Mandatul unui tată: 8 lucruri de luat în considerare din Sfânta Scriptură

Un tată cu copilul său - imagine de Danielle MacInnes, unsplash.comTrăim într-o perioadă în care a avea un tată în casă nu mai are aceiași valoare ca odinioară.

Cu toate acestea, este foarte clar că în ciuda argumentelor contrare, toți copiii care nu au influența unui tată în viața lor vor suferi de anumite efecte adverse. Mai jos vom privi la opt lucruri de luat în considerare – desprinse din Biblie – pe care ar trebui să le îmbrățișăm în calitate de mandat al unui tată.

Un tată trebuie să fie un exemplu bun pentru copiii săi – 1 Petru 1:13-16


Prea adesea avem de a face cu familii care au un copil cu vârsta între 12 și 14 ani și care au probleme la școală datorită chestiunilor de comportament care au cam ieșit de sub control. Adesea acești părinți mărturisesc că odraslele lor ”au căzut în mulțimea greșită”. După circa șase săptămâni de consiliere și încurajare a părinților acestor copii – prin oferirea de exemple de acasă despre ceea ce se așteaptă de la un copil – cineva trebuie să le spună despre realitatea crudă a faptului pentru care copilul lor are probleme. În mod tipic, problema nu este că acel copil a căzut în mulțimea greșită, ci acel copil a devenit mulțimea greșită. Și aceasta pentru că ei sunt într-o continuă creștere spre a fi... precum părinții lor. Din fericire, mulți părinți vor cu sinceritate să învețe cum să fie un exemplu mai bun pentru copii lor și fac acest efort. Dar, mai sunt și alți mulți care își pierd interesul în a mai îmbunătăți exemplul lor față de copil și curând se vor opri din a mai cere ajutor. Un tată care este un bun exemplu pentru copiii săi are o puternică influență asupra felului cum copilul își va trăi viața sa.

Un tată trebuie să arate că el își iubește soția – Efeseni 5:25-33


Parte a aspectului unui tată de a fi un bun exemplu pentru copiii săi este felul cum el demonstrează dragostea față de soția lui. Pentru băieți, acest lucru le demonstrează cum ar trebui ca ei să le trateze pe femei, lucru care influențează în mod direct felul cum aceștia își vor trata soțiile atunci când vor crește mari. Pentru fete, în special acelea care sunt cuprinse între vârsta de 5 la 11 ani, ele privesc la figura tatălui din viața lor ca un model atunci când își caută un soț. Am văzut acest lucru în mod repetat atunci când o femeie trece prin relații groaznice cu bărbați greșiți... și se mai întreabă încă de ce tot își aleg bărbați care nu sunt buni pentru ele. S-a descoperit adesea că figura de tată din viața lor ca fete a fost exact la fel ca bărbații pe care acestea și-i aleg. Un tată care arată că își iubește soția nu doar că influențează căsnicia sa, dar și căsnicia copiilor și a nepoților săi.

Un tată trebuie să fie parte a vieții private a copilului său – Matei 6:5-8


Ni se spune să facem din rugăciune un timp privat cu Domnul, nu doar o conversație fără sens. Un tată trebuie să aibă timp aparte cu fiecare din copiii săi, ca fiecare din ei să-și poată împărtăși ceea ce este în inima lor. Uneori acest lucru ar putea fi într-un moment special când el își ia copiii pe rând să bea un suc sau să împartă cu ei un aperitiv. Sau poate fi în cadrul unei activități pe care o îndrăgește acel copil alături de tatăl său. S-ar putea să fie în timpul acela special de rugăciune împreună unde el își poate împărtăși inima sa cu copilul său și copilul său poate să facă la fel. În oricare din aceste cazuri exemplu, trebuie să fie un timp care este pus deoparte doar pentru acel copil pentru ca să se împărtășească ceea ce e în inima fiecăruia, lucru care va merge mult spre a avea o relație de care are nevoie în viitor atunci când vreunul din ei s-ar putea să treacă prin momente dificile în viață.

Un tată trebuie să-și țină promisiunile – Evrei 6:17-19


De prea multe ori tații obișnuiesc să facă promisiuni față de copii lor pe care ei nu intenționează să le țină, sau sunt aproape imposibil de ținut. Un tată trebuie să facă fiecare efort pentru a-și ține promisiunile față de copiii săi. De multe ori avem de a face cu copii a căror părinți sunt separați sau divorțați, și afli că tatăl nu își mai ține promisiunea de a-și vizita copiii săi. Cu tristețe trebuie să subliniem faptul că durerea care este produsă în copil nu face nimic altceva decât să-l învețe să nu se încreadă în nimeni sau, mai rău, să rigidizeze lucrurile negative pe care mama acelor copii o spune cu privire la tatăl lor. A ține promisiunile, în special în aceste cazuri, îi face pe copii să știe că ei pot conta pe tatăl lor să-și țină cuvântul său, lucru care dezvoltă încredere.

Un tată trebuie să ofere copiilor săi libertatea de a eșua – Romani 5:1-5


Recent am observat cum tinerii se estompau la cea mai mică sugestie de ofensă. Și aceasta a dat un avânt la tot felul de lucruri de la primirea de trofee în activitățile sportive de la școală la crearea spațiilor sigure în cadrul campusurilor de colegiu unde nu i se permite nimănui să își exprime opinia care ar putea răni sentimentele celorlalți din jur. Fără să mai fie nevoie să spunem, atitudinea de părinte elicopter, sau a nu permite unui copil să eșueze într-un fel din care să poată să învețe din propria lor experiență, nu le permite acestora să crească să fie tari și să-i învețe să cucerească dificultățile vieții. Un tată care își hrănește copilul chiar și prin eșecuri își învață totodată copilul că a căuta înțelepciunea și sfatul evlavios din partea unui mentor îi va ajuta pe parcursul vieții, chiar și atunci când sunt înaintați în vârstă.

Un fată trebuie să fie încurajatorul din cadrul familiei – Proverbe 15:23; 25:11


Există două felul prin care să poți provoca schimbarea în viața cuiva. Un mod este de a-i descuraja prin cuvinte negative și intimidante; această modalitate în face pe copii să facă doar ceea ce este corect dacă sunt obligați să facă ce este corect. Celălalt fel este prin a-i încuraja prin cuvinte pozitive și inspiratoare; a fi pozitiv și inspirator este mult mai dificil și necesită mai multă muncă, însă un copil care este instruit în acest fel învață să facă ceea ce este corect din inima lor. Tații trebui să-și amintească că este ușor să fi descurajant și să dărâmi pe cineva, însă a încuraja și a ridica pe cineva este o investiție în familia sa care va plăti dividente eterne.

Un tată trebuie să-și îmbrățișeze copiii săi – Marcu 10:13-16


Când copiii sunt mici, pentru ei nu este ceva neobișnuit să te țină de mână atunci când mergi cu ei undeva în public. Din nefericire, în zilele noastre când un tată își demonstrează vreo afecțiune față de copilul său care este puțin mai mare decât un adolescent... este adesea văzut ca fiind ceva înfiorător. Dar, am descoperit că, în special în cazul în care e vorba de fiice, tăticii care nu le îmbrățișează și nu le arată afecțiunea normală părintească sunt de fapt cei care produc fetele ce vor cauta afecțiune în băieții și tinerii care nu au nici măcar cea mai bună intenție în inimă față de ele. Un tată trebuie să-și îmbrățișeze copiii săi într-un fel care demonstrează o dragoste sănătoasă și normală pentru ei. Pentru unii copii, a-i îmbrățișa înseamnă pentru ei limbajul care comunică că sunt iubiți mai mult decât a dărui un cadou sau chiar de a avea un timp de activități speciale.

Un tată trebuie să-și clădească familia sa bazat pe Cuvântul lui Dumnezeu – Matei 7:24-27


Dacă ați observat, primele șapte mandate ale unui tată aveau o referință din Scriptură. Toate aceste referințe scripturale vorbesc despre dragostea pe care Dumnezeu Tatăl o are pentru fiecare dintre noi. Un tată care își zidește familia sa bazat pe Cuvântul lui Dumnezeu folosește Scripturile - care demonstrează dragostea lui Dumnezeu pentru noi - și slujesc drept exemplu a felului cum să-și demonstreze dragostea sa față de propria familie. În a face astfel, acțiunile sale întăresc dragostea sa față de Dumnezeu și învață familia sa să facă la fel.

Concluzie:


Trăim în vremuri în care a avea un tată în casele noastre nu mai este valorificat ca odinioară. Totuși, aceste opt lucruri de luat în considerare din cadrul Bibliei, în calitate de mandate ale unui tată ce trebuie îmbrățișate, sunt doar câteva din multele mandate pe care Dumnezeu ni le-a oferit în cadrul Scripturii. Prin a folosi Scriptura drept ghid al său, un tată nu doar că demonstrează dragostea sa față de familia proprie, dar și dragostea lui Dumnezeu pentru noi, care are răsplăți veșnice.

Dr. Michael L. WilliamsNotă: Materialul de mai sus este o adaptare dintr-un mesaj predicat de Dr. Michael L. Williams (foto alăturat) apărut în site-ul What Christians Want to Know; Dr. Mike este pastor, educator creștin și consilier biblic din martie 2000. Dr. Mike este titular în gradul de educație creștine și a lucrat anterior ca asistent medical. În prezent el este Pastorul Senior al Selah Mountain Ministries, o lucrare/biserică fondată de el în martie 2010 în Albuquerque, New Mexico, USA (www.selahmountain.org). Pe lângă consiliere, el predă subiecte legate de felul cum să învingi problemele vieții în mod biblic, folosindu-se de subiecte precum căsnicia, managementul mâniei, dependențele, și alte subiecte care sunt în mod tipic observate drept boli mintale. Dr. Mike și soția sa Pamela Rose au câțiva copii adulți și nepoți. Pentru a afla mai mult despre slujirea sa, vizitați site-ul Wisdom4Today.org. Dacă citați acest material în altă parte, rog să păstrați această notă de final și să oferiți sursa citării, adică acest blog. Mulțumesc.[no-sidebar]



Niciun comentariu:

Disclaimer:
Comentariile cu conținut off-topic, cu tentă de jignire, amenințare, ofensatoare, injurii, sau cuvinte porcoase/profane sunt șterse automat. Comentați doar dacă ceea ce aveți de spus este relevant și aduce discuții/subiecte noi. Comentariile cu pseudonime sunt "by default" sterse. Comentariile cu link-uri sunt moderate pe Disqus, pe Blogger, sterse. Daca doriti sa faceti publicitate la un site, rog sa ma contactati pentru o cotatie de pret, rezolvam. :)

Un produs Blogger.