”Fără de banii noștri... biserica aceasta ar ajunge de râpă.” Văleu! Cuvântul cheie de aici este ”ai noștri”. Membrii cu o astfel de atitudine nu dăruiesc cu o mână deschisă; ei percep banii pe care-i dăruiesc bisericii că sunt banii lor, nu banii lui Dumnezeu. Acest tip de administrare cu pumnii strânși, dacă este predominant în cadrul bisericii, este un semn sigur de boală sau de moarte.

3. ”Biserica aceasta nu-mi împlinește nevoile mele.” Cu siguranță că nevoile membrilor trebuiesc împlinite. Dar ai observat, adeseori, că membrii aceia care sunt în nevoi mai mari sunt primii care să se plângă... și primii care să plece? Cu siguranţă că ar trebui să ne îngrijim de nevoile turmei, doar că atitudinea membrilor ar trebui să fie aceea de slujire în loc de a li se sluji.

4. ”Noi plătim salariul pastorului și a comitetului, așa că ar trebui să ne asculte.” Această afirmație mortală are două lovituri dureroase. Prima, banii sunt trataţi cu un pumn închis, aşa cum am menţionat mai sus. A doua, banii sunt folosiţi spre a se controla liderii. La o biserică unde am slujit, unul din membri a făcut această afirmaţie către mine în mod frecvent. La câţiva ani după ce am plecat de acolo am aflat că el nu dădea nici un ban la biserică.

5. "Vom lăsa următoarea generaţie să se ocupe de schimbare." Atunci când generaţiile mai în vârstă fac această declaraţie ele refuză în mod hotărât să facă schimbările necesare şi imediate. Din nefericire, următoarele generaţii nu vor sta în preajma unor astfel de generaţii dintr-o biserică pentru a face ei (vreo) schimbare.

6. "Am fost aici cu mulţi ani înainte să vină acest pastor; şi voi fi aici şi după ce va pleca." Asta este o afirmaţie de putere şi control mai degrabă decât să fie una de slujire şi dăruire. E vorba de a depăşi în durată pe fiecare pastor pentru a menţine biserica exact în modul în care acel membru doreşte să fie biserica respectivă. Şi afirmaţia asta este una auzită în mod obişnuit în bisericile care şi-au închis uşile.

În ciuda tuturor acestora rămân un optimist insuportabil cu privire la congregaţiile noastre locale. Dar, din nefericire, multe vor muri anul acesta şi în cel care va urma. Multe dintre aceste congregaţii vor avea membrii care au făcut aceste şase declaraţii mortale.

Rugăciunea mea este ca biserica din care faci parte tu să nu fie printre ele.

Notă: Material apărut iniţial pe site-ul thomrainer.com, publicat ulterior în Christian Post de Dr. Thom Rainer (foto alăturat), de unde a fost preluată şi fotografia de la începutul acestui articol. Dr. Thom Rainer este preşedintele şi CEO al LifeWay Christian Resources din cadrul Convenţiei Baptiste Sudice (din cadrul Statelor Unite ale Americii).

Dacă citaţi acest material în altă parte, rog să păstraţi toate link-urile din el şi să oferiţi sursa citării lui, adică acest blog. Mulţumesc.[left-sidebar]




Niciun comentariu:

Disclaimer:
Comentariile cu conținut off-topic, cu tentă de jignire, amenințare, ofensatoare, injurii, sau cuvinte porcoase/profane sunt șterse automat. Comentați doar dacă ceea ce aveți de spus este relevant și aduce discuții/subiecte noi. Comentariile cu pseudonime sunt "by default" sterse. Comentariile cu link-uri sunt moderate pe Disqus, pe Blogger, sterse. Daca doriti sa faceti publicitate la un site, rog sa ma contactati pentru o cotatie de pret, rezolvam. :)

Un produs Blogger.