De ce întreabă oamenii chestiuni legate de direcţie?

Pe acolo, direcția - foto de Austin Neil - unsplash.comNu poți să ceri direcții de la oricine. Cel puțin dacă ești o persoană rușinoasă, sfioasă, timidă, ca mulți dintre noi... Şi chiar dacă o faci... înainte să îți deschizi gura, faci o repetiție în mintea ta cu ceea ce vei spune, ce vei întreba, cum vei folosi cuvintele.

Există și excepții. Multe excepții. Cum am pățit eu într-o dimineață de sâmbătă; eram într-o stație de autobuz și așteptam să îmi vină mașina. Admiram lucrurile din jur și ascultam ceva muzică în căști când deodată se apropie de mine un individ în vârsta și mă întreabă direct, că unde e nu știu ce piață de vechituri. Îl auzisem, chiar dacă muzica rula în căști, dar am stat puțin să văd reacția lui.

Nu dăduse bună-dimineața. Mă pierduse acolo, dar am scos una din căști din ureche și i-am spus unde știam eu că era locația căutată de el. El mă contrazicea că nu este acolo și îmi zicea că e în cealaltă parte a orașului, așa că i-am spus cu ce autobuz direct se poate duce acolo. A venit autobuzul cu pricina, și de curiozitate m-am întors să văd dacă urcase în el. Autobuzul încă mai avea ușile deschise și se pregătea de plecare, apoi omul s-a ridicat de pe banca unde era și s-a uitat la autobuz - ca măgarul la poarta nouă - și l-a lăsat să închidă ușile și să plece. Apoi a luat-o în altă direcție.

M-am uitat după el să văd unde se ducea, că mergea chiar greșit, a trecut și strada neregulamentar, deși se asigurase că nu vin mașini, dar nu a urmat direcția dată de mine. Eram mai mult decât uluit. Dacă îi spuneam unui câine să plece, pleca; unui cal dacă îi spui hais, se mișcă... unui om dacă îi dai o direcție corectă... o ia în altă parte! Așa că atunci mi-a apărut în cap și întrebarea din această postare - de ce întreabă oamenii lucruri legate de direcție dacă nu vor să le urmeze?

Probabil că vroiau să mai audă alte voci ale celor din jur.

Sau poate că erau sătui să audă direcții greșite de la alții. Uite la asta nu m-am gândit nici eu până acum. Cum e să te duci la piață, să ajungi la taraba de roșii și să întrebi... cât e kilogramul de ardei? (că ai văzut că era tot roșu, ca ardeii..., nu?) Sau să te duci la casa de bilete CFR și să întrebi ce autobuz merge spre nu știu ce oraș? Sau cum e să te duci la biserică să întrebi cum să trăiești o viață mai sfântă și tu ești înglodat din cap până în picioare în necurăție, murdărie și nelegiuire? E ca și când ești deja mormânt văruit și întrebi cum să-l mai văruiești să fie mai... alb, nu?

Oamenii pun întrebări legate de direcție pentru mai multe motive, mai jos sunt câteva care îmi vin acum în minte:

1. Sunt dezorientați

Au ajuns într-un punct și nu mai știu să se întoarcă. Au ajuns acolo probabil prin propria lor decizie și nu știe pe cine să mai dea vina. Și te întreabă cum se ajunge la locul de unde au plecat, ca mai apoi să îți zică "știam!" Următorul lucru care îți vine în minte e... "mai bine nu îi mai ziceam nimic!" Doar că persoanele dezorientate sunt ceea ce sunt și datorită caracterului lor, a felului cum s-au obișnuit să fie și a felului cum s-au familiarizat să își bată joc de cei din jur. Întreabă unde este direcția, deși în față aveau semnul care arăta direcția căutată de ei...


2. Sunt mândri

De fapt unii care întreabă chestii legate de direcție au mai primit de la alții directive, dar mai întreabă o dată că... de fuduli ce sunt, trebuie neapărat să le mai zică cineva direcția. O dată, de două ori, de șapte ori! Probabil că mândria lor e atât de mare încât nu își dau seama că au depășit limita bunului simț. Dacă nu ai memorat ce ți-a transmis prima persoană, de ce nu iei cu tine un pix și o hârtie? Dacă ai telefon mobil, de ce nu folosești să scrii pe el notițe? Dacă ai smartphone, de ce nu folosești aplicațiile atât de utile de pe el - și mai mult de 90% dintre ele sunt și gratuite! Păi nu, că la unu fudul dacă îi spui direcția care trebuie să meargă se simte atacat că i-ai zis tu calea pe care trebuie să meargă, dar tot cum vrea el face! Dacă îi ziceai la unu fudul să intre într-o groapă ca să treacă mai repede o stradă... probabil că ar fi săpat el altă groapă să intre în groapa lui, nu groapa altuia, și probabil că mai întreba și pe alții cum se sapă o groapă să ajungi mai repede la o destinație, nu? Oamenii mândrii care îți cer direcții, după ce le răspunzi o să vezi pe fața lor răbufnire, nu mulțumire. Ceea ce mă face să mă gândesc că ... de fapt o să citiți remediile de mai jos.

3. Sunt naivi

Găsim câteodată pe stradă oameni care vin să te întrebe cât e ceasul, dar de fapt ei vor să intre în vorbă să-ți vândă prostii. Să nu cumva să faceți prostia să răspundeți la cineva care te întreabă cât e ceasul dacă nu aveți ceas pe mână. Dar și dacă aveți ceas pe mână și vă întreabă, verificați dacă pune întrebarea corect. Nu contează că se scuză că te deranjează. Nu contează că te salută. Contează că te întreabă ceva care poate afla răspunsul de lângă ei, că era un telefon public acolo unde era afișat ora exactă, sau era un ceas mare pe turla bisericii din apropiere, sau aveau și ei telefon în buzunar, dar le era lene să îl scoată să mai verifice. Întrebările naive nu merită răspunsuri, nu merită nimic de fapt! De fapt naivii și fudulii sunt în aceiași categorie de oameni - întreabă nimicuri să facă pe alții ceea ce sunt și ei de fapt - oameni de nimic. Aveți grijă la astfel de oameni!

4. Sunt pierduți

Cine altcineva să te întrebe direcții decât... cei care sunt pierduți, nu? Era chiar retoric să întrebăm și să răspundem că nu ar fi cei pierduți care caută direcția spre un anumit punct geografic. Doar că nu mulți sunt cei care recunosc starea lor de pierduți în spațiu, în timp, în oraș, în gânduri, în starea lor. Trebuie să ai curaj să îți recunoști... pierderea ta, starea ta ratată, drumul luat greșit, direcția apucată incorect... și să te pleci, să îți îndoi ego-ul și apoi să faci o întrebare simplă, cum pot să ajung și eu la... ?

Remedii
Dacă dați de oameni care vă întreabă ceva pe drum puteți să le răspundeți în câteva feluri:

1. Ignorați-i

Dacă nu intri în vorbă cu un străin, nu o să regreți că ai fost victima unuia care avea să te facă cu capul, care avea să te vorbească urât. Gândește-te înainte să spui ceva cuiva, acele cuvinte s-ar putea să fie interpretate. Imaginează-ți cum va reacționa persoana respectivă la felul cum îi vei da tu direcțiile. Imaginează-ți ce-ți va spune dacă știi că persoana a mai primit informații de la altcineva, nu a avut încredere în acea direcție și acum te întreabă pe tine, că... nu a ținut minte. Ignorați pe cei care vă întreabă lucruri pe drum, nu totdeauna au intenții bune, o să vă scăpați singuri de lucruri și locuri în care nu doreați să ajungeți.


2. Vorbiți cu ei în altă limbă

Dacă te întreabă ceva în limba ta natală, răspunde-le în altă limbă, apoi vezi ce reacție vor avea. O să fie amuzant. O să ai ce râde în ziua aia. O să aibă și ceilalți din jur ce să discute. O să râdă și cei care erau cu tine și care știau că tu puteai să răspunzi în limba natală, dar... ai ales să aduci o întorsură la lucrurile din jur. Ce, strică să mai zâmbim câteodată? Nu am văzut pe nimeni până acum să fugă de zâmbetele sincere. Nu o să fugă nici dacă o să le vorbești în altă limbă pe care poate nu o să o înțeleagă. Dar dacă o să o înțeleagă... pregătește-te să le răspunzi ce vor întreba, dacă o să te abordeze în limba cu care le-ai răspuns la întrebare!

3. Cere-le bani pentru informații

Am fost mai demult într-o autogara în Chișinău și eram cu un amic care vorbea română, rusă și am stat cu el la ghișeul de informații să întreb când este următorul autobuz spre România... (pentru că informația nu era afișată nicăieri) și spre surprinderea mea acel birou taxa 50 de bani moldovenești pentru fiecare informație. Problema nu erau banii, problema e că mi-au dat informația în limba rusă și eu nu pricepeam nici o boabă! Așa că amicul meu s-a pus să le certe pe acele femei - bre, dacă vezi că te întreabă în românește înseamnă că nu vorbește rusă, de ce îi dai informații în limba rusă?

Unii oameni merită să fie taxați pentru informațiile care le poți oferi. Pentru că sunt oameni atât de stupizi și de handicapați care nu au altceva de făcut decât să vină să te întrebe mereu aceleași întrebări. Nu faptul că întreabă este greșit, repetarea aceleiași întrebări produce stres și dezvăluie nivelul de înțelegere și caracterul persoanei care face întrebarea. Dacă le spui că vor trebui să plătească pentru a primi informații nu îți faci deloc nici un rău - nici ție nici lui. Tu de fapt produci profit, iar pe individ îl înveți că informația oferită de tine are valoare. Și dacă nu apreciază faptul că tu le-ai mai răspuns de N ori la aceiași întrebare, vor aprecia acum când vor pune ei valoare pe informație plătind pentru ea!

4. Oferă-le informația corectă

Nu trebuia să fi pus această soluție la final, vor considera unii. Ba eu cred că trebuia să fie la final! Pentru că nu poți să îți dai drumul la gură fără să te gândești înainte ceea ce vei spune, ce efecte vor avea cuvintele tale, în ce context a fost pusă întrebarea respectivă, a mai fost pusă și altora aceiași întrebare, de ce nu s-a primit de acolo un răspuns corect, etc. Dacă vei da un răspuns cuiva care cere o direcție, asigură-te că știi răspunsul corect, altfel nu răspunde nimic, sau răspunde că nu știi, și ai terminat discuția. Auzisem pe unii pe internet de o figură interesantă... "mergeți prima la dreapta, apoi a doua la stânga... și apoi mai întrebați acolo, bine?" Ferească Dumnezeu să dai la cineva un asemenea răspuns, și să dai de un astfel de individ! Mai bine nu puneai întrebarea, nu?

Așadar, în concluzie, dacă vrei să ajuți pe cineva care îți cere direcții cum să ajungă undeva, urmează pașii de mai sus. O să îmi mulțumiți mai târziu. Unele lucruri în viață se învață și din experiența și din eșecurile altora, nu e nevoie să repeți și tu aceleași greșeli.




Niciun comentariu:

Disclaimer:
Comentariile cu conținut off-topic, cu tentă de jignire, amenințare, ofensatoare, injurii, sau cuvinte porcoase/profane sunt șterse automat. Comentați doar dacă ceea ce aveți de spus este relevant și aduce discuții/subiecte noi. Comentariile cu pseudonime sunt "by default" sterse. Comentariile cu link-uri sunt moderate pe Disqus, pe Blogger, sterse. Daca doriti sa faceti publicitate la un site, rog sa ma contactati pentru o cotatie de pret, rezolvam. :)

Un produs Blogger.