Cinci semne de avertizare ale unui narcisist spiritual și cum să-l tratezi

o fată mândră - imagine preluată de pe crosswalk.comPreaiubiților, să nu credeți orice duh, ci testați duhurile dacă sunt de la Dumnezeu, pentru că în lume au ieșit mulți profeți falși” - 1 Ioan 4:1

E trist să spunem, dar nu toți cei care pretind că sunt creștini sunt și urmași ai lui Hristos. Mulți dintre ei își urmează propriile lor agende, fie că e vorba de bani, faimă sau influență politică. Acești falși ucenici există în multe modele și forme, dar cred că nici unul nu este mai periculos decât narcisistul spiritual. Un narcisist spiritual este cineva care se folosește de Evanghelie ca să se edifice pe sine în timp ce îi destramă pe ceilalți. Dacă nu sunt verificați, acțiunile lor pot cauza daune devastatoare - atât asupra creștinilor cât și asupra necreștinilor.

Mai jos aveți lista cu cele cinci semne de avertizare care arată că te confrunți cu un narcisist spiritual și felul cum să răspunzi acestora:

1) Ei fac referire în mod constant la propriile realizări
Narcisistul spiritual iubește să se auto-promoveze. Pentru ei, fiecare conversație este o oportunitate de a împărtăși cât de superiori sunt ei față de credinciosul mediu. Ei fac aceasta de obicei prin a enunța propriile lor realizări. O să-i auzi cum vorbesc necontenit de viitoarea lor carte, de ultima lor postare pe blog, seriile de predici, lucrarea misionară sau că ei au condus pe cineva la Hristos. Scriptura ne spune să nu căutăm slava proprie, ci să lăsăm ca munca noastră să vorbească de la sine (Proverbe 27:2), doar că narcisistul spiritual se va făli că tot ceea ce crede el îi aduce laudă.

RĂSPUNS: Cel mai bun mod prin care un creștin poate contracara această atitudine este să urmeze exemplul din Mica 6:8, să faci dreptate, să iubești îndurarea și să fii smerit în umblarea cu Dumnezeul tău.

2) Ei invadează conversațiile
Narcisistul spiritual râvnește după control și cea mai înaltă autoritate a lor este întotdeauna referirea la ei înșiși. Drept rezultat... nu este ceva neobișnuit ca ei să invadeze conversațiile personale sau private ale altora. Ei vor face aceasta adesea sub deghizarea că ”ajută” sau ”corectează” pe alți tovarăși creștini, când de fapt ei nu au nici un interes în dialogul pe două căi. Vei observa că ei au o modalitate de a injecta propriile lor opinii în situații și sunt primele voci care se plâng de evenimentele recente din biserică. Biblia ne avertizează de faptul că astfel de oameni crează diviziune printre credincioși și că ei slujesc doar pentru poftele lor (Romani 16:17-18; Psalmul 36:1-4).

RĂSPUNS: Nu există nici o cale bună de a vorbi cu narcisistul spiritual (Proverbe 26:4-5), cel mai bun răspuns pe care îl pot avea creștinii este să-și mențină poziția lor și să refuze să fie agresați sau ofensați de o astfel de persoană.

3) Ei sucesc Scripturile
Susan B. Anthony spunea o dată: ”Eu nu am încredere în acei oameni care știu așa de bine ce vrea Dumnezeu ca ei să facă, deoarece observ că aceasta coincide întotdeauna cu propriile lor dorințe”. În același mod, un narcisist spiritual folosește Scriptura ca o unealtă pentru propriul scop, în locul scopului lui Dumnezeu. Ei abordează Biblia cu o minte închisă, memorează doar câteva versete utile care să justifice comportamentul lor. Orice altceva, în special versetele din Scriptură care sunt în conflict cu acțiunile lor, devin ignorate. Precum oamenii din Iuda 1:4, în aceștia nu trebuie avut încredere.

RĂSPUNS: Cea mai bună apărare pe care o au creștinii împotriva acestui tip de teologie eronată este pur și simplu să citească Biblia. Cu cât devenim mai familiari cu lucrarea lui Dumnezeu, cu atât mai familiari vom deveni cu Dumnezeu.

4) Ei profesează dragostea, dar nu o arată niciodată
Probabil că cel mai ușor mod de a identifica un narcisist spiritual este de a vedea dacă lucrările lor se potrivesc cu cuvintele lor. Mulți vor pretinde că ei nu au nimic altceva în inimile lor decât dragoste și compasiune pentru cei pe care îi mustră ei, doar că acțiunile lor dovedesc exact contrariul. Matei 7 ne învață că noi putem judeca un profet după roada lucrărilor sale, ”Un pom bun nu poate face roade rele și un pom stricat nu poate face roade bune”. Deci, ce fel de recoltă aduc ei la masa lui Dumnezeu? Diviziune? Dispreț? Cruzime?

RĂSPUNS: Dragostea este mai mult decât cuvinte, dragostea înseamnă acțiuni. Aceasta e ceea ce separă pe adevăratul creștin de narcisistul spiritual.

5) Ei vorbesc, dar ei nu ascultă
Ascultatul poate fi o unealtă puternică pentru creștini. Ascultatul clădește încrederea, crează empatia și hrănește înțelegerea dintre indivizi. Iacov 1:19 îi îndeamnă chiar mai mult pe credincioși să fie grabnici la ascultare, încet la vorbire și înceți la mânie. Narcisistul spiritual, prin contrast, este rapid să vorbească, rapid să se simtă ofensat și incapabil să asculte. Ei se bucură să fie cei mai gălăgioși și mai tari ca volum din încăpere, și ideea de a ceda față de altcineva îi enervează.

RĂSPUNS: Un adevărat creștin ascultă de ceea ce spun alții, chiar și atunci când ei s-ar părea că nu sunt în acord cu el. Ascultarea aceasta necesită ca noi să fim altruiști, ceea ce un narcisist spiritual nu poate fi niciodată.

Materialul de mai sus a fost scris inițial de Ryan Duncan pe 21 august 2015 în site-ul CrossWalk.com (de unde am preluat și fotografia de la început). Dacă citați sau folosiți acest material în altă parte, rog să păstrați toate link-urile din el și să oferiți sursa citării, adică acest blog, mulțumesc.



Niciun comentariu:

Disclaimer:
Comentariile cu conținut off-topic, cu tentă de jignire, amenințare, ofensatoare, injurii, sau cuvinte porcoase/profane sunt șterse automat. Comentați doar dacă ceea ce aveți de spus este relevant și aduce discuții/subiecte noi. Comentariile cu pseudonime sunt "by default" sterse. Comentariile cu link-uri sunt moderate pe Disqus, pe Blogger, sterse. Daca doriti sa faceti publicitate la un site, rog sa ma contactati pentru o cotatie de pret, rezolvam. :)

Un produs Blogger.