Motive reale pentru care oamenii pleacă din biserică

Oameni în mișcare - fotografie de José Martín Ramírez C  - unsplash.comÎn experiența mea de peste 20 de ani de adult - pe care probabil mulți dintre voi o vor depăși, și recunosc că nu sunt ”mai adult” decât alții - am observat o mulțime de lucruri în jur care nu funcționează corect. Unul dintre acestea este motivul sau motivele pentru care oamenii pleacă din biserică.

Nu știu cum se întâmplă cu voi, dar mie personal, când nu am nimic de scris și chiar nici o inspirație, poate nici chiar timp să o fac, atunci coboară din cer gânduri pe care trebuie să le scriu mai departe. Sunt lucruri pe care le primesc instantaneu în mintea mea și care au o semnificație profundă, probabil și pentru faptul că adresează lucruri de care poate nu am mai auzit până acum, sau care au fost evitate să fie exprimate în biserică, în grupurile de studii, în grupurile de casă, în cadrul consilierilor, în cadrul căminelor noastre.

Există mai multe motive pentru care oamenii părăsesc biserica; o mare parte dintre ei nu mai revin înapoi; o altă parte se resemnează cu a alege altă biserică. Nici o opțiune nu este corectă sau greșită. Atitudinea care a dus la această ”mișcare” este însă vitală. În rândurile de mai jos vom descoperi împreună câteva motive pentru care oamenii părăsesc biserica, iar la final vom căuta împreună câteva soluții la această epidemică destul de persistentă din cadrul societății noastre.

Spunea cineva că societatea influențează mersul creștinilor în direcțiile în care le aleg ei. Apoi continua... noi suntem de fapt societatea. Noi ne influențăm singuri, noi suntem cei care luăm decizii și noi suntem cei care suportăm consecințele lor. Există anumite decizii pe care le luăm și de care ne bucurăm că le-am făcut; însă mai există și altele care, pe moment, probabil că nu o să ne afecteze prea mult, însă, în timp, după perioade de cugetare, de meditație, de reflecție, o să aducă în noi păreri de rău, regrete că nu am putut face altceva și oare cât mai multe altele.

Relațiile stricate. Unul din motivele pe care le-am văzut cel mai persistent la cei care părăsesc bisericile este datorită relațiilor stricate. Relații stricate cu cei din jur, cu cei din familie, cu cei din biserică, cu cei din conducere. Și dacă unul e mai încăpățânat decât celălalt, de ce să nu strice el relația, nu? Am avut prieteni care s-au despărțit pentru că ceva nu a plăcut unuia dintre parteneri la cealaltă persoană, apoi au decis să plece și din biserică... pentru că erau deja prea marginalizați, știau toți de cazul lor, și mersul la o altă biserică a rezolvat ”problema lor”. Așa credeau ei. Așa credeau cei care îi știau din biserică și care îi blamau pe cei doi pentru falimentul lor marital.

Nu, biserica trebuia să intervină în cazul lor și să nu se ajungă la despărțire, dar anumiți pastori, conducători de biserică... se mulțumesc să facă norma lor de predicare și de condus slujbele de la biserică, consilierea nu este pentru ei, dar nici nu ar numi pe cineva care să se ocupe de aceasta.

Apoi apare rușinea, regretele, remușcările. După o altă vreme te întâlnești cu cineva din fosta biserică și ei încep să aibă sentimente ”aiurea” despre tine, despre ceea ce s-a întâmplat în ”cazul tău” și o să te complacă, o să găsească alte motive de condamnare, sau poate o să-ți dea dreptate. Și ce o să rezolve cu asta?

Eșecul din a recunoaște relațiile stricate. Din moment ce ai lăsat ca lucrurile să avanseze și ai ajuns acolo unde ești, nu este pentru că ai eșuat, ci este pentru că nu ai făcut deciziile corecte la momentul corect. Fiecare problemă are rezolvare înaintea lui Dumnezeu. Dar sunt anumite probleme pe care le facem noi și la care nu mai putem da rezolvare pentru că am eșuat să recunoaștem că am greșit, că am falimentat, că am distrus relațiile și acum suportăm consecințele, efectele relațiilor stricate.

Stresul creat de situația neplăcută în care s-a ajuns. Durerile de cap, nervii consumați aiurea, cuvintele rostite care nu le mai poți retrage înapoi... ușile închise la care ai bătut, dar la care nu ai primit răspunsurile pe care le vroiai, nici pe cele pe care le așteptai, și nici pe cele care trebuia să le primești. Speranța îți este ruinată și cauți speranță în altă parte - părăsirea bisericii, că acolo te știau toți, dar nu te știai tu, pe tine însuți; nu știai de ce ești în stare, de ceea ce a pus Dumnezeu în tine, dar ai dat cu piciorul, și acum ești departe de Dumnezeu, rugăciunile tale nu merg mai departe de tavan, răspunsul la ele nici nu mai poate fi luat în calcul.

Trecutul te traumatizează. Decât să fi într-un mediu unde toți vor arăta cu degetul la tine, mai bine alegi să părăsești biserica, sau să te muți în alt oraș... să speli rușinea și regretele și eșecul prin care ai trecut. Și poate nu este vina ta. Poate și alții au vina lor, dar ai ales să stai acolo în noroi, să te blamezi pe tine, să te simți de neiertat, de condamnat și te traumatizezi. În sufletul tău singura soluție este separarea, despărțirea, ruperea, tăcerea, izolarea și poate chiar și mai rău - de care nu vrem să discutăm aici.

Apucăm pe drumuri greșite și apoi privim în urmă și vedem ce RESTuri am lăsat în urmă. Ce RESTanțe avem și ce RESTituiri aveam de făcut. Poate că RESTul vieții tale o să-l trăiești cu gândul că biserica nu are răspunsuri pentru tine și de aceea ai părăsit-o. Și dacă o să trăiești doar în trecut, doar gândindu-te la eșecurile pe care le-ai experimentat, crezi că viața nu are nici un rost?

Există remedii la astfel de persoane care se cred de nereparat, probabil că ați observat deja că cele patru litere cu care încep cele 4 motive pentru care oamenii părăsesc bisericile au format de fapt un cuvânt destul de remarcant pentru cei care trăiesc în trecutul și în eșecul lor, și nu doresc să fie schimbați, transformați, vindecați. Nu contest faptul că biserica poate fi locul unde oamenii sunt răniți, dar biserica trebuie să fie locul unde oamenii îl întâlnesc pe Dumnezeu, unde nevoile lor spirituale, emoționale sunt întâlnite, sunt împlinite și viețile sunt schimbate. Probabil că mulți pastori trebuie să se uite acum în bisericile lor și să vegheze la turma lor, nu doar să o păstorească.

Iată mai jos câteva remedii care cred că au legătură cu cele 4 motive enumerate mai sus.

Ascultă Cuvântul lui Dumnezeu și aplică-l în viața ta. Nu doar duminica la biserică; fă-ți timp cu Dumnezeu, citește Cuvântul Său și întreabă-L pe Dumnezeu ce vrea să-ți vorbească. Învață să asculți vocea lui Dumnezeu și să discerni între alte voci care se aud în jurul tău. Cere-i lui Dumnezeu să facă viu pentru tine Cuvântul Său. Atunci când vi la biserică tu vei primi o parte din ceea ce poate Dumnezeu ți-a vorbit ție prin Cuvântul citit în săptămâna sau în zilele acelea. Dacă te-ai mulțumi să primești hrană doar o dată pe săptămână sunt sigur că acum ai fi deja în spital. La fel cum trupul nostru fizic are nevoie de hrană și de apă zilnic, tot la fel duhul nostru are nevoie de hrană spirituală zilnică. Atunci când nu o primim, sau când refuzăm să o primim, noi devenim rahitici. Nu există termen de post spiritual. Acela este de fapt separarea de Adevăr. Atunci când nu ne alimentăm cu Cuvântul lui Dumnezeu, are grijă Satana să ne alimenteze el cu altceva.

Urmărește să aduci împăcare acolo unde a apărut discordie. Cu siguranță că acolo unde au fost probleme, incidente și cazuri care te-au determinat să părăsești biserica, au fost momente când puteai să spui ”Iartă-mă!”, sau să primești iertarea de la cei care ți-au greșit ție. La unii le este mai greu să dea iertare, la alții le este mai greu să o ceară. Odată ce trecem de pasul învingerii mândriei noastre, când recunoaștem că am greșit și că trebuie să reparăm și să remediem ceea ce am stricat, acolo iertarea și împăcarea începe să rupă lanțuri. Dacă ai legat pe cineva prin atitudinea ta, prin faptele tale, mergi și cere iertare. Chiar dacă nu mai poți face nimic în acea relație, măcar recunoaște partea ta de vină și spune că ai părere de rău, că îți pare rău și lasă ca împăcarea să lucreze. Cred că neiertarea este unul din cele mai persistente și mai grele păcate care apasă peste creștinii din vremurile de acum. Oare de ce nu vrem să fim iertați și eliberați?

Remediază sau repară ceea ce este de remediat/reparat. Anumite lucruri în viață pot fi reparate. Altele nu. Unde știi că poți face ceva ca lucrurile să se îndrepte, fă tu primul pas. Fii tu primul care să aducă schimbarea. Nu lăsa ca rușinea și regretele să te tragă în mormânt pentru că cineva a zis ceva contra ta și ai decis să nu mai mergi la acea biserică. Asta ne duce la următorul punct...

Atacă problema - dacă doar o eviți nu o să o rezolvi niciodată. Nu este destul să recunoști că există o problemă care te-a determinat să părăsești biserica, nu este destul doar să vezi că ceva trebuie schimbat, trebuie să confrunți cazul respectiv. Ai fost rănit pe nedrept și ai părăsit biserica? Măcar ai curajul să confrunți persoana respectivă și să se remedieze lucrurile. Atâta timp cât tu lași ca problemele să rămână în trecut, trecutul acesta o să te tragă în jos. Nu lua o atitudine de răzbunare, ci o atitudine de atac. Viața ta a fost afectată, ai avut de suferit, atacă problema, nu mai lăsa ca și alții să fie afectați de un viciu care poate există în biserica de unde ai plecat și unde cineva trebuie înlăturat. Există pastori care și-au făcut un obicei să se pună pe ei mai presus de turmă și să vadă pe oricine vine la ei să le dea un sfat, un feedback cu privire la predica lor, cu privire la slujirea lor, ca dușmani. Și împroașcă cuvinte care au efecte dureroase. Sau au atitudini care rănesc. Sau pur și simplu nu le pasă, și nepăsarea lor îi duce pe alții în faliment, pentru că ceilalți aveau așteptări mari de ei. Astfel de oameni trebuiesc abordați, ei trebuie să aibă o întâlnire cu Dumnezeu înainte ca alte vieți din biserică să fie distruse sau să ajungă pe mâna diavolului.

Resetează mentalitatea ta, nu mai trăi în complacere și în compătimire. Ruperea de cei negativi din jurul tău este uneori bună, dar să nu ai ranchiună în viața ta. Nu te condamnă nimeni că ai părăsit biserica și nu mai mergi la nici una. Dacă ai decis să pleci dintr-o biserică, probabil că ai gândit înainte să faci această decizie și nu trebuie să te simți condamnat că ai făcut-o. Există momente când trebuie să fugi dintr-o biserică pentru că acolo a intrat erezia, pentru că Cuvântul lui Dumnezeu nu mai este predicat, pentru că conducerea face lucruri care sunt contra voii lui Dumnezeu, păcatul este tolerat și/sau nu mai vine nimeni la mântuire. Dacă te afli într-o astfel de biserică și nu s-a închis încă, fugi cât mai poți, o să se închidă cu siguranță curând! Da, din astfel de biserici și eu aș pleca. Dar să nu plecăm cu aceiași mentalitate care era acolo. Nu pleca contaminat. Nu pleca cu virusarea din acel loc. Schimă-ți mentalitatea, cere-i lui Dumnezeu să te înnoiască, să te facă să fi un om nou în biserica nouă în care ești acum. Da, nu toți vor știi acolo trecutul tău și probabil că este mai bine așa. Dar nu du acolo, după tine, trecutul care te-a marcat, care te-a traumatizat. Lasă-L pe Dumnezeu să te vindece, și să te vindece complet.

Eliberează-te de ce este negativ și mergi înainte. În viața aceasta avem de confruntat circumstanțe pe care poate nu le-am gândit niciodată. Există momente când vom fi ispitiți să gândim negativ la ceea ce s-a întâmplat în trecutul nostru și să ne facem nouă înșine răni mai mari. Nu, nu mai merge înainte cu regretele trecutului, eliberează-te de ele, eliberează-te de șoaptele și de bârfele care te-au determinat să părăsești biserica. Alege să trăiești o viață reînnoită în Hristos și să faci parte dintr-o biserică unde știi că mergi la destinația și în chemarea pe care Dumnezeu o are pentru tine.

Și da, dacă ai ales să nu mai vii la biserică, decizia este a ta. Îți recomand să cauți o biserică unde Hristos este proclamat, oamenii sunt instruiți, și unde Cuvântul lui Dumnezeu este aplicat mai presus de un program sau o rânduială bisericească, care pune pe oameni mai presus de Dumnezeu și ceea ce vrea El să facă în noi.

A nu merge la biserică nu este o soluție de moment. Am fost creați cu o nevoie de Dumnezeu, și aceasta poate fi împlinită doar în cadrul creat de Dumnezeu - biserica Sa, locul unde viețile noastre sunt schimbate, transformate, eliberate, locul unde noi trăim sub binecuvântarea și sub voia Sa. Acolo unde nu găsești definite, explicate, trăite aceste lucruri nu este o biserică autentică; și bisericile au ”bubele lor”, și noi nu suntem ”medicamentul” pentru astfel de bube. Caută o biserică unde Hristos este în centru, unde Cuvântul este predicat și unde oamenii sunt îngrijiți și hrăniți în mod adecvat, unde relațiile și părtășia și închinarea sunt definite și trăite în mod autentic, în duh și în adevăr.

Acolo unde primează programe și o orânduială cultică nu vei vedea niciodată adevărata față a lui Dumnezeu - Lui îi place să fie spontan, și El, deși este neschimbat, El nu folosește mereu aceleași programe, aceleași metode, aceleași persoane până la sfârșit. Probabil că nu ți-ai dat seama de aceste lucruri, dar este adevărat. Multe biserici nu înțeleg aceasta și se miră acum de ce pleacă lumea din mijlocul lor. Poate asta ar trebui să fie o alertă pentru ei, nu? Sper că nu ați adormit.

Dacă priviți la literele cu care încep toate aceste motive și remedii veți descoperii cu siguranță ceva unic și semnificativ, așadar, dați-mi voie să le repet pentru a putea fi mai ușor de urmărit:

Relațiile stricate.
Eșecul din a recunoaște relațiile stricate.
Stresul creat de situația neplăcută în care s-a ajuns.
Trecutul te traumatizează.
~~~~~~~~~~~~~
Ascultă Cuvântul lui Dumnezeu și aplică-l în viața ta.
Urmărește să aduci împăcare acolo unde a apărut discordie.
Remediază sau repară ceea ce este de remediat/reparat.
Atacă problema - dacă doar o eviți nu o să o rezolvi niciodată.
Resetează mentalitatea ta, nu mai trăi în complacere și în compătimire.
Eliberează-te de ce este negativ și mergi înainte.

Ca să fi RESTAURAT este important să lași trecutul tău în urmă și să te lași schimbat de Dumnezeu, doar El este Cel care te cunoaște și știe prin ce ai fost și poate schimba circumstanțele care sunt uneori defavorabile ție și celor din jurul tău. Și motivul pentru care aceste lucruri au fost puse în această ordine nu sunt la întâmplare.

Dumnezeu poate folosi trecutul tău să schimbe prezentul tău, el poate folosi RESTurile din tine și să producă AUR curat în viața ta. Doar că aceasta necesită o decizie personală. Depinde de tine dacă vrei ca să fi restaurat în viața ta de Dumnezeu, depinde de tine dacă vrei să rămâi în resturile și în murdăria trecutului, sau dacă vrei să trăiești în viața schimbată și binecuvântată de Dumnezeu.

Apropo, în ceruri străzile sunt de AUR, așa că poate o să pricepi acum că... pe lucrurile peste care treci acum cu picioarele vor influența și direcția unde vei merge dincolo de această lume. Motivația și modestia ta, recunoașterea și acceptarea ta a voii lui Dumnezeu poate face diferența. Alege să te închini lui Dumnezeu în altă biserică, dacă în cea din care ai plecat nu te puteai închina în mod liber, biblic, autentic. Alege să mergi la biserică, să faci ca flacăra mică din inima ta să ardă împreună cu flacăra mică a celui de lângă tine, și astfel să fie un foc mare, o ardoare, o pasiune care există și care este reală: noi trăim pentru Dumnezeu, El este Tatăl nostru și vrem ca El să fie glorificat în viața noastră. Trăiește RESTAURAT! Trăiește sub binecuvântarea lui Dumnezeu, nu sub condamnarea și contaminarea trecutului!

Notă: Materialul de mai sus a fost scris pentru Editorialul Publicației de Apologetică - August 2017. Dacă citați acest articol în altă parte, rog să menționați sursa, adică acest blog. Mulțumesc.[no-sidebar]




Niciun comentariu:

Disclaimer:
Comentariile cu conținut off-topic, cu tentă de jignire, amenințare, ofensatoare, injurii, sau cuvinte porcoase/profane sunt șterse automat. Comentați doar dacă ceea ce aveți de spus este relevant și aduce discuții/subiecte noi. Comentariile cu pseudonime sunt "by default" sterse. Comentariile cu link-uri sunt moderate pe Disqus, pe Blogger, sterse. Daca doriti sa faceti publicitate la un site, rog sa ma contactati pentru o cotatie de pret, rezolvam. :)

Un produs Blogger.