Să vorbești de bine pe aproapele tău (chiar dacă sunt evrei)

Mâini fluturând steagul Israelului - imagine preluată de pe site-ul haaretz.comZilele aceastea poporul Israel sărbătorește 69 de ani de independență. Cu o zi înainte, în timp ce toți românii erau plecați la grătare, la distracție, la veselie, poporul Israel, care se află pe același fus orar cu cel al României, avea o altă sărbătoare de jale, ziua memorială a eroilor lor, a celor care au căzut în luptă pentru binele poporului Israel. În timp ce citeam zilele trecute aceste informații... au început să îmi apară în mintea mea tot felul de memorii legate de Israel, de poporul din care a venit Mântuitorul nostru al tuturor, Yeshuah Hamashiach, adică Isus Hristos.

Unul din lucrurile de care mi-am amintit și de care vreau să vă scriu în acest articol este despre un amic de al meu de pe Instagram pe care îl urmăresc de ceva vreme, și care m-a impresionat și continuă să mă impresioneze. El este evreu. A slujit în cadrul Forțelor Armate Israeliene și a văzut cu ochii lui cum alți colegi și compatrioți de ai lui au murit pe câmpul de luptă, fiind doborâți de atacurile despre care noi auzim sau nu la știri - asta pentru că sunt mușamalizate și ni se prezintă doar parțial adevărul evenimentelor.

Recent a fost plecat într-o vacanță și a mers în Europa la mai multe biserici creștine, unde a avut ocazia să-și întâlnească prietenii pe care îi știe poate doar din mediul online. Le-a spus depsre Israel și de importanța rolului poporului Israel în istoria umanității. Le-a spus despre viața lui, despre ceea ce Dumnezeul părinților lui a făcut și face în ei, prin ei, în țara lor. Le-a spus să se roage pentru pacea Ierusalimului și, mai presus de orice, a vorbit de bine țara lui. Am ramas atât de uimit de ceea ce face acest tânăr care nici măcar nu este ambasadorul Israelului.

Lucrul acesta m-a marcat. Câtă pasiune să ai să vorbești despre țara ta, țara în care s-a născut și Mântuitorul lumii, și să aduci și altora un mesaj de împăcare, de alertă, de a stârni curiozitatea altora să afle mai multe despre ce este poporul Israel, ce face Dumnezeu acolo și cum Cuvântul Său se împlinește cu acest ținut care este atât de revendicat și atacat de forțele dușmanilor din jurul lor.

Dumnezeu îi spunea lui Avraam în Vechiul Testament că El va binecuvânta pe cei care îl vor binecuvânta - pe el, pe poporul său, pe Israel - și va blestema pe cine îl va blestema (Geneza 12:3). E așa de ușor și de simplu să rostim ambele lucruri pe gura noastră. Doar că nu este simplu să înțelegem și consecințele de durată ale celor două acțiuni diametral opuse. Fie că ești sau nu pro-Israel, cuvântul rostit de Dumnezeu lui Avraam se împlinește și este adevărat, fie că vrei tu sau nu lucrul acesta. Nu e nevoie să faci teste sau să urmărești dacă ceea ce scriu este adevărat - doar dacă nu cumva ești ori foarte sceptic, ori foarte bizar.

Dumnezeu nu te binecuvintează pentru că faci ceva ce scrie în Cuvântul Său, ci binecuvintează pentru că este parte din natura Sa să binecuvinteze. El dă ploaie și peste cei buni și peste cei răi. El dă pocăință și celor care iubesc poporul Israel și celor care sunt anti-semiți și care au resentimente față de poporul Israel. La momentul potrivit Dumnezeu este cel care poate să elibereze aceste persoane de acest resentiment și să îi facă să înțeleagă realitatea caracterului Său divin.

Noi am fost chemați să binecuvântăm și să moștenim binecuvântarea. Nici unuia dintre noi nu i s-a promis vreodată suferința, durerea, necazul, dar mulți dintre noi alegem să ne complacem în suferință, în durere, în necaz. Dacă am rosti binecuvântarea lui Dumnezeu peste noi, peste situația noastră actuală, peste suferința noastră, cu siguranță că vom vedea schimbare în jurul nostru. Cuvintele gurii noastre sunt cele care ne vor aduce bucurie și tot ele sunt cele care ne vor condamna. De ce să nu rostești ceva de bine despre tine chiar acum? Dar cu privire la familia ta? Sau la biserica ta? Sau la țara în care te afli acum? Dacă te poți relaționa cu toate acestea, ai putea vorbi de bine și pe Israel! Ai putea rosti ca Numele Domnului să fie peste țara aceasta așa cum este peste casa ta, peste copiii tăi, peste posesiunile tale. Ai putea să vorbești de bine Ierusalimul și să îți pleci genunchii și să rostești ca pacea să vină peste Ierusalim, la fel cum tu rostești pacea să vină peste ființa ta, peste casa ta, peste mașina ta, peste ce vrei tu.

Morala este că dacă tu vrei să ai parte de bine, tu rostești ca binele să se întâmple în viața ta. Și dacă vrei ca binele să fie în fața ta, de ce să nu vrei ca și aproapele tău să fie bine? Cât de mult iubim noi pe cei care sunt pe același fus orar cu al nostru, de la care noi am ajuns să primim mântuirea, eliberarea, și viața nouă, prin Isus Hristos? Este oare ceva prea greu să spui, acum măcar, ca pacea să coboare peste Israel, ca Israel să fie binecuvântat, așa cum tu vrei să fi binecuvântat? Aș vrea să accepți această provocare și orice alt gând pe care l-ai avea cu privire la istoria poporului Israel să-l lași deoparte. Trecutul este trecut și nu mai poți schimba nimic din el. Poți să schimbi vorba ta, și să vorbești de bine pe aproapele tău - chiar dacă acesta este poporul Israel.

Notă: Material scris pentru Editorial - Publicația de Apologetică, mai 2017.



Niciun comentariu:

Disclaimer:
Comentariile cu conținut off-topic, cu tentă de jignire, amenințare, ofensatoare, injurii, sau cuvinte porcoase/profane sunt șterse automat. Comentați doar dacă ceea ce aveți de spus este relevant și aduce discuții/subiecte noi. Comentariile cu pseudonime sunt "by default" sterse. Comentariile cu link-uri sunt moderate pe Disqus, pe Blogger, sterse. Daca doriti sa faceti publicitate la un site, rog sa ma contactati pentru o cotatie de pret, rezolvam. :)

Un produs Blogger.