20 de motive pentru care căsniciile eșuează (chiar și cele dintre creștini)

Orice căsnicie poate eşua - imagine preluată de pe crosswalk.comCăsniciile eșuează pentru multe motive și de multe ori și dintr-o combinație de motive. Oricare dintre problemele prezentate aici ar trebui să ofere cauza de îngrijorare și preocupare. Problemele personale și spirituale care sunt nesoluționate vor afecta pe ambii parteneri, chiar dacă unul dintre ei este inconștient sau inocent.

Deși există o oarecare diferență între jurămintele maritale dintre creștini și cele dintre necreștini, un urmaș al lui Hristos are puterea de a recunoaște problemele în lumina Cuvântului lui Dumnezeu și să experimenteze puterea transformatoare a Duhului Sfânt. Euforia maritală este fictivă, însă fericirea maritală poate fi o realitate.

Iată lista cu 20 de motive pentru care căsniciile eșuează (chiar și cele dintre creștini)...

1. Un duh neiertător

Învață să extinzi iertare deoarece aceasta este critică în a avea armonie în cadrul căsniciei. În loc să "scoți ochii" partenerului cu privire la felul în care ți-a greșit, tratează-ți partenerul de căsnicie în felul cum te tratează și Dumnezeu pe tine. "Acceptați-vă și iertați-vă unii pe alții de fiecare dată când vreunul dintre voi are ceva de reproșat altuia. Să vă iertați la fel cum v-a iertat și Dumnezeu pe voi." (Coloseni 3:13)

2. Presiunea financiară

Nu îți petrece viața încercând cum să câștigi mai mult și să cheltui mai mult, făcând astfel te vei înrobi la o viață de nemulțumire, materialism și un stres fără sfârșit. ”...să înțelegi că iubirea de bani este cauza tuturor relelor. Unii oameni care au iubit banii, s-au rătăcit și nu mai merg pe drumul credinței, ci au atras împotriva lor multe chinuri.(1 Timotei 6:10)

3. Infidelitatea

Pofta întotdeauna duce la infidelitate a inimii, a minții și a trupului. Nici o experiență sexuală din afara căsniciei nu este bună. Dumnezeu nu te va conduce niciodată să te îndrăgostești de altcineva în afară de soțul tău (soția ta). ”Să nu comiți adulter!(Exod 20:14)

4. Nesiguranța și îngrijorarea 

Desprindeți ochii de la lume și iluziile sale cu privire la fericire; nu vei găsi pace de la cineva sau ceva din ceea ce are să-ți ofere lumea. Încrede-te în Domnul. ”Fiindcă toate aceste lucruri neamurile le caută. Căci Tatăl vostru cel ceresc știe că aveți nevoie de toate acestea. Căutați mai întâi Împărăția lui Dumnezeu și dreptatea Lui, și vi se vor da și toate acestea.(Matei 6:32-33)

5. Păcatele ascunse

Dacă ascunzi o fantezie păcătoasă sau un obicei, acesta va crește tot mai puternic; a pretinde că ceva nu există sau că nu este greșit îi va da o putere mai mare asupra vieții tale. ”Ai pus nelegiuirile noastre înaintea Ta și ai adus păcatele noastre ascunse la lumina feței Tale.(Psalmul 90:8)

6. Diferențele parentale

Biblia este cea mai bună sursă de ajutor pentru cei care sunt părinți; caută să-L urmezi pe Hristos și să-i îndrumi pe copiii tăi către Hristos, iar detaliile parentale se vor alinia la locul lor. ”Părinților, nu vă provocați copiii la mânie, ci creșteți‑i în disciplina și învățătura Domnului!(Efeseni 6:4)

7. Interferența altora

Rudele și prietenii disfuncționali sau care vor să controleze vor pune o presiune enormă pe familia ta; caută înțelepciunea și perspectiva lui Dumnezeu cu privire la felul cum să mânuiești deciziile. Apoi trasează granițele necesare cu oricine altcineva din afara voii lui Dumnezeu pentru viața ta. ”Supuneți‑vă unii altora, în frică de Cristos.(Efeseni 5:21)

8. Egoismul

Fiecare dintre noi ne îngrijim de noi înșine, mai ales atunci când cineva ne provoacă dorințele. Începe să iei în considerare mai întâi perspectiva soției (soțului); a câștiga un argument nu face altceva decât să vă slăbească căsnicia voastră. ”Nu faceți nimic din ambiție egoistă, nici din slavă deșartă, ci, în smerenie, să‑i considerați pe alții mai presus decât pe voi înșivă.(Filipeni 2:3)

9. Îndreptățirea personală

Autocompătimirea, deziluzia și frustrarea provin de la atitudinea ”eu-merit-asta”. Ai grijă la astfel de sentimente - problema centrală este închinarea la propriul eu. ”Voi poftiți, dar nu aveți; ucideți și invidiați, dar nu puteți obține; vă certați și vă luptați, dar nu aveți, pentru că nu cereți. Sau cereți, dar nu primiți, pentru că cereți rău, ca să risipiți în plăcerile voastre.(Iacov 4:2-3)

10. Imaturitatea spirituală și emoțională

Maturitatea durează o viață, așa că dă loc partenerului tău de căsătorie să crească fără să îl(o) ridiculizezi sau reprimi pentru imaturitatea sa. Înconjoară căsnicia ta cu modele mature, evlavioase. ”Urmăresc ținta, alergând spre premiul chemării de sus al lui Dumnezeu, în Cristos Isus. Așadar, toți cei ce suntem maturi, să gândim astfel! Iar dacă gândiți diferit în vreo privință, Dumnezeu vă va descoperi și acest lucru.(Filipeni 3:14-15)

11. Mâhnirea și depresia

Fiecare trece prin perioade de mâhnire și tristețe; fii o persoană de susținere și plină de înțelegere atunci când soțul sau soția ta este trist(ă), prin a-l(o) călăuzi spre ajutor. ”Arată‑Ți bunăvoința față de mine, Doamne, căci sunt în strâmtorare. De atâta întristare mi se prăpădesc ochii, sufletul și pântecul.(Psalmul 31:9)

12. Lăcomia

Ai fost creat să fi satisfăcut doar în prezența lui Dumnezeu. Nu hrăni lăcomia pentru că lucrurile pe care le dorești nu te vor satisface. ”Niciun servitor nu poate sluji la doi stăpâni: căci ori îl va urî pe unul și‑l va iubi pe celălalt, ori îi va fi devotat unuia și‑l va disprețui pe celălalt.(Luca 16:13)

13. Rușinea

Duhul lui Dumnezeu aduce convingere atunci când păcătuim; El nu ne face de rușine pentru greșelile noastre. Îmbrățișează faptul că harul lui Isus te va elibera de rușinea pe care o simți. ”Toată ziua disprețul îmi stă înainte și rușinea îmi acoperă fața(Psalmul 44:15)

14. Mânia

Dacă ai un fitil scurt, trebuie să afli cauza acestui lucru și să te oprești din a mai face scuze. Caută ajutor ca să învingi acest obicei distructiv și de dependență. ”Orice amărăciune, furie, mânie, țipăt și blasfemie să piară dintre voi împreună cu orice răutate!(Efeseni 4:31)

15. Necinstea

Nu minții, nu du cu vorba sau să înșeli pe partenerul tău de căsnicie; nu ține secrete pentru că aceasta va crea o despărțitură între voi. În plus, un lucru fals va da naștere întotdeauna la altul. ”Nu vă mințiți unul pe altul(Coloseni 3:9)

16. Caracterul lumesc

Atunci când inimile voastre tânjesc după recunoaștere, bogăție și frumusețe, vei crede că valoarea ta este atașată de cine ești și de ceea ce faci tu; și cu cât de îndoiești mai mult de valoarea ta, cu atât mai mult vei descoperi că partenerul tău de căsnicie este nesatisfăcător. ”(Harul lui Dumnezeu) ne învață să renunțăm la neevlavie și la poftele lumești și să trăim în veacul de acum într‑un mod cumpătat, drept și evlavios.(Tit 2:12)

17. Mândria

Aici este rădăcina tuturor conflictelor a incertitudinilor și a păcatului. Așa că în loc să te gândești la tine însuți, cheltuiește-ți energia și dragostea prin a oferi partenerului tău de căsnicie har și dragoste. ”Prin îngâmfare se produce numai ceartă, dar înțelepciunea este cu cei ce primesc sfaturile.(Proverbe 13:10)

18. Dezamăgirea

Atunci când lovesc momentele grele în viață, s-ar putea să simți că partenerul tău de căsnicie nu a făcut destul pentru a te face fericit(ă). Uite-te spre unde ți-ai pus speranța; dacă acesta nu este Dumnezeu... o să continui să te lupți cu dezamăgirea. Începe să-L lauzi pe Dumnezeu pentru toată purtarea Sa de grijă și dezamăgirea ta va dispărea. ”Suflete al meu, de ce te mâhnești și gemi înăuntrul meu? Nădăjduiește în Dumnezeu, căci iarăși Îi voi mulțumi pentru izbăvirile Lui.(Psalmul 42:5)

19. Sistemul de valori sau de priorități diferit

Tu și cu partenerul tău de căsnicie s-ar putea să trăiți după standarde opuse, lucru care ar putea cauza ceartă și frustrare. Încercați să vă amintiți că Dumnezeu îți va cere socoteală pentru acțiunile voastre; trăiți-vă viața și nu vă concentrați pe ceea ce face sau nu face soțul tău (soția ta). ”Cum își va păstra tânărul curată cărarea? Veghind pe ea după Cuvântul Tău. Te caut din toată inima mea: nu mă lăsa să mă abat de la poruncile Tale!(Psalmul 119:9-10)

20. Imaginea de sine

Dacă suferi de stimă de sine scăzută, soluția nu este să te iubești pe tine însuți mai mult - ci să-L iubești pe Dumnezeu și să-I mulțumești pentru lucrarea continuă din viața ta. Lasă-L pe Dumnezeu să te transforme după chipul Său; îmbrățișează procesul tău în loc să te compari pe tine însuți cu alții. ”Îți mulțumesc că sunt o făptură atât de minunată – minunate sunt lucrările Tale! – și sufletul meu știe foarte bine lucrul acesta.(Psalmul 139:14)

Susan Walley Schlesman, foto preluată din susanwalleyschlesman.comNotă: Materialul de mai sus este o adaptare dintr-o prezentare de Sue Schlesman (foto alăturat) în site-ul CrossWalk.com (de unde a fost preluată și fotografia de la început). Sue Schlesman este un autor creștin, învățătoare, vorbitoare, soție de pastor; blogul ei, studiile biblice, scrierile de ficțiune și non-ficțiune ating o largă audiență. Puteți citi cu drag despre felul ei de a filozofa despre viață, educație, familie și Isus la www.susanwalleyschlesman.com și www.7prayersthatwork.com. Dacă citați acest material în altă parte, rog să păstrați toate link-urile din el și să oferiți sursa citării, adică acest blog.[no-sidebar]




Niciun comentariu:

Disclaimer:
Comentariile cu conținut off-topic, cu tentă de jignire, amenințare, ofensatoare, injurii, sau cuvinte porcoase/profane sunt șterse automat. Comentați doar dacă ceea ce aveți de spus este relevant și aduce discuții/subiecte noi. Comentariile cu pseudonime sunt "by default" sterse. Comentariile cu link-uri sunt moderate pe Disqus, pe Blogger, sterse. Daca doriti sa faceti publicitate la un site, rog sa ma contactati pentru o cotatie de pret, rezolvam. :)

Un produs Blogger.