Ce-i o biserică fără clopot?

un grup de voluntari lucrează la biserica de la care a dispărut clopotul - foto de Carrie Thomas - Religion News ServiceÎntr-una din zile am avut curiozitatea să urmăresc ce cuvinte cheie caută cititorii pe acest blog și nu de multe ori mi-a fost stârnit umorul, dar și multe întrebări au apărut după ce am citit cele căutate. Într-una din zile am văzut că cineva căutase răspuns la o întrebare care avea răspunsul în Biblie, dar... nu a știut să caute.

Bun. Dar cine ar fura un clopot de biserică? (mai ales dacă acesta are peste 180 de kg) Cine ar mai îndrăzni să răspundă la această întrebare? Dar la întrebarea adresată în titlul acestui articol?

Această întrebare, și probabil și altele, desigur, îi chinuie pe o mână de oameni de la parohia bisericii episcopale Sf. Pavel de lângă localitatea Norris, South Dakota, SUA., unde clopotul bisericii lor, vechi de mai bine de 100 de ani a ”răsunat” la canalele de știri... de pe turnul său de lemn... de unde a fost furat, undeva în perioada 30 decembrie 2017 și 6 ianuarie 2018 (după estimarea pastorului... care speră că hoții vor reveni și îl vor aduce înapoi... și aceștia vor fi primiți cu recunoștință și... iertare (mai jos este mesajul de pe pagina de facebook a Rev. Dr. Lauren R. Stanley, unde se pot vedea mai multe fotografii de la acest incident neplăcut...)



Deși nu pare prea ”jalnicmesajul Reverendului... aceasta (că este o femeie...) a scris că ”asta e ceea ce facem noi în Biserică” - adică tragem din clopote. ”A pierde acest clopot - adică faptul că ni s-a furat - înseamnă că am pierdut o parte din comunitatea noastră”, scria Stanley într-un email.  ”... Acesta încă este parte a ceea ce sunt oamenii. Avem membrii care își amintesc cum l-am folosit tot timpul, și pentru ei, acesta este un atac îngrozitor asupra noastră ca și comunitate, e ca și când am pierdut un membru de comunitate.

Biserica Sf. Pavel - de care este vorba mai sus - este una din cele 11 biserici din cadrul Misiunii Episcopale Rosebud care s-a răspândit în cadrul Rezervației Indiene Rosebud, căminul a mulți indieni din Lakota Sioux. Toate cele 11 biserici au clopote, unele în cadrul unui turn din vârful clădirii bisericii și altele - precum Sf. Pavel - într-un suport ca de turn care este adiacent clădirii.

Biserica Episcopală și-a fondat misiunea sa în cadrul populației Lakota în anul 1875 și biserica episcopală Sf. Pavel  a fost fondată acolo pe terenurile tribale din anii 1890. Multe din clopotele misiunii au fost donate de enoriașii din est.

Hoții clopotului de la biserica Sf. Pavel au tăiat turnul înainte să fugă cu clopotul. Atât departamentul șerifului cât și poliția tribală au fost alertate, în timp ce localnicii cercetează companiile de metal unde hoții ar fi putut să încerce să vândă clopotul.

Dacă nu se va putea recupera clopotul - dacă acesta a fost dus departe și vândut fără milă ca piesă de antichitate de mare valoare - atunci va trebui să ne confruntăm cu această întrebare și să ne dăm seama cum să mergem mai departe,” declara Stanley. ”Vom continua închinarea, vom rămâne o comunitate. Pentru că acest clopot nu e suma a ceea ce suntem noi.” (acum realizează ce înseamnă de fapt comunitatea... - nota din paranteză îmi aparține)

Stanley și alții speră că acest clopot să fie recuperat fără implicarea poliției. Clopotul a mai fost furat înainte și membrii tribali au putut să-l depisteze și să convingă vinovații să-l returneze. Dar dacă nu se va returna, spunea Stanley, va scrie o liturghie specială pentru comunitate ca să poată plânge pierderea.

Apoi vom merge mai departe”, spunea ea, și vor căuta un alt clopot, posibil prin intermediul unei donații. ”Vom continua să fim poporul pe care Dumnezeu ne-a chemat să fim în această porțiune din Rezervația Rosebud. Pentru că comunitatea, familia, e ceea ce leagă pe oamenii de aici.” (deci nu clopotul îi leagă - nota îmi aparține)

Cât privește pe hoți, Stanley stă în promisiunea sa de iertare. ”Noi suntem creștini, și luăm în serios promisiunea de milă a lui Isus,” spunea ea. ”Dacă va fi returnat clopotul, noi nu suntem interesați în pedepsirea nimănui pentru acest furt.

Și ei vor reconstrui turnul de lemn al clopotului - dar numai după ce va fi returnat. ”Noi vom reconstrui,” spunea ea. ”Și apoi îl vom binecuvânta, îl vom suna tare și clar și vom continua să fim comunitatea care iubește și poartă de grijă unul de altul.” (până la urmă ce contează mai mult clopotul, comunitatea sau publicitatea? - și această notă îmi aparține)

Așa că... dacă nu ați aflat ce e o biserică fără clopot... acum știți.

Materialul de mai sus a fost preluat de pe site-ul Christian Headlines, curtoazie a Religion News Service, publicat pe 12 ianuarie 2018. Dacă citați sau folosiți acest articol în altă parte, rog să păstrați toate link-urile din el și să oferiți sursa citării. Mulțumesc.



Niciun comentariu:

Disclaimer:
Comentariile cu conținut off-topic, cu tentă de jignire, amenințare, ofensatoare, injurii, sau cuvinte porcoase/profane sunt șterse automat. Comentați doar dacă ceea ce aveți de spus este relevant și aduce discuții/subiecte noi. Comentariile cu pseudonime sunt "by default" sterse. Comentariile cu link-uri sunt moderate pe Disqus, pe Blogger, sterse. Daca doriti sa faceti publicitate la un site, rog sa ma contactati pentru o cotatie de pret, rezolvam. :)

Un produs Blogger.