7 tactici de rugăciune pentru a pune cerul în mişcare

om citind Biblia pe genunchi - imagine de Ben White - unsplash.comMulţi oameni caută manuale pentru rugăciune; vor să parcurgă pasul unu, doi, trei şi aşa mai departe... ca să nu mai trebuiască să mai gândească, să se mai implice aşa de mult în rugăciunile lor. Ei vor să bifeze dintr-o listă paşii parcurşi şi apoi să simtă... că şi-au făcut datoria.

Rugăciunea nu funcţionează aşa. Şi nici războiul spiritual.

Ceea ce veţi citi mai jos nu este o listă de reguli pentru rugăciune, ci de strategii de rugăciune ce pot acţiona ca un ghid ajutător în cadrul rugăciunilor tale. Consideră-le ca un arsenal de rugăciune cu diferite tactici pe care să le foloseşti atunci când mergi în rugăciune, şi când ceri Duhului Sfânt să te călăuzească în a te ruga eficient pentru orice cerere sau mijlocire pe care o aduci înaintea lui Dumnezeu.

1. Roagă-te cu credinţă.


Atunci când te rogi, asigură-te că nu te îndoieşti în credinţa ta. Ţine tare de relaţia ta cu Hristos. Dumnezeu poate învia o viaţă moartă, un vis mort - orice este mort - dacă ai credinţă. "Dumnezeu... învie morţii şi cheamă lucrurile care nu sunt, ca şi cum ar fi" (Romani 4:17). El poate aduce căsnicia ta, afacerea sau credinţa ta la nivelul de aliniere cu promisiunile Sale. Doar că pentru aceasta e nevoie de mai mult decât un "Doamne ajută!" E nevoie de rugăciune dedicată, credincioasă, plină de credinţă, în care tu te prezinţi complet înaintea lui Dumnezeu.

2. Roagă-te decisiv.


Nu poţi să fi insipid atunci când te rogi - într-o zi te încrezi în Dumnezeu, în următoarea nu. Într-o zi te rogi una, în ziua următoare te rogi exact opusul. Spui un lucru lui Dumnezeu în credinţă, apoi te duci şi bei cafeaua cu prietenii şi discutaţi despre cum nu se poate întâmpla acest lucru niciodată. Biblia spune "Să ne ținem neclintit de mărturisirea speranței noastre, căci credincios este Cel Ce a promis!" (Evrei 10:23). Fă o decizie conştientă şi deliberată de a fi în acord cu Cuvântul lui Dumnezeu, apoi setează-ţi inima să creadă aceasta şi gura ta să o rostească fără să iei în seamă nimic din jur.

3. Roagă-te cu forţă.


Nu fi un laş! Matei 11:12 ne spune că "Împărăţia Cerurilor se ia cu năvală, iar cei năvalnici pun mâna pe ea". Nu te milogeşti, nu te plângi şi nu încerci să convingi; tu vi să iei ceea ce este al tău din punct de vedere legal, conform cu Cuvântul lui Dumnezeu. Trebuie să vii cu îndrăzneală precum un copil vine la un tată, ca un prinţ sau o prinţesă vine la un rege, ca un reclamant nedreptăţit către o curte de justiţie. Evrei 11:6 ne spune "fără credință este imposibil să-I fim plăcuți, pentru că oricine se apropie de El trebuie să creadă că El este și că îi răsplătește pe cei ce-L caută".

4. Roagă-te cu afecţiune.


Nu am fost chemaţi să ne răzbunăm pe nimeni. Dacă e să fie vreo răzbunare, aceasta o va face Dumnezeu, nu noi. Noi nu suntem chemaţi să fim judecători peste autorii de crime, dezastre sau boli. Suntem chemaţi să fim eliberatori, salvatori şi vindecători. Suntem chemaţi să ne punem pe noi înşine între oameni şi nedreptate, să-L înălţăm pe Isus în aşa fel încât cei care se vor uita la El din această lume să fie mântuiţi (vezi Ioan 3:14-15). Noi trebuie să ne rugăm să vedem pe oamenii pentru care ne rugăm, sau cei care ne-au rănit, prin ochii lui Dumnezeu. Trebuie să ne rugăm ca Dumnezeu să-i oprească în calea lor, la fel cum a făcut-o cu Pavel, şi să-i întoarcă radical. Nu putem avea credinţă dacă nu păşim în dragoste, căci singurul lucru care ne ajută este "credinţa care lucrează prin dragoste" (Galateni 5:6).

5. Roagă-te în mod veridic.


Există momente când suntem uneori într-o ipostază de negare faţă de adevărul unei situaţii, sau poate am greşit cu privire la evenimente sau la felul cum interpretăm lucrurile. Nu trebuie neapărat să ne rugăm "evenimentele"; trebuie să ne rugăm adevărul. Poate că datele spun că doctorul ţi-a transmis că vei muri în şase luni, dar adevărul este că "prin rănile Lui suntem vindecaţi" (Isaia 53:5). Dumnezeu nu are nevoie să-i spunem datele, El le ştie mai bine decât noi. Dar El are nevoie ca noi să agreăm cu promisiunile Sale pentru ca noi să primim provizia pe care El doreşte să o ofere. În cele din urmă Biblia spune că "Veţi cunoaşte adevărul, iar adevărul vă va elibera" (Ioan 8:32).

6. Roagă-te în mod serios. 


Viaţa ne aduce curburi şi suişuri şi, deşi avem diferite medii şi istorii personale de unde provenim, cu toţi avem emoţii, vise şi pasiuni. Când suntem implicaţi emoţional într-o luptă, noi tindem să ne rugăm mai puţin decât... să ne rugăm mai mult. Dacă vrem să avem vieţi de rugăciune de biruinţă, trebuie să transformăm aceste emoţii şi pasiuni în rugăciune mai degrabă decât să le lăsăm să devină o piedică pentru noi. Ni se spune că "Ilie era un om obișnuit ca și noi. El s-a rugat să nu plouă și n-a plouat peste țară timp de trei ani și șase luni. S-a rugat apoi din nou și cerul a dat ploaie, iar pământul și-a adus rodul" (Iacov 5:17-18).

7. Roagă-te cu autoritate.


A te ruga în numele lui Isus nu este doar o modalitate de încheiere a rugăciunii ca mai apoi să spunem "Amin". A ne ruga în numele lui Isus înseamnă a veni la tronul lui Dumnezeu precum un ambasador vine la tronul unui rege străin "în numele" propriului său rege. A folosi numele lui Isus este un al privilegiu "în Hristos" şi un sigiliu al autorităţii noastre ca reprezentanţi ai lui Isus.

Ioan 14:13-14 spune "Și orice veți cere în Numele Meu, voi face, pentru ca Tatăl să fie proslăvit în Fiul. Dacă veți cere ceva în Numele Meu, voi face."

Rugăciunea este o călătorie unică pentru fiecare dintre noi. La fel cum fiecare dintre noi are o chemare diferită sau o slujbă de făcut pentru Dumnezeu, fiecare dintre noi va călători într-un mod diferit pe drumul înţelegerii a ceea ce este rugăciunea. Dumnezeu va vorbi fiecăruia dintre noi în feluri diferite, şi felul cum Dumnezeu vorbeşte la o persoană poate să fie semnificativ de diferit de felul cum vorbeşte altei persoane.

Dumnezeu nu este interesat să ne facă să învăţăm reguli şi cerinţe şi cum să ne trăim viaţa doar prin a urma ordine dintr-un manual, ci El vrea ca noi să venim la El ca să-L cunoaştem personal. El vrea o relaţie unică cu fiecare dintre noi, tot aşa cum El ne-a creat pe fiecare dintre noi în mod unic ca şi indivizi.

El vrea să fie partener cu noi în călătoria noastră şi să trăiască alături de noi zi de zi. Acesta e motivul pentru care a creat oamenii, şi aceasta este marea Lui bucurie atunci când noi venim la El fără îndoială sau compromis pentru a-L cunoaşte cu toată inima şi să ne lăsăm să fim pe deplin cunoscuţi de El. Dumnezeu este cu privire la relaţie, iar cheia acesteia este rugăciunea cu măiestrie.

Cindy Trimm - imagine preluată de pe google imagesNotă: Materialul de mai sus este o adaptare a unei postări de Cindy Trimm (foto alăturat) în site-un Charisma News. Cindy Trimm este fondatoarea organizaţiei Trimm International, este fost senator din Bermuda şi autor best-seller. Ultima ei carte este "When Kingdoms Clash" (Când se ciocnesc domniile) de unde a fost preluat articolul de faţă.

Dacă citaţi acest material în altă parte, rog să păstraţi toate link-urile din el şi să oferiţi sursa citării, adică acest blog. Mulţumesc!



Niciun comentariu:

Disclaimer:
Comentariile cu conținut off-topic, cu tentă de jignire, amenințare, ofensatoare, injurii, sau cuvinte porcoase/profane sunt șterse automat. Comentați doar dacă ceea ce aveți de spus este relevant și aduce discuții/subiecte noi. Comentariile cu pseudonime sunt "by default" sterse. Comentariile cu link-uri sunt moderate pe Disqus, pe Blogger, sterse. Daca doriti sa faceti publicitate la un site, rog sa ma contactati pentru o cotatie de pret, rezolvam. :)

Un produs Blogger.