Scenarii posibile la evenimente întâmplate în alte culturi și continente

Tineri de la o intalnire din Parkland, Florida - imagine preluată de pe charismanews.comCu toții am auzit de recentele împușcături de la liceul din Parkland, Florida. Unii au auzit de la știri, alții de pe site-urile online care transmit subiecte de importanță națională pentru Statele Unite. Au început să apară reacții în stânga și în dreapta. Am urmărit să văd cum reacționează lumea. Unii erau revoltați pe politicieni. Alți erau revoltați pe sistemul juridic din țară. Alții au ținut seri de rugăciune pentru victime și familiile victimelor - printre aceștia se numără și o comunitate de musulmani din zona unde a avut loc acest incident care a lăsat în urmă 17 morți și mulți alți răniți. Răniți fizic, emoțional, sufletește... Dumnezeu îi știe pe toți.

Uite că până acum nu mi-a venit ideea să cercetez și eu mai profund astfel de evenimente. Dar mi-a venit ideea să transpun cele întâmplate acolo și atunci la noi - cei care suntem peste ocean, care nu prea avem astfel de incidente cu împușcături, crime teribile și oribile...

Probabil că unii vor și începe să critice această ”inițiativă”. E naivă?

Nu. Nu este o inițiativă naivă, este o vedere de ansamblu. Este alarma trasă înainte de moarte. Dacă acei oameni experimentează necazul și reacționează fiecare în diferite feluri, dacă s-ar întâmpla la noi... ce am face noi?

Probabil că alții o să iasă în stradă să protesteze - o reacție care deja începe să devină parte a caracterului și culturii poporului român.

Alții vor ține predici pro și contra la evenimentele din jur. Alții vor trage semnale de alarmă să ne pregătim. Să reacționăm acum altfel, că... lucrurile ne-au luat prin surprindere. Așa au spus și după evenimentul de la Colectiv. S-au întețit controalele în clădiri de atunci, s-au dat amenzi la cine nu avea autorizație de la pompieri, s-au cheltuit bani pentru lucruri care trebuiau făcute cu mult înainte să apară și să se întâmple cele ce s-au întâmplat...

Acum 3 ani de zile scriam un articol legat de o problemă care există în țara noastră, persoanele care nu au altceva mai bun de făcut decât să cotrobăie în gunoaie. Nu făceau nimic rău oamenii, dar mereu când mergi la gunoi îl vezi aruncat peste tot, alții se chinuie să mențină curățenia și ei... nimic. Și dacă le spui să meargă la muncă... zici că le-ai dat să mănânce gunoi!

Dacă reacționăm doar la problemele majore, unde mor oameni și unde încep să ardă lumânări la colțuri de stradă zi după zi... înseamnă că noi ori nu suntem interesați de soarta noastră, ori ne pasă mai mult de ceea ce vedem întâmplându-se la alții ca să avem subiecte de discuție, nu?

Ce vom face noi dacă la o școală din România apare un individ pe care l-a respins societatea, familia și răzbunarea, rușina, frica de viitor e ceea ce-l conduce să facă gesturi inumane - de care îmi e și mie groază să le pomenesc? O să dăm vina pe politicieni, nu? O să dăm vina pe școală - și pe sistemul educațional - că nu îi instruiește pe copii adecvat, nu? O să dăm vina pe conducerea școlilor că au introdus în școli prostii și au scos lucrurile esențiale? O să dăm vina pe acei profesori sau educatori care vorbesc agresiv, neadecvat cu copiii, înjură la lecții și nu au nici măcar capacitatea de a se stăpâni, de a ține lucrurile în control, de a produce în jur armonie? Mai este posibil asta acum? Ce facem cu agresivii din școli? Dar cu cei care își bat joc mereu de profesori, de elevi, le fură mâncarea din ghiozdane, îi amenință la colțul școlii... și câte nu am mai putea spune?

O să dăm vina pe biserică? Ce-i învață biserica pe copii și pe oamenii adulți de ei niciodată nu bagă la cap și nu se schimbă niciodată nimic în societatea noastră?

Realitatea tristă este că noi am devenit - și devenim din ce în ce mai mult - o națiune dezbinată. Faci parte din biserica sau cultul cutare, ești sectant! Faci parte din partidul cutare sau cutare, ești renegat! Mă întreb cum aveam să fim dacă la noi aveau să fie conflicte rasiale pe străzi.

Noi nu avem nevoie de o educație mai bună în școli, de o remodelare a sistemului de învățământ, de o revitalizare în cadrul bisericilor din România - ci avem nevoie să fim o națiune unită. Să ne respectăm unul pe celălalt, să știm cu toți că există un singur Dumnezeu la care vom da cu toți socoteală.

Doar că la unii a crede în Dumnezeu a început să devină mai nou boală mintală. Nu mai crede nimeni în adevăr, în rugăciune, în ascultarea de Sfânta Scriptură... pentru că am început să plecăm mai mult urechea către ideologii, modernisme, evoluție și revoluție a gândirii umaniste și am aruncat deoparte Biblia. Am pus mai presus de ea scrierile unor gânditori care au enunțat chestiuni care încep să prindă contur tot mai tare în societate. Au început să apară nu doar adepți, dar și susținători ai vieții imorale - este OK pentru unii să trăiască în păcat, în concubinaj, în relații extra-maritale, ca mai apoi să mai aibă tupeul să ceară bisericii binecuvântarea pentru ei ca viitoare familie, pentru copii născuți dintr-o relație care nu a fost niciodată intenția Creatorului familiei și a universului. Ce să mai spunem de bolile care rezultă din astfel de relații? E greu de învățat și de educat abstinența sexuală și integritatea în societate? Nu e greu, dar ne temem că am ține copiii noștri prea în frâu și vor ieși din școli cu ”ochelari de cal”.

Ne revoltăm când cineva ne spune că am greșit și trebuie să ne corectăm. Ne arătăm fața schimonosită când cineva ne cere să ridicăm gunoiul care l-am aruncat noi pe jos, deși noi ne batem cu pumnul în piept și avem și sticker pe mașină că noi susținem stilul de viață eco, bio, reciclăm tot. Reciclaților!

Ce seamănă omul aceea ce și recolta. Este o lege universal valabilă. Am semănat promiscuitate, vom culege roadele ei. Am semănat ură, cu ea o să ne învelim. Am semănat discordie, fapte mârșave, bârfe, gunoaie, ce altceva bun am putea să recoltăm de acolo?

Dacă mâine vine un cutremur de pământ și îngroapă un sfert din România sub pământ oare ce vom face? Vom avea mai multe slujbe la biserică? La ce o să ajute alea? La... a regreta că nu am fost noi acolo să-i tragem la timp de mână, la a regreta că nu le-am spus mai devreme că păcatul duce la moarte și că răsplata care o simt unii acum este de fapt meritată de ei, cu vârf și îndesat? O să poți ține o slujbă la un loc de dezastru dacă tu nu ai putut merge acolo o singură dată să dai bună-ziua cuiva, să ridici o hârtie de pe jos, să spui o vorbă bună cuiva acolo?

Nu. Răspunsul nostru la dezastre și la evenimente catastrofice nu este gândit din punctul de vedere corect. Fiecare se îndreaptă spre cine e mai aproape de arătat cu degetul: politicieni, biserica, statul. Dar cu noi cum rămâne? Au nevoie oamenii pierduți de acțiunile noastre după ce ei... nu mai sunt printre noi? Putem corecta ceva unde știm că lucrurile merg greșit. Putem schimba ceea ce trebuie schimbat. Dar trebuie să și învățăm ceva acolo și să nu mai fim cum am fost până atunci. Doar că nouă nu ne pasă, asta este! E ușor să trăncănim, să spunem că trebuia făcut asta și cealaltă, dar când te uiți în oglindă și te întrebi, dar tu ce ai făcut mai diferit? - o să îți dai seama că ești un ipocrit. Ne-am cufundat prea mult în mentalitatea de oameni complăcuți, familiarizați și leneși - las că o să facă primăria ceva, las că o să facă statul ceva, că de aia ne impozitează atâta... Las că... las că...

Dacă evenimentele pe care le urmărim întâmplându-se la alții le vedem ca tragice și ne-am transpune în cadrul lor... oare tot cu ”las că...” o să mergem? Ce e de făcut? De ce nu învățăm lecțiile? De ce nu acționăm adecvat? De ce ne batem în piept cu biserica noastră și apoi ne tânguim, vorbim lucruri fără să gândim... și avem tot timpul soluții pentru alții? Ce soluții ai pentru eul tău? Ce vei face tu azi, de acum înainte, ca lucrurile din jur să fie altfel?




Niciun comentariu:

Disclaimer:
Comentariile cu conținut off-topic, cu tentă de jignire, amenințare, ofensatoare, injurii, sau cuvinte porcoase/profane sunt șterse automat. Comentați doar dacă ceea ce aveți de spus este relevant și aduce discuții/subiecte noi. Comentariile cu pseudonime sunt "by default" sterse. Comentariile cu link-uri sunt moderate pe Disqus, pe Blogger, sterse. Daca doriti sa faceti publicitate la un site, rog sa ma contactati pentru o cotatie de pret, rezolvam. :)

Un produs Blogger.