Când îți lași cheile de la visteria bisericii pe mâna altora care se cred pregătiți că te ajută... (in)voluntar

o mână care se pune să ia... o bancnotă de 20 de dolari - imagine preluată de pe christianheadlines.comTrezorierul unei biserici a fost prins recent că a furat 59.000 de dolari din cadrul visteriei bisericii din statul Iowa, Statele Unite ale Americii... unde și lucra, a declarat site-ul The Christian Post pe 1 iunie 2017. Deci, nu știu cum să vă relatez continuarea acestui incident pentru că mi se pare un subiect destul de sensibil... și nu vreau să se simtă nimeni jignit. Deși este vorba despre o femeie, voi folosi în această postare un titlu oarecum "neutru" pentru a face aluzie și a trage un semnal de alarmă la aceia din bisericile unde se numesc persoane în funcții (chiar și funcții neplătite) fără să se verifice înainte persoana cu care vor avea de a face. Cred că asta se aplică la toate funcțiile dintr-o biserică, nu doar la cei din comitet, trezorerie, echipa pastorală, de închinare, etc.

Photo: Polk County Jail / Special to the RegisterCarol Jean Padgett (foto alăturat, în vârstă de 70 de ani..., da, știu, nu credeați că un om în vârstă putea să aibă așa ceva în minte, nu?) din Altoona, statul Iowa, USA, femeia cu pricina, în prezent fost trezorier din cadrul bisericii Unity Lutheran Church, a fost arestată în decembrie 2016; într-o confruntare cu jurații în luna aprilie 2017, trezorierul (acesta e termenul pe care îl voi folosi în tot acest articol pentru a face referire la funcția ocupată, fără a crede cineva că avem ceva de reproșat femeilor) a recunoscut vina față de o hoție de gradul doi și fraudă cu carduri de credit, deși în față îi stă 7 acuzații de diferite naturi, conform cu The Des Moines Register.

"Ai furat pe Dumnezeu", i-a spus pastorul bisericii, Rev. Donna Joseph, trezorierului în tribunal.

Padgett a fost trezorierul bisericii pentru mai mult de 11 ani la momentul arestului în 2016. La început, conform declarațiilor pastorului, fusese plătită pentru munca ei însă poziția a fost mai târziu transformată în una de voluntar (adică nu se primea nici o compensare pentru munca depusă).

Congregația s-a încrezut în Padgett destul de mult, ea fiind singura persoană care mânuia banii bisericii. Pe măsură ce trecea timpul, se pare, Padgett i-a făcut pe liderii bisericii să creadă că biserica se va închide curând datorită problemelor financiare. Bazat pe sfaturile sale, ei au făcut ajustări aspre la bugetul bisericii, inclusiv la salariul pastorului și la beneficiile asigurărilor de sănătate ale acestuia. Mulți membrii din biserică s-au oferit voluntari și au donat bani în plus însă condițiile nu păreau să se îmbunătățească.

Apoi liderii bisericii s-au decis să verifice extrasele de cont bancar ale bisericii pentru ei înșiși și... au fost șocați de ceea ce au descoperit.

Padgett a făcut retrageri de la bancomate fără să aibă aprobarea conciliului bisericii și chiar și-a scrie cecuri personal fără consimțământul lor, a explicat Joseph (pastorul bisericii). S-a mai descoperit și faptul că Padgett a folosit banii pe care i-a furat pentru a-și cumpăra o mașină nouă, un aspirator scump, mâncare la restaurante și alte lucruri, a mai declarat pastorul.

Oficialii bisericii au ajuns să confirme că fostul trezorier a furat 59.000 de dolari americani, însă Joseph (pastorul) crede că ea a luat mai mult.

"Numai Domnul ştie cât ai furat tu cu adevărat", a spus Joseph la tribunal.

Avocatul Marlon Mormann, purtătorul de cuvânt al Unity Lutheran Church a declarat către postul de televiziune WHO-TVdacă se ajungea ca biserica să se închidă... crima lui Padgett ar fi dispărut.

"Teoria este că trezorierul Carol Padgett a încercat să închidă ușile biserici pentru a-și șterge urmele crimei sale, deoarece, o dată cu închiderea bisericii, totul ar fi dispărut și nimeni nu ar fi știut", a declarat el.

"Cred că este o lecție de învățat aici pentru organizațiile non-profit mici. Cred că lecția este că extrasele de cont bancar trebuie să ajungă la mai mult de o singură persoană. Ar trebui să ajungă la fiecare persoană din comitet, și ar trebui efectuate audit regulat", a sfătuit Mormann.

Padgett şi-a cerut iertare lui Joseph și altor membrii din biserică, persoane care au participat la audierile de le tribunal, și a spus că este "nerăbdătoare" să replătească banii pe care i-a furat.

"Îmi cer scuze... acțiunile mele au fost deplorabile", a spus ea. Avocatul ei a spus că avea să facă o primă plată de 1.400 de dolari în următoarea miercuri (după audierile de la tribunal).

Joseph a avertizat că era îngrijorat de felul cum trezorierul a permis ca "dragostea de bani" să-i corupă inima. "Mă îngrijorez, Carol, mă îngrijorez cu privire la starea sufletului tău", a declarat acesta la tribunal. "Din nefericire, banii au devenit Dumnezeul tău fals... Dragostea de bai este rădăcina tuturor relelor", a mai adăugat pastorul.

În adiție față de cele 80 de ore de muncă în serviciul comunităţii şi ordinul de a restitui banii care i-a furat, Padgett a fost condamnată și la doi ani de închisoare cu eliberare condiționată, cu o sentință suspendată de cinci ani de pușcărie pentru fiecare din cele două acuzații aduse ei.

Morală: Perii albi nu arată niciodată nivelul de înțelepciune, aparențele înșeală. Experiența unei persoane nu înseamnă neapărat că are un caracter excelent, și aici aparențele înșeală. Dragostea de bani este rădăcina tuturor relelor, dar banii în sine nu sunt răi - a avea bani nu înseamnă că ești naiv, felul cum îi administrezi arată acest nivel într-o persoană. Voluntariatul, deși nu implică nici o plată - unii mai dau bani la voluntari, dar după ce pleacă din organizație sau dacă au făcut muncă fizică istovitoare, care implică munca într-un colectiv - nu înseamnă că trebuie să faci lucrurile în bătaie de joc; poate voluntariatul va determina și poziția care o vei avea în continuare. A decădea de la o poziție plătită la una neplătită nu înseamnă neapărat că trebuie să te răzbuni pentru că meritai bani pentru voluntariatul la care ai fost de acord și ai acceptat condițiile de la început. Și, nu în ultimul rând, dacă ai decis să faci ceva în viața asta, fă-o ca pentru Domnul, nu ca pentru oameni. El este cel care dă răsplata cea mai grasă. De la oameni primești doar firmituri. Mulțumiți-vă cu locul unde v-a pus Dumnezeu, El este cel care înalță și tot El este cel care coboară. 

Ce exemplu vrei să fi pentru ceilalți din comunitatea ta?
Notă: Materialul de mai sus este o prelucrarea a unui conținut de știri din mai multe site-uri și reprezintă o reflecție personală față de acest incident care se poate întâmpla în orice biserică. Știrea completă o puteți găsi pe ChristianPost.com, un sumar denaturat, dar tot sumar... apare pe ChristianHeadlines.com, unde trezorierul este numit ”secretar”, probabil că în anumite biserici secretara are și rol de trezorier sau invers, deși nu am auzit biserici care să aibă secretară, poate mai bine un comitet și fiecare răspunde de diferite atribuții, printre care și administrarea banilor, plățile, relațiile cu banca, etc. Dacă citați acest material în altă parte, rog să menționați și această notă de final, să păstrați toate link-urile din articol și să oferiți sursa citării lui, adică acest blog. Mulțumesc.




Niciun comentariu:

Disclaimer:
Comentariile cu conținut off-topic, cu tentă de jignire, amenințare, ofensatoare, injurii, sau cuvinte porcoase/profane sunt șterse automat. Comentați doar dacă ceea ce aveți de spus este relevant și aduce discuții/subiecte noi. Comentariile cu pseudonime sunt "by default" sterse. Comentariile cu link-uri sunt moderate pe Disqus, pe Blogger, sterse. Daca doriti sa faceti publicitate la un site, rog sa ma contactati pentru o cotatie de pret, rezolvam. :)

Un produs Blogger.