Televizorul care distruge familiile și îi duce pe creștini la compromis

Un televizor defect - foto de Tina Rataj-Berard - unsplash.comCând Mihai era tânăr, părinții lui i-au făcut cunoștință cu un prieten de familie. Mihai era încântat pentru că avea cu cine să se joace; părinții lui erau încântați că îl puteau distra pe Mihai atunci când ei erau ocupați.

Pe măsură ce treceau anii, Mihai și prietenul său petreceau ore în șir jucând jocuri video, urmărind concursuri sportive, videoclipuri muzicale și emisiuni distractive. În timp, lucrurile s-au schimbat - prietenul său a început să folosească un limbaj profan și era nerespectuos față de familia lui. Deși mama și tatăl lui nu erau de acord cu aceasta... ce altceva puteau să facă ei? Prietenul lui era precum un membru de familie acum. El l-a învățat pe Mihai cum să se îmbrace, cum să acționeze și chiar cum să-i trateze pe ceilalți. Anumite lucruri nu le admiteau nici părinții lui, chiar el i-a învățat pe aceștia câteva lucruri noi...

Când Mihai a ajuns la vârsta adolescenței, influența prietenului său era evidentă. Mihai petrecea mai mult timp cu el decât cu familia lui. Tatăl și mama lui Mihai erau plecați, așa că prietenului lui l-a învățat despre viață. El l-a introdus pe Mihai către alcool, droguri și pornografie. Tot el i-a explicat cum că sexul înainte de căsătorie nu era un lucru rău; toată lumea o făcea, chiar și cu partenerii de același sex. Surprinzător, părinții lui Mihai i-au permis prietenului său să continue să trăiască în casa lor. În cele din urmă și ei se bucurau de compania lui... că era un mare animator.

Când Mihai a crescut mai mare, a realizat că prietenia lui nu ar fi trebuit să fi continuat niciodată. El credea că influența prietenului său a încurajat la aventura amoroasă a tatălui său, la problema mamei sale cu alcoolul și, în cele din urmă, la divorțul lor; impactul prietenului lui Mihai asupra sa era la fel de devastator.

Astăzi, conștient pe deplin de daunele produse, Mihai încă îi permite prietenului său să locuiască cu el și, uimitor, el încă mai ascultă de sfatul lui. Prietenul lui Mihai are și un nume, este televizorul.

Deși pare fictiv ceea ce ați citit mai sus, povestirea lui Mihai este mai mult fapte decât o ficțiune; este de fapt caracteristica a atâtor de multe cămine de astăzi - ceea ce intră în ele va și produce ceva în cele din urmă. Și lucrul acesta nu-l poate nega nimeni.

Acum câteva decade în urmă, majoritatea programelor de televiziune și filmele de astăzi ar fi șocat publicul. Programele care nu s-ar fi difuzat niciodată pe acea vreme... acum primesc rating-urile cele mai mari.

Probabil că spuneți, „Vremurile se schimbă”. Da, ai dreptate, dar standardele lui Dumnezeu nu. Păcatul care odinioară ne uimea acum ne amuză. Când păcatul începe să ne amuze, noi suntem, de fapt, periculos de aproape de margine: Vai de cei ce numesc răul bine și binele rău (Isaia 5:20).

Pentru cei care se îndoiesc că există un contrast semnificativ dintre Cuvântul lui Dumnezeu și ceea ce promovează cele mai multe programe media și de divertismente, următoarele lucruri s-ar putea să vă surprindă:

Media: Înșeală-ți partenerul de căsnicie, toată lumea o face.
Adevărul: Cel ce comite adulter... își distruge sufletul” (Proverbe 6:32)

Media: Fă sex înainte de căsătorie; experimentează aceasta cu parteneri de același sex.
Adevărul:Căsătoria să fie cinstită de toți, iar patul să fie păstrat nepângărit, pentru că Dumnezeu îi va judeca pe curvari (sexul în afara căsătoriei) și pe adulteri!” (Evrei 13:4)

Media: Fă avort la greșeala ta; în cele din urmă... e doar un fetus, nu un bebeluș.
Adevărul:Mai înainte ca să te fi întocmit în pântecele mamei tale te cunoșteam” (Ieremia 1:5). Psalmul 139:13 spune că Dumnezeu a format părțile mele interioare, El le-a țesut laolaltă în pântecul mamei mele.

Media: Petrece - mănâncă, bea și fii fericit că mâine murim.
Adevărul:Fiți atenți la voi înșivă, ca nu cumva să vi se îngreuneze inimile cu îmbuibare, cu beții și cu îngrijorările vieții, și astfel ziua aceea [revenirea lui Isus] să vină asupra voastră pe neașteptate” (Luca 21:34)

Media: Lupta în cuști și alte sporturi brutale exemplifică bărbăția; urmați exemplul lor.
Adevărul: Bărbații trebuie să-și iubească soțiile lor și să-și crească copii în frica și învățătura Domnului (vezi Efeseni 5:25 și 6:4).

Media: Nerespectați părinții voștri și sfaturile lor învechite.
Adevărul:Cinstește-i pe tatăl tău și pe mama ta, așa cum ți-a poruncit Domnul, Dumnezeul tău, pentru ca să ți se lungească zilele” (Deuteronom 5:16).

Ceea ce se promovează cel mai mult în media și ceea ce spune de fapt adevărul este pe departe a fi ceva compatibil. Nu e de mirare că familiile se dezintegrează; îmi este evident faptul că noi am îmbrățișat o atitudine de compromis în națiunea noastră, și, mai trist, în căminele noastre.

Noi, precum mărețul Imperiu Roman care s-a prăbușit cu secole în urmă, ne fărâmițăm din interior. Istoricul Edward Gibbon își amintește de condiția Romei înainte de căderea ei:
1) Creșterea rapidă a divorțurilor și „subminarea demnității și a sanctității căminului”.
2) Creșterea sau mărirea taxelor și cheltuiala fondurilor publice pe mâncare și divertisment.
3) „Nebunia nebună după plăcere și sport; sportul devenea de la an la an tot mai captivant și mai brutal”.
4) Construirea serviciului militar când dușmanul real era în interior - „în însăși decadența poporului”.
5) „Descompunerea credinței religioase; credința se ofilea în a deveni o simplă formă...”.

Dacă ar susține careva că media nu ne propulsează în această direcție este ori în pură ignoranță sau în dezmințire.

Cultura este religia exteriorizată. Cu alte cuvinte, cultura din jurul nostru reflectă simplu pe cine și ce valorificăm noi. Felul cum ne îmbrăcăm, ce urmărim, cu cine ne însoțim, la ce ascultăm, și felul cum petrecem timpul nostru, toate acestea vorbesc enorm despre ceea ce nutrim noi. Hrănim oare lucrurile lui Dumnezeu, sau lucrurile lumii? Amintiți-vă, ceea ce intră în minte va ajunge să se vadă ulterior în acțiunile noastre.

Notă: Materialul de mai sus este scris de Shane Idleman (foto alăturat) în site-ul Christian Post pe 3 octombrie 2017. Shane este fondatorul și pastorul bisericii Westside Christian Fellowship din Lancaster, California, în nordul Los Angeles.Predicile, articolele, cărțile și programul său radio poate fi găsit pe site-ul shaneidleman.com sau wcfav.org. El poate fi urmărit pe Facebook aici. Dacă citați sau folosiți acest material în altă parte, rog să păstrați toate link-urile din el, această notă de final și să oferiți sursa citării, adică acest blog. Mulțumesc.



Niciun comentariu:

Disclaimer:
Comentariile cu conținut off-topic, cu tentă de jignire, amenințare, ofensatoare, injurii, sau cuvinte porcoase/profane sunt șterse automat. Comentați doar dacă ceea ce aveți de spus este relevant și aduce discuții/subiecte noi. Comentariile cu pseudonime sunt "by default" sterse. Comentariile cu link-uri sunt moderate pe Disqus, pe Blogger, sterse. Daca doriti sa faceti publicitate la un site, rog sa ma contactati pentru o cotatie de pret, rezolvam. :)

Un produs Blogger.