Doamne, eliberează-mă de credința slabă!

om care se roagă - imagine preluată de pe pinterest.comÎn scurta dar puternica sa carte, All of Grace (Tot Harul), Charles Spurgeon scria că credința slabă, atâta timp cât este credință adevărată, îl salvează pe un om pe atât de eficient precum credința puternică: ”O mână tremurândă poate primi un dar de aur”.

Într-un mod similar, D.A. Carson a expus o parabolă în una din predicile sale despre doi bărbați evrei care se aflau în Egipt în noaptea în care Dumnezeu avea să omoare pe primii născuți din țara Egiptului. Amândoi bărbații, în ascultare față de instrucțiunile lui Dumnezeu, au dat cu sânge de miel peste pragul caselor lor, ca să fie cruțați de această plagă finală. Unul dintre ei însă a continuat să fie puțin nervos cu privire la judecata iminentă care avea să vină peste țară în acea noapte. Celălalt bărbat era calm și încrezător, ferm în crezul său că Dumnezeu va face așa cum a spus și că va trece pe lângă, atunci când va vedea sângele. În noaptea aceea când plaga morții a coborât peste țară, care din casele celor doi bărbați a fost cruțată? A ambilor! Deși unul avea credința slabă și celălalt mai puternică, amândoi au crezut pe Dumnezeu, l-au ascultat și au fost binecuvântați.

Ceea ce Spurgeon și Carson spuneau de fapt este că nu intensitatea credinței este cea care salvează ci obiectul credinței. Şi cred că au dreptate; acest principiu poate fi văzut în naraţiunile din cadrul vieţii a multor personaje biblice. Au existat momente când credinţa lui Avraam, Iacov, David, Iona, Zaharia, Ioan Botezătorul, Petru şi a multor altora a fost puternică şi statornică. Doar că credinţa acestor bărbaţi s-a diminuat uneori. Oare momentele lor de credinţă slăbită i-a descalificat de la harul salvator al lui Dumnezeu? Desigur că nu!

Cu toate acestea, deşi credinţa firavă este permisibilă într-un anumit sens, aceasta nu este deloc ideală. Scriptura nu o afirmă niciodată. În timp ce citeam Evanghelia după Matei am putut nota cât de des a făcut apel Isus la "mica credinţă" a ucenicilor săi:

1. Matei 6:30 - Iar dacă Dumnezeu îmbracă astfel iarba de pe câmp, care astăzi este, dar mâine va fi aruncată în cuptor, oare nu vă va îmbrăca El cu mult mai mult pe voi, puțin credincioșilor!?

2. Matei 8:26 - Însă El le‑a zis: – De ce sunteți fricoși, puțin credincioșilor? Apoi, ridicându‑Se, a mustrat vânturile și marea și s‑a făcut o liniște mare.

3. Matei 14:31 - Isus a întins imediat mâna, l‑a apucat și i‑a zis: – Puțin credinciosule! De ce te‑ai îndoit?

4. Matei 16:8 - Cunoscând aceasta, Isus le‑a zis: „Puțin credincioșilor! De ce vorbiți între voi că n‑aveți pâini?

5. Matei 17:20 - El le‑a răspuns: – Din cauza puținei voastre credințe. Adevărat vă spun că, dacă ați avea credință ca un bob de muștar, ați zice acestui munte: „Mută‑te de aici, acolo!“, iar el s‑ar muta. Nimic nu v‑ar fi imposibil!

Şi nu în cele din urmă, lipsa noastră de credinţă ne fură bucuria şi pacea. Doar că uneori - aşa cum vedem şi în Evanghelia după Matei - îndoiala noastră poate chiar să împiedice activitatea supranaturală a lui Dumnezeu în vieţile noastre. Atunci când credinţa lui Petru s-a diminuat, Dumnezeu şi-a retras puterea care îi permitea acestuia să umble pe apă. Atunci când ucenicii nu aveau credinţă, Dumnezeu şi-a retras din ei puterea care le permitea să alunge demonii.

Poate îndoiala umană să îl facă incapabil pe Dumnezeul omnipotent? Absolut că nu!

El poate face orice vrea în oricare fel voieşte El. Credinţa noastră nu este sursa puterii Lui; El nu are nevoie de ea. Totuşi, noi vedem pe parcursul Scripturilor că este buna Sa plăcere să-şi manifeste puterea Sa prin şi în dreptul încrederii noastre în El.

Dumnezeu nu vrea ca noi de abia să credem în El. El vrea ca noi să trăim plini de încredere şi curaj în lumina a ceea ce este El, a ceea ce a făcut El, şi a ceea ce El a jurat că va continua să facă pentru noi!

El vrea ca noi să credem cu inima întreagă că El răsplăteşte celor care Îl caută (Evrei 11:6). Atunci când ne rugăm conform voii Sale, El ne spune să credem că am şi primit ceea ce am cerut (Marcu 11:24). El ne porunceşte să ne rugăm în credinţă fără să ne îndoim (Iacov 1:6), avertizându-ne că cel care se îndoieşte să nu se aştepte să primească ceva de la El (Iacov 1:7).

Aşadar, cum trecem de la credinţa slabă la credinţa tenace?

În primul rând, ar trebui să strigăm către Dumnezeu precum omul din Evanghelia după Marcu, "Cred! Ajută necredinței mele!" (Marcu 9:24). Credinţa nu este o forţă înnăscută în noi care să poată fi convocată prin propria noastră voinţă; ea este un dar supranatural de har (Efeseni 2:8). Avem nevoie de ajutorul lui Dumnezeu să credem în El pe deplin - cum ar şi trebui să facem.

În al doilea rând, ar trebui să ne cufundăm în Cuvântul lui Dumnezeu. Duhul lui Dumnezeu ne dă şi ne întăreşte credinţa prin intermediul Cuvântului lui Dumnezeu (Romani 10:17).

Petru spune cititorilor săi, "Și avem cuvântul profetic și mai ferm, la care bine faceți că luați aminte, pentru că este precum o candelă care luminează într‑un loc întunecos, până când se va crăpa de ziuă și steaua de dimineață va răsări în inimile voastre." (2 Petru 1:19). Tiparul constant din viaţa mea a fost cantitatea de timp pe care o petrec acordând atenţie revelaţiei lui Dumnezeu despre Sine din cadrul Bibliei, care să corespundă cu tăria credinţei mele. Cu cât stau mai mult în Cuvânt, cu atât mai robustă este credinţa mea şi încrederea în Dumnezeu. Realizez faptul că citirea Bibliei şi rugăciunea suna precum un răspuns simplu de la Şcoala Duminicală... şi chiar este unul atât de simplu!

Dumnezeu nu este în postura complicării lucrurilor. Dacă luăm aceste mijloace de credinţă - harul care ne întăreşte şi care ni l-a dăruit, Duhul va lucra prin ele pentru a intensifica credinţa noastră. Întrebarea este... o vom face noi?

Notă: Materialul de mai sus este un articol postat original pe blogul lui Matt Moore (foto alăturat) pe moorematt.org, preluat din site-ul Christian Post unde postează articole în mod frecvent.

Dacă citaţi acest material în altă parte, rog să păstraţi toate link-urile din el şi să oferiţi sursa citării, adică acest blog.

Toate citatele biblice din acest articol sunt din versiunea NTR, a Bibliei în limba română, preluate din site-ul www.bible.com



Niciun comentariu:

Disclaimer:
Comentariile cu conținut off-topic, cu tentă de jignire, amenințare, ofensatoare, injurii, sau cuvinte porcoase/profane sunt șterse automat. Comentați doar dacă ceea ce aveți de spus este relevant și aduce discuții/subiecte noi. Comentariile cu pseudonime sunt "by default" sterse. Comentariile cu link-uri sunt moderate pe Disqus, pe Blogger, sterse. Daca doriti sa faceti publicitate la un site, rog sa ma contactati pentru o cotatie de pret, rezolvam. :)

Un produs Blogger.