Dacă numele tău e numele unui uragan recent...

imaginea unui uragan - foto de NASA - unsplash.comM-am pornit spre casă după o zi plină de muncă, de turbulențe pe toate planurile. Eram cu un coleg într-o mașină și rula un post de radio care trăncănea tot felul de prostii politice, așa că i-am zis să schimbe. Am găsit un post de radio unde se auzea niște muzică, apoi... nu știu cum se face, dar am apăsat eu pe alt buton și erau niște știri. Vorbeau de apariția unui uragan... cu nume feminin... că se apropia de coasta britanică.

Mi s-a părut ciudat că auzeam acel nume de uragan. Nu are mare importanță numele uraganului, dar imediat cum l-am auzit... mă gândeam ce vor crede persoanele care poartă numele acelui uragan. Oare se vor simți ”ca într-un vârtej”? Oare vor fi ”duși cu capul”? Oare vor produce în jurul lor ”vârtej după vârtej”?

Deși erau niște întrebări care mi-au apărut pe moment în cap... mi-am dat seama ulterior că numele acestor uragane au fost date de... alți oameni. E ceea ce știm să facem noi cel mai bine, și am învățat lucrul acest de la Adam. Nu știați asta? Geneza 2:19 spune că aceasta a fost prima sarcină pe care i-a încredințat-o Creatorul lui Adam... apoi aceasta s-a perpetuat mai departe. Adam, primul om - de fapt numele lui înseamnă ”bărbat” sau ”om” - a dat nume și la cea care a fost scoasă din coasta lui, Eva, apoi ei au dat nume la copii lor și tot așa. În spatele numelor exista un înțeles și numele acelei persoane reprezenta caracterul acelei persoane.

Deși acest lucru s-a cam pierdut în însemnătate, din moment ce oamenii dau nume la odraslele lor... după cum le place urechilor lor, există în prezent națiuni de pe globul nostru care... atunci când vine vorba să dea nume la copiii lor, se gândesc de două, trei ori înainte să facă ceva, să nu apară vreo problemă ulterioară. În Grecia, acum 8 ani în urmă o cunoștință de-a noastră nu a putut face pentru 6 luni certificatul de naștere al fiului ei născut în Grecia pentru că autoritățile - și probabil și tradiția din acea zonă - impunea oamenilor să cugete bine cu restul rudelor, părinților, bunicilor, ce nume va purta restul vieții acel copil și al cui nume îl va duce mai departe. Au și grecii chestiilor lor interesante, o să vedeți mai jos de ce.

Mă gândeam dacă cei care au dat numele la uragane au preluat aceiași tehnică precum cea folosită de Adam: evenimentul și numele. Sau poate ca noi: sună bine, sau e vreo sărbătoare de sfânt în calendar când are loc evenimentul... să ne folosim de el. Până în partea timpurie a anilor 1950, furtunile și uraganele tropicale erau depistate după an și ordinea în care aveau loc în cadrul acelui an. În decursul timpului, oamenii au considerat că folosirea de nume scurte, ușor de memorat în scris precum și în comunicarea verbală, era mai rapidă și reducea confuzia atunci când aveau loc două sau mai multe furtuni tropicale în același timp. În trecut, confuzia și zvonurile false au fost produse atunci când se transmiteau la posturile de radio avertismente de furtună și se foloseau nume sau termeni greșiți pentru avertizări cu privire la furtuni diferite, localizate la sute de mile depărtare.

În anul 1953 Statele Unite a început să folosească nume feminine pentru furtuni și din 1978 s-au folosit nume feminine cât și masculine pentru a se identifica furtunile din partea de nord a Pacificului. Acest aspect a fost adoptat în 1979 pentru furtunile din cadrul bazinului Atlantic.

Centrul Național al Uraganelor din cadrul Institutul Național de Oceanică și Atmosferă din SUA nu controlează numele furtunilor. În schimbă, există o procedură strictă stabilită de Organizația Meteorologică Mondială. Pentru uraganele din Atlantic există o listă de nume bărbătești și femeiești care sunt folosite într-o rotație de șase ani. Singurul moment când există o schimbare este atunci când o furtună este atât de mortală sau produce atâtea daune încât numele viitor folosit pentru acesta este diferit față de o altă furtună la care nu ar fi adecvat numele. În caz că mai mult de 21 de cicloane tropicale au loc în același sezon, oricare alte furtuni adiționale vor prelua nume din cadrul alfabetului grecesc. Grecii iar în centru. :)

Dacă doriți să consultați o listă de nume de furtuni retrase sau următoare, vizitați site-ul Serviciului Național de Meteorologie - secțiunea uragane și cicloane din SUA. (materialul de mai sus este preluat din acest site)

Ceea ce am observat după ce am cercetat aceste site-uri este că avem nume pentru fiecare uragan până în 2022. Așa că verificați lista. Sunt câteva nume care se repetă în emisfera estică din Pacific, dar nu și în cea din Atlantic. Probabil că anumite uragane sunt foarte... ”populare”, de se repetă aceleași nume, nu? :) Mai apoi... am văzut că sunt liste fără număr (figurativ vorbind) de nume de furtuni, de uragane, de cicloane:

Tropical Cyclone Names Worldwide
Caribbean Sea, Gulf of Mexico and the North Atlantic Names
Eastern North Pacific Names
Central North Pacific Names
Western North Pacific and the South China Sea Names
Australian Tropical Cyclone Warning Centre's (TCWC) Area of Responsibility
Regional Specialised Meteorological Centre Nadi's Area of Responsibility
Port Moresby Tropical Cyclone Warning Centre's Area of Responsibility
Jakarta Tropical Cyclone Warning Centre's Area of Responsibility
Northern Indian Ocean Names
Southwest Indian Ocean Names

Morala care am tras-o la final este simplă. Oarecum este ceva mai mult decât o ”paralelă”. Dacă numele tău e pe lista aceasta de uragane, cicloane, furtuni... probabil că în caracterul tău există ceva furtunos. E normal să fie așa pentru că natura pământească/păcătoasă este coruptă, este un ciclu continuu de răutate, de lucruri rele. Tocmai de aceste ”evenimente” trebuie să ne păzim noi, ceilalți. Doar că la unii lucrurile ”erup” la suprafață și fac ravagii - precum uraganele, la alții ”erup” în interior și produc durere, regrete, amărăciune, bârfă, ură, răni care nu se văd, dar car curg fără sfârșit.

La unele din aceste ”furtuni” nu există institut de meteorologie spiritual, emoțional, mintal, psihologic, sau cum mai doriți voi să numiți. La unele ”furtuni” mai supraviețuim unii din noi. La alții există o forță interioară care parcă leagă funiile ce produc vârtejul și... precum scria Iacov, ”Tot astfel și limba: ea este un mădular mic, dar se laudă cu lucruri mari. Iată, un foc mic ce pădure mare aprinde! Și limba este un foc. Limba, o lume a nedreptății, este așezată între mădularele noastre, fiind cea care pângărește tot trupul, aprinde roata vieții și este aprinsă de focul Gheenei.” (Iacov 3:5-6, sublinierile din text îmi aparțin). Există în jurul nostru persoane care sunt precum o roată care se aprinde repede și trage după ea pe mulți în foc; există și alți care știu ce înseamnă vulnerabilitate, sensibilitate, respect, responsabilitate, se abțin, se controlează, sunt prevăzători, gândesc înainte să deschidă gura... care ar putea produce oricând, oriunde nu doar un prăpăd, nu doar un dezastru, incendiu, uragan, ci ar distruge vieți.

Am văzut acest uragan prezent zilele trecute la o biserică. Era puțin zis aparență de ipocrizie, poate mai bine zis era o aparență de demență care urmează să se manifeste mai profund. Stăteam cu geaca pe mine pentru că mă gândeam că începea ”furtuna”, dar am evitat-o, am ignorat-o, am controlat emoțiile mele interioare să nu se exteriorizeze atunci, acolo, sau ulterior. Am făcut bine, pentru că... spre marea mea uimire... acea persoană purta numele unui uragan din zona Atlanticului... și am zis acum, după ce am ajuns acasă și după cele auzite la radio... că numele alea au și ele ceva în spatele lor. Poate că mâine o să fie coadă la Direcția de Evidență a Populației din orașul tău... se vor duce unii să depună cereri, solicitări de schimbare de nume... să nu se facă de râs, de batjocură, de parodia posturilor de radio din această lume. Dacă ai nume de uragan și te-ai regăsit în acea listă, ai face bine să îți schimbi ceva: ori numele, ori caracterul. Cu una din ele o să ajungi tu - și o să duci și pe alții - în veșnicie. Spre Ierusalimul ceresc, sau spre Gheena veșnică, cum scria Iacov mai sus.

Dumnezeu să ne protejeze de uraganele fizice, și de uraganele umane din jurul nostru![no-sidebar] 



Niciun comentariu:

Disclaimer:
Comentariile cu conținut off-topic, cu tentă de jignire, amenințare, ofensatoare, injurii, sau cuvinte porcoase/profane sunt șterse automat. Comentați doar dacă ceea ce aveți de spus este relevant și aduce discuții/subiecte noi. Comentariile cu pseudonime sunt "by default" sterse. Comentariile cu link-uri sunt moderate pe Disqus, pe Blogger, sterse. Daca doriti sa faceti publicitate la un site, rog sa ma contactati pentru o cotatie de pret, rezolvam. :)

Un produs Blogger.