Zece lucruri ca răspuns la atributele lui Dumnezeu

om care privește la stele - imagine preluată de pe crosswalk.comÎn articolul anterior am putut identifica 10 atribute ale lui Dumnezeu și am trecut printr-o scurtă lecție de teologie despre cine este de fapt Dumnezeu și caracteristicile persoanei Sale. În articolul de față vrem să vedem care este răspunsul nostru față de atributele lui Dumnezeu.

1. Atributele lui Dumnezeu descriu felul cum El nu este precum noi.
Atributele Sale de neîmpărtășit aparțin doar Lui. Ele sunt adevărate pentru El și pentru nimeni altcineva. Nemărginimea, incomprehensibilitatea, auto-existența, caracterul etern, imuabilitatea, omniprezența, omnisciența, omnipotența și suveranitatea lui Dumnezeu ar trebui să scoată de la noi exclamarea, ”Cine este ca Tine dintre dumnezei, Doamne? Cine este ca Tine, glorios în sfințenie, de temut în cântări de laudă și înfăptuitor de minuni?” (Exod 15:11).

2. Atributele lui Dumnezeu nu cunosc limite.
Tot ceea ce este adevărat cu privire la natura și caracterul lui Dumnezeu este infinit de adevărat. El este infinit de creativ, infinit de susținător, nelimitat de timp. Dumnezeu nu cunoaște nici o limită în prezența, cunoștința, puterea și autoritatea Sa.

3. Atributele lui Dumnezeu arată limitele noastre. 
Atunci când contemplăm la nelimitarea lui Dumnezeu, noi ne vedem propriile noastre limite mult mai clar. Suntem mai capabili să recunoaștem unde încercăm să facem noi pe Dumnezeu într-o relație sau vreo circumstanță. Smeriți fiind de această comparație, noi ne reorientăm inimile noastre în supunere față de Dumnezeu.

4. Atributele lui Dumnezeu nu sunt ca noi să le putem imita. 
Noi putem și ar trebui să imităm atributele comunicabile ale lui Dumnezeu. Prin puterea Duhului noi putem învăța să fim milostivi, iubitori, îndelung răbdători și plini de har. Dar nu putem râvni sau să mimăm atributele Sale necomunicabile. Noi nu suntem desemnați pentru omnisciență. Noi nu suntem îndreptățiți spre omnipotență. Noi nu trebuie să aspirăm la auto-suficiență. A face astfel înseamnă a lua ceea ce este al Lui și a invita în viața noastră dezastrul.

5. Atributele lui Dumnezeu provoacă înțelegerea noastră. 
Deoarece Dumnezeu este infinit și noi suntem finiți, abilitatea noastră de a-L cunoaște pe Dumnezeu este limitată. Noi nu cunoaștem ceva sau pe cineva care este nelimitat, așa că este dificil ca noi să găsim puncte de comparație care să ne ajute să înțelegem atributele lui Dumnezeu. Ele sunt, totuși, capabile să fie înțelese suficient prin intermediul Bibliei. Toată cunoștința despre El, care este necesară pentru viață și evlavie, poate fi găsită acolo, și se merită efortul de a le înțelege.

6. Atributele lui Dumnezeu ne schimbă felul cum citim Biblia. 
Atunci când facem un studiu cu privire la lucrurile adevărate despre Dumnezeu, noi începem să vedem caracterul Său revelat din diferite puncte de vedere, de fiecare dată când citim Cuvântul Său. Suntem capabil să interpretăm texte în contextul a cine este de fapt Dumnezeu. Legea declară suveranitatea Lui. Relatarea din Exod declară omnipotența Sa. Povestirea creației declară auto-suficiența și caracterul Său etern.

7. Atributele lui Dumnezeu ne învață să ne încredem în El. 
Când ajungem să recunoaștem cât de iminent de calificat este Dumnezeu să își susțină creația Sa și să domnească peste ea, noi îi predăm controlul Lui. În acel punct încetăm să ne mai luptăm cu Făcătorul nostru și învățăm să ne încredem în El în chestiunile care sunt dincolo de abilitatea sau de înțelegerea noastră.

8. Atributele lui Dumnezeu inspiră o închinare corectă.
Când privim la Dumnezeu pentru ceea ce este El, noi oferim o închinare acceptabilă în referență și în venerație față de El (Evrei 12:28-29). Noi înțelegem în mod nou că nu ar trebui să ne închinăm nici unor alți dumnezei pentru că nu există alți dumnezei. Numai Dumnezeu este Cel care transcende. El este vrednic de jertfă și adorare.

9. Atributele lui Dumnezeu ne învață să urâm păcatul.
Înțelegerea caracterului lui Dumnezeu, în toată slava Sa, ne face să vedem păcatul nostru într-o lumină nou. Dobândim perspectiva a ceea ce înseamnă ca păcatul nostru să ne facă să ”fim lipsiți de slava lui Dumnezeu”. Precum Isaia, noi răspundem la o viziune despre Dumnezeul cel mare și înălțat cu mărturisire și pocăință.

10. Atributele lui Dumnezeu ne învață să ne iubim aproapele. 
Privind la cel mai înalt obiect al afecțiunii noastre, adică la Dumnezeu, noi putem să ne oprim din a mai cere altor oameni să fie Dumnezeu pentru noi. Noi nu doar că învățăm să ne îmbrățișăm propriile noastre limite, noi învățăm să acceptăm și limitele altora. Atunci când recunoaștem că nu avem nevoie de aproapele nostru ca să ne salveze, putem în mod liber să extindem față de ei dragostea necondiționată care ne-a fost dată prin lucrarea miraculoasă de ispășire a lui Hristos.

Jen Wilkin - fotografie preluată de pe crossway.orgNotă: Materialul de mai sus a fost scris de Jen Wilkin (foto alăturat), autoare a cărții None Like Him: 10 Ways God Is Different from Us (and Why That's a Good Thing) (Nimeni nu-i ca El: 10 feluri prin care Dumnezeu este diferit de noi - și de ce aceasta este un lucru bun) apărut inițial în site-ul Crossway.org preluat ulterior de CrossWalk.com de unde am preluat eu această postare și fotografia de la început.

Jen Wilkin este o vorbitoare, scriitoare și învățătoare în cadrul studiului biblic pentru femei. În cei peste 15 ani ai ei de predat, ea a organizat și a condus studii pentru femei în biserică, cămine și alte contexte para-bisericești. Jen și familie ei sunt parte a bisericii Village Church din Flower Mound, Texas. Este și autoare a cărților Women of the Word (Femeile Cuvântului) și None Like Him (Nimeni nu-i ca El). Dacă citați sau folosiți acest material în altă parte, rog să păstrați toate link-urile din el, această notă de final și să oferiți sursa citări cu link la acest blog. Mulțumesc.[no-sidebar]



Niciun comentariu:

Disclaimer:
Comentariile cu conținut off-topic, cu tentă de jignire, amenințare, ofensatoare, injurii, sau cuvinte porcoase/profane sunt șterse automat. Comentați doar dacă ceea ce aveți de spus este relevant și aduce discuții/subiecte noi. Comentariile cu pseudonime sunt "by default" sterse. Comentariile cu link-uri sunt moderate pe Disqus, pe Blogger, sterse. Daca doriti sa faceti publicitate la un site, rog sa ma contactati pentru o cotatie de pret, rezolvam. :)

Un produs Blogger.