5 clișee creștine teribile de care trebuie să scapi urgent

o femeie care se șterge la ochi - clișeele de astăzi - imagine preluată de pe chritianheadlines.comÎntr-o parcare se găsea o mașină pe care avea un abțibild îndrăzneț pe care scria:

„Te simți pierdut? Dă-ți inima lui Dumnezeu.”

Este o declarație foarte încurajatoare, dar nu pot să nu mă abțin să-mi strâng ochii de fiecare dată când văd astfel de semne. De prea multe ori am auzit pe creștini că folosesc acest clișeu ca o cale ușoară de scăpare de întrebările dificile despre viață. S-a ajuns până acolo că sună precum un produs de la tele-shopping...

„Ai probleme financiare? Căsnicia e pe muchie? Începe să îți cadă părul? Ei bine, dă-ți pur și simplu inima ta lui Dumnezeu și urmărește cum toate îngrijorările tale dispar! La numai 29,99 RON plus taxele poștale.”

Ascultați, micile proverbe s-ar putea să fie utile, dar credința reală necesită mai mult decât un slogan de pe un abțibild. Matt Smethurst din cadrul organizației The Gospel Coalition agrează cu aceasta, motiv pentru care am și creat o listă de cinci clișee creștine pe care credincioșii ar trebui să se oprească din a le mai folosi. Câteva din selecțiile lui principale (cât și ale mele personale) sunt listate mai jos...

„Când Dumnezeu închide o ușă, el deschide o fereastră.”
Apreciez intenția inimii din spatele acestei afirmații. Este adevărat că, în cele din urmă, Dumnezeu poate face orice dorește El (Ieremia 32:27), că El uneori redirecționează cursul vieții noastre (Proverbe 16:9) și că El nu îi abandonează pe cei care sunt ai Săi (Evrei 13:5). Dar dacă Dumnezeu închide o ușă în viața ta, nu există nici o garanție că El va deschide o fereastră. S-ar putea ca El să nu deschidă nimic. S-ar putea ca El să vrea să realizezi că tu ai adresa greșită.

Scriptura este plină de exemple cum Duhul a închis uși, ferestre, și oricare altă intrare concepută, pentru a reține pe cineva de la a merge în direcția greșită, sau la timpul greșit (de ex. Proverbe 16:9, 19:21; Faptele Apostolilor 16:6-7)... Poate că El vrea ca tu să re-evaluezi lucrurile în lumina afinității, a abilității și a oportunității - dorințele tale interioare, darurile tale confirmate, și opțiunile tale actuale.

„Aceasta e crucea ta pe care trebuie să o porți.”
Am auzit mulți creștini citând această vorbă de fiecare dată când cineva este prins într-o situație dificilă. Problema nu este că ar fi ceva fals, ci mai degrabă este înțeles greșit. Atunci când Isus i-a chemat pe ucenicii Săi la „a-și lua crucea lor” în Matei 16:24-26, El vorbea despre negarea preocupărilor lumești de dragul lui Dumnezeu, nu a îndura o existență mizerabilă pentru că tu nu ai avut altă opțiune.

Probabil că cel mai supărător aspect al acestui clișeu este felul cum folosesc creștinii în mod frecvent acesta pentru a evita ajutarea aproapelui lor. Ne spunem că din moment ce este „crucea lor”, responsabilitatea poverii este doar asupra lor. Noi uităm, de fapt, că și Isus a avut ajutor în purtarea crucii Sale (Matei 27:32).

„Dumnezeu nu îți va da mai mult decât poți purta.”
Într-o cultură care ne spune că putem fi tot ceea ce ne dorim, acest slogan motivațional este intenționat să încurajeze, să ne reasigure că viața nu va fi atât de grea. Vor exista provocări, desigur, dar Dumnezeu știe limitele mele. El nu va exagera. Problema, totuși, este că Dumnezeu îți va da mai mult decât poți mânui. El o va face ca să te învețe să te bazezi pe El. O va face pentru că El te iubește.

Vestea bună nu este că Dumnezeu nu ne va da mai mult decât putem purta; El nu ne va da mai mult decât poate mânui El.

„Rostiți adevărul cu dragoste.”
Uf, să fim onești, acest clișeu este cel mai rău. A început ca o declarație încurajatoare despre crearea unui dialog cu necredincioșii, dar în decursul timpului acesta s-a transformat într-o mantră condescendentă pe care creștinii o rostesc imediat înainte ca ei să spună ceva ciudat de nepoliticos. De fapt, a spune adevărul în dragoste necesită răbdare, înțelegere, empatie, o relație apropiată cu persoana căreia te adresezi, și de preferat un cadru privat. Dacă nici una din acestea nu sunt prezente, tu nu rostești adevărul cu dragoste, tu doar adaugi la gălăgie. E timpul să retragem acest slogan și să ne oprim din a-l folosi ca să acoperim cuvintele noastre precipitate pe site-urile de socializare.

„Dumnezeu îi ajută pe cei care se ajută singuri.”
Nu sunt conștient de o declarație comună mai greșit identificată drept un verset din Biblie. Și faptul că își are originea de la Benjamin Franklin - nu din Cuvântul lui Dumnezeu - este de fapt cea mai bună veste pe care o vei întâlni astăzi. Dacă Dumnezeu îi ajută doar pe aceia care se ajută singuri, suntem cu toți scufundați. Doar că El nu a venit pentru cei care sunt statui morale (care ies în evidență); El a venit pentru eșecurile morale (Matei 9:12-13; Luca 19:10). El a venit pentru noi.

În timp ce acest slogan ar putea fi un sumar fin al învățăturii altor religii, întregul mesaj al Creștinismului se articulează pe faptul că, așa cum Charles Spurgeon glumea o dată, 'Dumnezeu îi ajută pe cei care nu se pot ajuta singuri'. Într-adevăr, El îi ajută pe cei care se smeresc pe sine, care se pocăiesc și care se bazează doar pe Isus.

Adevărata credință este mult mai complexă decât o epigramă pe un abțibild, și asta e un lucru bun. Bogăția dragostei lui Hristos, și misterul lucrărilor Sale sunt de fapt cele care dau substanță relației noastre cu El. Încurajați-vă din proverbe, dar amintiți-vă întotdeauna că Isus este mai mare decât am putea noi spera să ne imaginăm.

Notă: Materialul de mai sus este scris de Ryan Duncan, editor la CrossWalk.com (de unde a fost adaptat și preluat acest material și fotografia de mai sus), publicat pe 12 septembrie 2017. Dacă citați acest material în altă parte, rog să păstrați toate link-urile din el, nota aceasta de final și să oferiți sursa citării, adică acest blog. Mulțumesc.



Niciun comentariu:

Disclaimer:
Comentariile cu conținut off-topic, cu tentă de jignire, amenințare, ofensatoare, injurii, sau cuvinte porcoase/profane sunt șterse automat. Comentați doar dacă ceea ce aveți de spus este relevant și aduce discuții/subiecte noi. Comentariile cu pseudonime sunt "by default" sterse. Comentariile cu link-uri sunt moderate pe Disqus, pe Blogger, sterse. Daca doriti sa faceti publicitate la un site, rog sa ma contactati pentru o cotatie de pret, rezolvam. :)

Un produs Blogger.