5 modalități prin care să-ți protejezi căsnicia pe rețelele de socializare

cuplu cu un telefon în mână - imagine preluată de pe crosswalk.comȘtiați că 20 de procente dintre divorțuri implică Facebook? Poate că unii vor fi surprinși de această statistică. Tipul de angajament social care este convenient pentru Facebook - uneori fiind exprimat în setările de privațiune din cadrul unui mesaj privat - este o modalitate excelentă de a fi în contact cu prietenii mai vechi. Doar că această conveniență este și motivul pentru care Facebook este atât de periculos pentru căsniciile moderne.

Rețelele de socializare sunt inofensive în mare parte, însă dacă nu sunt abordate cu discreție, ele pot duce pe mulți spre calea infidelității emoționale (și chiar fizice). Nu sunt orb față de acest potențial - și nici voi nu trebuie să fiți! Mai jos aveți cinci principii pe care le poate folosi un cuplu pentru a-și proteja căsnicia în interacțiunile de pe rețelele de socializare.

1. Împărtășiți-vă parolele de la rețelele de socializare
Dacă un cuplu are conturi separate pe rețelele de socializare de genul Facebook, Twitter, și Instagram (cum au majoritatea dintre noi), parolele de la aceste rețele de socializare trebuie să fie cunoscute de cuplu. Nu e vorba că un cuplu nu are încrede unul în celălalt, ci faptul că noi credem că fiecare are nevoie să dea socoteală unul la celălalt.

Dacă ești nervos/stresat că trebuie să dai partenerului tău de căsnicie acces la site-ul tău de socializare, întreabă-te de ce este aceasta o cauză de preocupare. Dacă ar fi să citească soțul tău mesajele tale de pe Facebook, oare ce ar găsi el? Dacă soția ta ar citi cu atenția lista ta de prieteni, cine ar fi în acea listă?

2. Recunoașteți-vă unul pe celălalt în mod public
Am observat un tipar de comportament la femeile care au copii mici. Imediat după nașterea copilului, pozele lor de profil și toate postările de pe Facebook s-au schimbat. Era ca și când aceste femei nu mai aveau soți. Pozele de profil erau o paradă de genul mama și bebelușul, statusuri despre bebeluș la fiecare pas și pozele includeau pe soț doar ocazional, probabil acolo unde noutățile deja erau trecute.

Nu cred că aceste femei și-au lăsat intenționat soții lor de pe canalele de rețele de socializare, doar că nici nu îi mai includeau în moc intenționat. Fie că ne place sau nu, ceea ce suntem noi pe rețelele de socializare reflectă prioritățile noastre personale. Pentru că primul lucru la mine va fi ÎNTOTDEAUNA căsnicia și apoi copiii mei, ar trebui să avem pe rețelele de socializare pe ambii soți și copiii în poze. A ne recunoaște unul pe altul în mod public pe rețelele de socializare dezvăluie de fapt că noi suntem implicați în viața partenerului nostru de căsnicie.

3. Nu vă plângeți niciodată
A recunoaște pe partenerul tău pe rețelele de socializare este o modalitate de a proiecta unitatea în cadrul sferei publice - dar aceasta este adevărat doar dacă ceea ce spui este de fapt și pozitiv! Felul cum vorbim despre partenerul nostru de căsnicie dezvăluie calitatea relației noastre. De aceea noi nu ne plângem pe rețelele de socializare cu privire la noi - nici acolo și nici în altă parte.

Personal fac parte dintr-un grup Facebook unde mai sunt și alți oameni pe care i-am întâlnit. E ușor să mă gândesc că aceste tipuri de grupuri sunt un ”loc sigur” să mai scap uneori lucruri despre problemele maritale și, uneori, aș fi chiar susținut de ceilalți din grup. Dar nu fac lucrul acesta. Dacă am o problemă în căsnicia mea, a mă plânge cu privire la ea nu o va face să fie mai bună. Nici atitudinea mea nu va fi mai bună. Acest lucru nu-l va onora nici pe Dumnezeu și nici evanghelia. Dacă am o problemă maritală, merg la cineva mai în vârstă, în care am încredere, și cer călăuzire bazat pe Biblie. Aceasta protejează reputație partenerului meu de căsnicie și onorează căsnicia noastră (fie că ești bărbat sau femeie).

4. Nu țineți secrete
Nu doar că trebuie să ne știm parolele unii altora (soț-soție) - noi nu trebuie să avem secrete pe rețelele de socializare. Toate mesajele, grupurile și status-urile trebuie să fie accesibile și deschise față de partenerul de căsnicie. La fel cum nu este nesigur să ți secrete cu un prieten ”din viața reală” de sex opus, este la fel de periculos să ții chiar și cele mai mici secrete de partenerul tău de căsnicie online. Chestia asta ar putea părea a fi cam extremă, însă în lumea rețelelor sociale noi nu putem fi prea atenți.

Protecția unui ecran oferă un sens fals de securitate, privațiune și chiar intimitate. De aceea noi, ca și cuplu, ne împărtășim ceea ce ne-a mai scris cineva, ne spunem cine ne-a mai postat ceva online, ce au mai spus recent și veștile care le-am mai primit.

5. Șterge prieteni
Aceasta este cea mai bună practică fie că ești sau nu căsătorit: Dacă cineva de pe rețelele de socializare este o piatră de poticnire în viața ta, șterge-i. E chiar atât de simplu. Știu că sunt o mulțime de motive pentru care noi ”nu putem” șterge prieteni de pe Facebook, dar sincer acum, poți face acest lucru în mod absolut. Ba mai mult, îți poți șterge chiar și contul tău de Facebook. Și dacă rețelele de socializare trasează o pană de neîncredere în căsnicia ta, aceasta este exact ce trebuie să faci.

Foști prieteni și foste prietene, colegi de muncă vagi, sau prieteni vechi care îți mai scriu ca să capete un oarecare suport emoțional, cu toții sunt candidați pentru ștergere în propria mea căsnicie. Nu e ceva personal. Este înțelepciune. Mai degrabă aș ofensa o persoană apropiată decât să-mi periclitez căsnicia mea. Dacă pot preveni ofensa, o voi face - dar nu pe costul încrederii partenerului meu de căsnicie. Nu sunt aici să susțin emoțional pe nimeni online sau offline decât pe partenerul meu de căsnicie.

Mai am câteva conturi de rețele socializare și la fel și partenerul meu de căsnicie. Aceste principii ne-au ajutat să pășim în pace în cadrul căsniciei noastre, binecuvântați fiind de unitatea și onestitatea pe care am fost capabili să o menținem.

Cum îți protejezi tu căsnicia ta pe rețelele de socializare? Împărtășește aceasta printr-un comentariu mai jos!

Materialul de mai sus a apărut inițial în site-ul phyliciadelta.com, preluat și adaptat de mine din site-ul CrossWalk.com și a fost scris de Phylicia Masonheimer (foto alăturat). Ea are blogul ei unde învață pe femei cum să predice evanghelia cu viețile lor: proclamând pe Isus în muncă, dragoste și în cămin. Pe 1 martie 2017 a lansat cartea electronică Christian Cosmo (disponibilă și în format tipărit aici). Dacă folosiți acest material în altă parte, rog să păstrați toate link-urile din el și această notă finală și să oferiți sursa citării, adică acest blog. Mulțumesc!



Niciun comentariu:

Disclaimer:
Comentariile cu conținut off-topic, cu tentă de jignire, amenințare, ofensatoare, injurii, sau cuvinte porcoase/profane sunt șterse automat. Comentați doar dacă ceea ce aveți de spus este relevant și aduce discuții/subiecte noi. Comentariile cu pseudonime sunt "by default" sterse. Comentariile cu link-uri sunt moderate pe Disqus, pe Blogger, sterse. Daca doriti sa faceti publicitate la un site, rog sa ma contactati pentru o cotatie de pret, rezolvam. :)

Un produs Blogger.